Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза

Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло, коментира той бюджета
Обновена: 9 яну 2024 07:05 | 9 яну 2024 07:00, Анисия Иванова
320
Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза
Снимка: БГНЕС, архив

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Василев критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Той призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха от 2009 г. държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лева в края на този мандат. И Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Те смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", коментира Василев.

И е категоричен, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува той и припомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

"Реформите в държавата са нулеви", добави бившият вицепремиер.

"За какво и защо 11,4 млрд. лева  изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията намалява, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се плаща средно 20 000 лева. И ако някой смята, че е много, кое друго в бюджета от 80 млрд. лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, но детски градини и демография няма", продължи с критиките бившият министър на държавната администрация.

Той коментира и дерогацията на "Лукойл", влизането на България в Шенген и очакванията му за икономиката ни през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
Разбирача преди 3 месеца
Глупости!!! Места е детски градини и ясли за всички е достатъчно!
269
0
 
1
 
! Отговори
наКултурниСемейства преди 3 месеца
САМО !!!
268
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
20 хиляди лева само ако и двамата родители са със средно образование
267
0
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 3 месеца
И кой да ги дава ? Ние работещите ли ?
266
5
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Айде и тоя започна с идиотиите... Държавата не трябва да дава нищо, най-малко пък за да се раждат фалшиви деца, създадени само заради субсидията. От раз трябва да спрат всякакви помощи за раждане на деца, ин витро и всякакви такива иддийотии.
265
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Ами нали беше на власт, защо не даде?
264
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
няма ли да е по добре безлихвени заеми за жилища на бели работещи родители с поне три деца, плащали данъци осигуровки и т.н.
263
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя с слънчасал . България ще стане по-черна и от Конго . Стимул за работилите , за осигуряващи те се , за образователен ценз на родителите ..
262
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
Аз имам две деца и не сим взел нищо за тях. Идеята е страхотна, но да се дават на хора, които заслужават, а не на 16-ет годишния *** Джери, които пердаши 14-годишната комшийка или пък на някои наркоман, които ще използва детето само за да вземе 20 бона и да се надруса като ***. Когато съпругата ми роди второто ни дете, в болницата имаше 14-ет годишна от ромски произход с близнаци. На тях 40 бона да им дадат. А пред майчин дом родата се изби, защото не се разбраха на кой да ги кръстят.
261
11
 
4
 
! Отговори
Ахам преди 3 месеца
А защо всички вие плачете , че ромите ще забогатеят, а не се хванете да отгледате деца ? Искате големи пенсии и достоен живот, а кой ще ви изработва пенсиите , като намалява населението . То не е само да ревете , познание се иска да разберете как работи една икономика . Пенсионния фонд беше ограбен преди години , комунистите забогатяха с вашите пари , но вие пак си ги избирате , а за децата ви свиди . Неграмотници не трябва да се изказват неподготвени .
260
3
 
4
 
! Отговори
аа преди 3 месеца
Rомите ще станат 8 милиона....след 10 години ще са останали двама българи,,,,и то мумифицирани,,за туристите ot Запада. Мумиите на двамата последни българина-единия Копейкин (с руZки произход), другия Пеефски (българин с турски разбирания) ще са в Мавзолея в София. Ром с име Мангасарянов ще получи Нобелова награда за демография заради автобиографичния му труд му със заглавие.."Как да затриеш една държава срещу 20 000"
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да дава, *** не дава.
258
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ромското общество ще забогатее, а българското ще бъде претопено ако дават пари ей така, средно образование поне като критерий
257
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз пък няма да плащам повече никакви данъци и ще работя само на черно! Аман вече! Дали са ромчета или българчета , вече е почти все тая! Толкова е станал пр...ост остатъка от живущите в блатото ,че няма голяма разлика! Ако има някое по- умно , то се спасява в чужбина, а ние сме му платили образованието, учебниците, транспорта, за да може да работи за Германците!
256
0
 
4
 
! Отговори
Ромале преди 3 месеца
Нема такъв бизнес златен брат мии
255
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писна ми само за децата предимства да има! От бюджета безплатни градини, училища, учибници, университети , транспорт.. .Пък ти бачкай като вол до 75г , без право на обезщетение при безработица , с мизерна пенсия , ако въобще стигнеш до там, че то болести един куп , а лекари няма, защото след като сме ги изучил безплатно са отишли в ЕС да бачкат като емигранти!! Който иска да има деца, да си ги гледа! Моите данъци за улици, тротоари и достойна пенсия искам да са. Иначе няма да плащам
254
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реформите на Василев са винаги в една посока - ограбване на държава от олигархията, обедняване на населението, забогатяване на богатите и бизнеса. Реформите са нужни в друга посока - богатите и бизнеса да плащат по-големи данъци, банките-крадци на такси, таксички и таксища да бъдат справедливо обложени с европейски данъци от 50-60 процента, необлагаем минимум. Реформите на Василев и либертарианците са като непрекъснато копаене и риене от диви *** и къртици на една градина.
253
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Който не иска деца, няма да ги има само и само да получи тези хилядарки. Затова пък друг ще взима не 1 и два пъти готови кинти, все едно е бизнес. Сещате се, кого имам предвид.
252
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повече даже. По един апартамент на младоженци и всяко новородено дете. Нека и ромите да се видят в пари.
251
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако това стане сите македонки ке се пишат Бугарки, ако ни мразат !