Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза

Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло, коментира той бюджета
Обновена: 9 яну 2024 07:05 | 9 яну 2024 07:00, Анисия Иванова
320
Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза
Снимка: БГНЕС, архив

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Василев критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Той призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха от 2009 г. държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лева в края на този мандат. И Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Те смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", коментира Василев.

И е категоричен, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува той и припомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

"Реформите в държавата са нулеви", добави бившият вицепремиер.

"За какво и защо 11,4 млрд. лева  изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията намалява, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се плаща средно 20 000 лева. И ако някой смята, че е много, кое друго в бюджета от 80 млрд. лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, но детски градини и демография няма", продължи с критиките бившият министър на държавната администрация.

Той коментира и дерогацията на "Лукойл", влизането на България в Шенген и очакванията му за икономиката ни през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата да даде 20,000 за да издържаме цингурелщината - развъдена до незнайни висоти по времето на Соца на сина на Цингурелата Маруца - Бай Тошо!
209
0
 
5
 
! Отговори
ДАААА преди 4 месеца
Просто - ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА ! ! !
208
1
 
6
 
! Отговори
НЕ СИ КАПИТАЛИСТ АМИ преди 4 месеца
От юрист , икономист и финансист хаир няма . Първо да върнеш ниските цени на различните енергоносители като дърва и въглища за домакинствата . А не да ни докарваш закони като преди години когато ти министерстваше - каквото и да е гориво човек да плаща еднакво за еднакво добита топлинна енергия . С което се изпълни старозаветната мечта на комунистите какъвто си и ти - на народа да не му е евтино , да не му е добре , да емигрира ! Трябва да му е скъпо за да види колко е лош капитализма .
207
2
 
14
 
! Отговори
хм преди 4 месеца
Истината е, че проблемът с демографската криза изобщо не е финансов. За пример ще дам Япония, Западна Европа, където масово хората имат по 1 до 2 деца. Говоря за местните хора, не за бежанци с друга религия. Проблемът е, че на хората много им се живее. Искат по цял ден, телефонче, кафенце, вечер заведения. Уикендите СПА туризъм, ски, моренца. За съжаление на децата се гледа като на бреме. Масова философия е: да се отчета с едно и ако може бабите да го гледат и да не го кърмя, защото циците ще ..
206
0
 
10
 
! Отговори
маркс преди 4 месеца
Как точно ги изчисли 20к?Не 19к,не 21к.....точно 20 000!И всичко младо и старо като се юрне да се клати,не знам къде ще ги събираме тези деца!
205
0
 
16
 
! Отговори
JNS преди 4 месеца
Аха! И после па ше давате по 20 хиляди да ги "интегрирате" тия дето ще се родят....
204
0
 
22
 
! Отговори
Хахахах преди 4 месеца
И тоя е един от разсипниците, ама нали се налапа навремето и сега отстрани взел акъл да раздава с голямата кошница и със щедри шепи Хахаха да се смееш ли како Гинке да плачеш ли?! И като почнете да раздавате по 20 бона за дете, нали знаете кои ще се наредят веднага на тезгяха?! Колкото до българите, основният проблем не са парите, а мафията, несправедливостите, безперспективността и абсурдите които тресат държавата и за това бягат и раждат навън, не искат да създават деца в такава обстановка.
203
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Аз ще работя като изоглавена, за да се треснат едни 20 хилки на бхаратците? Бе вие ли луди ли сте или да? За бежанците ще има ли? Не е ли по-адекватно купони за храни и памперси - до 150 лв на месец, но само храна и памперси? Подоходния данък също няма да помогне, никой няма да роди дете, щото няма да му удържат 150 лв. Липсват сигурност в страната, перспектива за бъдеще, защо да раждам деца да слугуват на Запад, да си ги раждат те - така разсъждават много хора, не са телефони и екскурзии
202
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
явно освен студентите са запалили и етнически ангажирания електорат, щом обещават тлъсти суми
201
0
 
18
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 4 месеца
ЩО НЕ ДАВАШЕ ТИ,КОГАТО БЕШЕ МИНИСТЪР,ДА НИ БИ ДА НЯМАШЕ ДЕМОГРАФСКА КРИЗА? ОКАЗА СЕ ПРОСТО ЕДИН ПАРИ- И СЛУЖБОГОНЕЦ!
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 200 За такива като теб- само прогресивно данъчно облагане. Направо 40% данък, както е в ЕС и да видим дали ще си нон стоп по форумите през раб, време.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 200 Виж си логореята и речника, после обвинявай другите в агресивност. От софтуер по- далече май не си ходил. Забърши слюнките от екрана. Мисленето ти е офисно, канцеларско, без реална връзка с живия живот.
198
0
 
24
 
! Отговори
хм преди 4 месеца
Удряш една *** на Айшето и 20 бона в джоба. И така всяка година. Пък вие ходете да бачкате за по 1 000 - 1 500 лева цял месец, в студ, дъжд, пек. Тези пари за нищо ги нямат.
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 199 Това са някакви завъртени, УСЛОЖНЕНИ, лесни за заобикаляне и злоупотреби методи. Кому е нужно да се създават такива спънки и 99 административни сложности? Майчинство 1 год. с добри суми, после майката на работа, може и на непълен раб. ден или на смени, или друг удобен вариант. Нали бизнесът реве за кадри? Ето кадри! Да има повече ясли, което е и повече раб. места. Или детегледачки. По цял свят е така.
196
6
 
9
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 месеца
Да бъдеме конкретни: 20.000 лв. но само на български граждани....не и на роми,турци и др.
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 194, никой не ти е крив, че не можеш да мислиш. И го доказа с един пост. Можеш да намалиш данъците на един човек. Въпрос на закони и промяна в софтуера. Това, че на теб не ти стига интелекта за да го проумееш не означава, че няма как да стане! И това би бил най-ефективния начин. Не в края на годината! Никой не ти говори за това. Става въпрос от датата на раждане насетне. Мислете с тези кратуни, бе, не боли! Агресивният тук си ти! Ама дори това не осъзнаваш.
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 195 Това ще се тълкува като дискриминация. Решението е само едно- стабилно майчинство само през първата година, после детето на ясла и градина, майката на работа. Да направят повече ясли и градини. Една детска ясла се строи за 6 месеца. Или да преустроят наличните детски ясли, надграждане на втори етаж, трети етаж, ако е нужно. Винаги може да се намери начин. Ама няма да са съгласни на 1 год. майчинство.
193
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отдавна са измислили как се стимулират хората да правят нещо - принципа на моркова и тоягата. В случая тоягата може да е подходящ вариант на ергенския данък, а моркова може да е родителите да не плащат дела си от осигуровките и данък върху дохода до определена сума за определен период от време, примерно една година. За брутна заплата от 2000 лева, това са 448 лева на месец.
192
1
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
Абсолютно съм съгласен с Некъф193. Всички тъмнokoжи гражданки ще си превърнат ражданията в професия. Те и сега го правят. Но ако им дават по 20 000, няма да имат стимул за нищо друго. А децата им също ще се превърнат в тежък проблем, защото от малки те са възпитавани да не работят, а само да искат. И тогава ще започнат и да наглеят.
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Математиката му куца на момчето, така ще се докара държавата до фалит.