Д-р Гълъбова: Заради срамни заплати няма хора в психиатриите

Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите
12 яну 2024 22:08, Александър Попов
42

"В психиатрията няма скъпа апаратура, но при нас има нужда от много персонал. Съотношението между персонал и болни трябва да бъде от 1 към 2 до 2 към 3. Заради това се случи и трагичният инцидент в Ловеч. На нас са ни нужни много, много хора. Почти всяка година ни проверява Комитетът против изтезания, който е към Европейската комисия. Всяка година в докладите се констатира липса на персонал и не се случва нищо", каза директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

Тя разкри, че на началник на отделение с 46 години трудов стаж нетната заплата е 2600 лв.

"Срамно е. Няма как да намерим хора. Те или се пенсионират, или напускат. Не може да се работи при тези условия. Обществото не си дава сметка колко е важно психичното здраве. Стигмата към психично болните се пренася и към нас", каза д-р Гълъбова.

Попитана дали има регистър с психично болните у нас, психиатърът заяви, че такъв не ни е нужен.

"Това ще го знаем, когато вече сме включени в Националната здравна информационна система. Но регистърът сам по себе си - той ще регистрира. Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите. Това психически е много натоварваща работа", каза тя.

Добрата новина е фактът, че за пръв път психиатрията влиза в клинична пътека.

"Новината наистина е много добра и екипът, с който разработихме клиничните пътеки, е на същото мнение. Тази задача ни беше възложена от министър Хинков, той прояви много активност - първият министър, който го направи. Той е човек, с когото се познаваме от много отдавна, един от радетелите за психична реформа, който полагаше много усилия през годините", каза директорът на психиатричната болница.

По думите ѝ сега следват законови промени.

"Законът за здравето изключва стационарната психична помощ от здравното осигуряване. Разбира се, да се договорят с НЗОК конкретни цени. Това е едно от нещата, които трябва да се реформират, психиатричната реформа включва и много други дейности, които са залегнали в стратегията за психичното здраве 2030, стратегията е част и от ПВУ. Неизбежно е да се случат", допълни д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Срамни заплати дават комунистите, като тази. После реват, че нямало кой да им бачка. Капиталистите,истинските плащат достойно.
35
1
 
0
 
! Отговори
GPT преди 3 месеца
Ами то инфлуенсърите и даващите акъл са повече от тези дето реално работят.Как да се движи напред държавата?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реформата на Иван Костов!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът не е в заплатите, просто държавата изчерпва човешкия потенциал във всички сфери. Скоро няма да има кой да ремонтира пътищата и електропреносната мрежа. Апокалипсисът наближава, всеки да се спасява както може.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо не увеличиха тия срамни заплати до като бяха служебните на Гадев или само да се дудне и да се черни...то добре че дойде сглобката че щяха да останат и без тия заплати ако не бяха приели бюджета на здравната каса.
31
2
 
1
 
! Отговори
Ама ка така преди 3 месеца
Че та добре дее, налЕ напредика ся гордеяами, че заплатите тукЕ са по-ниски, та затава сме могу привлекателне за чюждете инвеститоре. А па викаа , че коту ти не изнася се изнасяй, сто човека чакат на порталя. А па на мени са ми казвале-такива коту теби с лопатя да ги ринеш. А па сиги народя са разлигавии, пари иска, туй иска, унуй иска.
30
0
 
3
 
! Отговори
ИЗПЕРКАХМЕ преди 3 месеца
Трафик през България вече няма. Заобикалят. Тук всички били луди и бесни и опасни.Следва забрана за влизане и излизане от България.
29
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
В гробищата има наплив от умрели , но заплатите на гробарите са също не достатъчни.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заплатите са малси,но за сметка на това сте назначила свои хора в болницата да си почиват по зял ден.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ми стана ясно защо сте пуснали болните да се разхождат в НС,маскирани като депутати...Няма пари да ги държите в психиатриите.
26
4
 
3
 
! Отговори
Хаоус оф пеин преди 3 месеца
То началника ако е кадърен ще се вясва само за 15- минути на работа в другото време може да върти някой лек бизнес...
25
3
 
20
 
! Отговори
-- преди 3 месеца
А сега ако ни набутат и всички психично болни и инвалиди от Австрия по линия на Шенген съвсем ще я вапцаме.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние пък добре си спомняме, как предишния дитектор беше декларирал 4-5 милиона лв. лични от клинични изпитвания, като зтана зам министър. Нещо разпределението на приходите куца там.
23
12
 
12
 
! Отговори
Петолъчка преди 3 месеца
Чудя се защо въобще се отразява тази жена в медиите. Първо е 6 без 10 а и е върла ПЕТОЛЪЧКА!
22
10
 
9
 
! Отговори
Срамналиев преди 3 месеца
Абе като за срамна заплата, тая докторица поддържа доста добър стандарт, ходи натокана по последна мода, а изглежда и разкрасителните процедури и скъпи прически не са и чужди. Дали дои пациентите или пък има богато мъжле там ше е разковничето ми се струва.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р Гълъбова, по-голямата част от персонала ви в психиатриите са с психични отклонения и самите те се нуждаят от лечение, как тогава ще "лекуват" други пациенти?! Освен това са садисти и тъпчат насилствено хората с антипсихотици, причинявайки им непоправими увреждания. В това число физически изменения на тялото!
20
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 3 месеца
Е, то ще останат пет човека тогава...
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За сметка на това пациентите са по улиците и с достъп до интернет.
18
12
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Да ви се издрайфам на фалшивата хитлеристка "наука" психиатрия ! Единственната наука третираща коректно психичните дисбаланси у човека е НЕВРОЛОГИЯТА ! И нищо повече от това,ш.ме.ке.р.и лентяи и убийци психиатри !
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То като няма нещо, което да те радва че си българин - нищо не може да те спре да емигрираш.