Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички насоящи и бивши парламентаристи от НС да си върнат децата и внуците от чужбина .Тогава ще е някакъв напредък. Който иска да придобие правото да управлява държавата, да докаже на дело, че точно доброто на България е важно за него. Всички , поддали се на модата, че чуждото е по-ценно, не са пълноценни българи.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 30 години се борят с демографската катастрофа и населението прогресивно намалява и удари дъното. За да излезем от тая криза е крайно необходимо да имаме родени по 180 000 българчета на година. За срок от 10 години можем да стопим разликата от 30 години безвремие. Около 3000 села са почти безлюдни, там трябва държавата да изкупи къщите, да ги ремонтира и даде без пари на млади семейства и да им даде пожизнен доход за да живеят там. Ако се спазва такава политика ще ударим 30 милиона!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе, разбрахме как ще борите демографията - първи внесохте хиляди окраински вдовички, а сега ще им внесете и мъже...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каквито и заплати и помощи да имат младите семейства, резултатите са предизвестени. Дори и да предположим, че стане чудо и всяка българка в детеродна възраст роди по минимум 3 деца следвашите 4-5 години, трябват най-малко 25-6 години за да се отрази на икономиката и демографията. Изходът: Сетете се сами. Подсказка: САЩ за 200 години станаха 350 милиона. Само преди 20 години бяха 300.
15
2
 
15
 
! Отговори
?? преди 4 месеца
Къде са тези безплатни детски гредини и ясли? Много мои познати дават луди пари в частни градни и ясли,защото децата не се класират в държавните градини.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако искат да постигнат нещо, трябва да потърсят мнението на реални родители и на младежите, които искат, но поради една или друга причина нямат деца! Не всичко е пари в отглеждането на деца. Покрай блока е пълно с наркомани, алкохолици, бездомни кучета, преливащи кофи, счупени катерушки и хиляди дупки по тротоарите и улиците. Няма места в градини, ясли, училища и т.н. Вече няма и треньори и педагози по изкуства и музика, в крайна сметка децата ни изпростяват и деградират.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мухаха... внос не на 6, а на 60000 афганистанеца тази година, както в ЕС борят демографските кризи. Нали на 2 Април 85% гласувахте за това?!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сега ще започнат да оправят демографията с порции по 6000 млади мъже от арабски произход!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе първо е политическата ,а демографската сама ще се нагласи
10
3
 
8
 
! Отговори
С тия помощи преди 4 месеца
една бебешка количка не можеш да си купиш, но пък за някои етноси у нас тия помощи ще бъдат стимул за правене на повече деца.
9
1
 
5
 
! Отговори
евроатлант преди 4 месеца
Цялата наша славна Родина,чакаме с радост нова година пълна с играчки грее елхатаа най отгоре свети ЗВЕЗДАТА!
8
3
 
13
 
! Отговори
Жоао преди 4 месеца
като ни напълнят с афганци
7
5
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 4 месеца
НЯМА КАК ДА БОРИТЕ ДЕМОГРАФИЯТА С 60-100 ЛВ. НА МЕСЕЦ! +ТОВА НЯМА КАК ДА ПРОМЕНИТЕ МАНТАЛИТЕТА НА ЖЕНИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ВЕЯТ ПО ПОЧИВКИ НАСАМ И НАТАМ (ДАННИ ОТ ФБ), ВМЕСТО ДА ИМАТ БЕЗСЪННИ НОЩИ ДА БЪРШАТ ЛА ***!
6
2
 
16
 
! Отговори
Фед Красивия преди 4 месеца
Всеки преди него го казва тва и кво?Заминаваме си?Дигайте още МРЗ,да има за помощи,па работещия се свива.Иначе мислили за прираста!!КАК?Като го натоварвате с непосилни харчове,осигуровки и нфлация!!!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто Киро оправи демографията на Лена :)))
4
4
 
21
 
! Отговори
Решението на Сапунчо преди 4 месеца
В името на борбата с демографията, Премиерът-Плъх ще внесе 2 милиона афганистанци!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде, хаирлията да е и след две-три петилетки и първото бебе на Денков.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така де. Като не можем да си направим ще си внесем. *** от време оно си пада по Фносното.Ей сега ще ни ошенгенят.
1
3
 
16
 
! Отговори
Мале, преди 4 месеца
Яловия Денков се бори с демографска криза.Пълен ***.