Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
До СМЕХОРАНА преди 4 месеца
Смехорано, ако можех да ти сложа 1 000 000 плюсове, щях да го направя!
38
1
 
9
 
! Отговори
lac преди 4 месеца
Парите не трябва да се дават накуп, защото ще се увеличи раждаемостта при ***.Трябва всекимесечно да се дава но при правила- ходене на училище с поне среден резултат и родителите да работят.Парите да се дават през работодателя, но всеки месец а не ч път годишно както е в момента
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ще въвеждат правилото на първата нощ.. гну сни, наведени корумпирани политяги като тоя льо льо ши идват да ви и вът жените в първата нощ за да имат роби които да експлоатират.
36
1
 
20
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Молецът ще внася афганци и сирийци, да оправи демографията. Това в резюме на двете страници лакардии.
35
1
 
5
 
! Отговори
Каквооооо? преди 4 месеца
До Анонимен 35 - Как така е спрял финансирането? Как се постъпва сега, ако човек иска да се тества?
34
1
 
15
 
! Отговори
1. Ще е постижение, преди 4 месеца
ако за детето на всеки работещ или учещ родител има осигурено място в детска градина, а после и в основно училище В РАЙОНА, В КОЙТО СЕМЕЙСВОТО ЖИВЕЕ. 2. Ще бъде постижение, ако детските ясли и градини са БЕЗПЛАТНИ САМО ЗА ДЕЦАТА НА ОНЕЗИ РОДИТЕЛИ, КОИТО РАБОТЯТ ИЛИ УЧАТ. 3. Ще бъде постижение, когато всяко дете получава надбавки ЧРЕЗ ПРИСПАДАНЕ ОТ ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ! Стига вече хрантутене и дундуркане на лентяи, които се размножават в геометрична прогресия и като на конвейр създават себеподобни!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алелеее тия какви филантропи излязоха - борят се с демографска криза и корупция. От утре почват да чистят океана...какви големци.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошото е, че Украйна е страната с най-много носители на СПИН в Европа, така ме не разчитайте на младите украински вдовици особен след, като кабинета Денков спря и финансирането на центровете за тестване.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След над 10 години работа на Денков в министерството на образованието учениците ни са на последните места в класацията ПИЗА, каква ри ще бъде демографската ситуация щом той се е заел след 10 години?
30
2
 
10
 
! Отговори
Орбан преди 4 месеца
дава 30000 евро за 3-то дете
29
4
 
14
 
! Отговори
Джевдет Чакър дпс преди 4 месеца
Билгари, вкарвайте инженери и лекари от Йемен и Сомалия, и ще има берекет и демокрафски РАЙ за вас..ИНАК--МАМА ТУРКИЯ ЩЕ АНЕКСИРА СОФФИЙСКИЯ САНДЖАК .
28
4
 
7
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 4 месеца
и как ше стане като само говори и нищо не прави ! АБСОЛЮТЕН НЕ***ЩАСТНИК !
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1-во дете - 20 000лв, 2-ро дете - право на ползване на жилище в населено място по избор и лек автомобил изцяло българско производство, 3-то дете жилището става собственост на родителите и 50 000лв, 4-то дете вила в курорт по избор, 5-то дете -предсрочно пенсиониране на майката и бащата, всяко следващо дете по 30 000лв. Крайно строг контрол по отношение отглеждането на децата и криминализиране на не пускането на училище.
26
1
 
16
 
! Отговори
Криза няма :) преди 4 месеца
Има липса на работници тъй като масово хората избягаха. Логично е тук да останат по-възрастните, а децата им да отидат в "бели държави". И аз планирам да изпратя детето да учи и после да работи извън България. Това, което се случва тук е безобразно. Хората са зле образовани, зле възпитани, без почти никакъв интелект, умения, квалификация и са масово нереализирани! Това ги прави злобни и агресивни. Не си заслужава човек да хаби таланта си за подобна маса. 80% не могат да вържат месеца.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
денков, от тоя с... отзад дето ти го прилагат деца не се раждат
24
3
 
9
 
! Отговори
Taгара преди 4 месеца
Двама пираси държат бебе?;))) И как са драговат адин друг;))) *** демографията - двама мъже и бебе! Къде е жената в това уравнение? А, днес е и Бабин ден;))) Бабата не си спомнями да израждала деца от мъже;)))
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Родителите в София явно не са от тази планета, след като не могат да намерят място в ясла или детска градина в района на местоживеенето им
22
2
 
15
 
! Отговори
Смехорана преди 4 месеца
Г-н Денков, така ли смята да увеличи раждаемоста,като за втората година, дори не дава една минимална заплата, а я замразават на 750лева. Освен това е хубаво да се помисли и да бъде направена огромна разлика в обезщетенията за майчинство за хора с осовно, средно и висше образование. Разбирате ме какво искам да кажа: да се спре плащането на всякави помощи на деца, раждащи деца!
21
2
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 4 месеца
Те младите семейства ще се избият за тези къщи. Пожелателно мислене.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, виждаме приоритета ви. ДДС за кръчми 9% ДДС за детски стоки, ученически пособия и всичко свързано с отглеждане на дете 20%