Почина диригентът доц. Димитър Димитров, брат на патриарх Неофит

Той е издъхнал тази сутрин на 80-годишна възраст
11 яну 2024 10:18, Елка Василева
25
Почина диригентът доц. Димитър Димитров, брат на патриарх Неофит
Снимка: архив, БГНЕС

Починал е братът на патриарха, диригентът на Смесения хор при Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" доц. Димитър Димитров. Това съобщи БНТ, като се позова на Георги Еленков - втори диригент на хора и отец Антоний от храма.

Един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоровият диригент, педагог и музикален общественик доц. Димитър Димитров е издъхнал тази сутрин на 80-годишна възраст.

Роден на 20 януари 1943 г. в София, той от малък е закърмен с любовта към църковната православна музика. Неговите родители участват в Братствения хор към столичния митрополитски храм "Света Неделя". Затова не е случайно, че Димитър Димитров и по-малкия му брат Симеон – днес български патриарх и софийски митрополит Неофит – завършват Софийската духовна семинария и Духовна академия (днес Богословски факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски"). Неговият изключително фин и верен усет за "автентичност” го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.

Поклон пред паметта му!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
фги преди 3 месеца
Преместих си го!
12
2
 
0
 
! Отговори
а сестра му преди 3 месеца
как е . плоча ще му слага ли . Те близнаци . неофит и той остаря много много . поне пари и имоти имат . добре са . да лежи . то в украйна е студено . що обикалят там, какво търсят . църквистите дълго кретат .
11
3
 
0
 
! Отговори
то поповете по преди 3 месеца
добре са от певците в черквите . Без брада са го държали . Преклонната възраст се забеляза и при папата . Не живеят вечно . Работа вършат и отлитат при ангелите . Наследници дали има . обикаляха по леглата на болниците да опяват ковид пациентите . В италия си живеят на семейни начала кардиналите с монасите . Е тайна има . Двойника на неофит го показваха преди месец, после нищо .
10
8
 
4
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Хайде и брат му антихриста след него. Човек в съюз с турския агент подвизаващ се като вселенски патриарх в Истанбул. И човек в съюз с разколническата, антиправославна църква в Украйна. Ад!
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Почивай в мир, доцент Димитър Димитров! Добър човек. Дано в Рая да се види с близките си
8
5
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 3 месеца
Какво от това, че са били под опеката на ЦРУ от онова време? Ти си подобен на тях, не си различен от тях, просто си един анонимен подлизурко, дупедавец, продажник и страхливец
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РУСКИ АГЕНТИ! ОФИЦЕРИ ОТ ДС И НА ПОДЧИНЕНЕНИЕ НА КГБ!
6
9
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Бог да го прости! Иначе има информация от "кухнята", че и партиарх Неофит е починал преди повече от месец, но явно го крият, докато не назначат на негово място най-послушната марионетка на господарите от ФАЩ и Брюксел.
5
8
 
8
 
! Отговори
johny преди 3 месеца
Угодник,лижеше попски задни части и се мазнеше на висшестоящите.Тия диригенти по църквите са все такива мизерници!
4
8
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Димитър Димитров ми бе преподавател в Богословски факултет по западно пеене .По източно пеене беше Праматаров . Предполагам,че Праматаров продължава да пее в Седмочисленици. Както Д.Димитров,така и брат му са n...о...м...а...ц...u....Праматаров пък,както индикира и фамилното му име е Сефард с гръцка и испанска кръв. Наистина ли трябва да жаля? Никаква жал за тия. Проучете кои са също Денев,Желев,Шиваров ...ни един с чиста Българска кръв.Сефарди!
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много интелигентно и благородно излъчване. Светлина на душата му!
2
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туй цялата фамилия на попска субсидия :)))
1
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Три дена национален траур