Д-р Гълъбова: Заради срамни заплати няма хора в психиатриите

Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите
12 яну 2024 22:08, Александър Попов
42

"В психиатрията няма скъпа апаратура, но при нас има нужда от много персонал. Съотношението между персонал и болни трябва да бъде от 1 към 2 до 2 към 3. Заради това се случи и трагичният инцидент в Ловеч. На нас са ни нужни много, много хора. Почти всяка година ни проверява Комитетът против изтезания, който е към Европейската комисия. Всяка година в докладите се констатира липса на персонал и не се случва нищо", каза директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

Тя разкри, че на началник на отделение с 46 години трудов стаж нетната заплата е 2600 лв.

"Срамно е. Няма как да намерим хора. Те или се пенсионират, или напускат. Не може да се работи при тези условия. Обществото не си дава сметка колко е важно психичното здраве. Стигмата към психично болните се пренася и към нас", каза д-р Гълъбова.

Попитана дали има регистър с психично болните у нас, психиатърът заяви, че такъв не ни е нужен.

"Това ще го знаем, когато вече сме включени в Националната здравна информационна система. Но регистърът сам по себе си - той ще регистрира. Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите. Това психически е много натоварваща работа", каза тя.

Добрата новина е фактът, че за пръв път психиатрията влиза в клинична пътека.

"Новината наистина е много добра и екипът, с който разработихме клиничните пътеки, е на същото мнение. Тази задача ни беше възложена от министър Хинков, той прояви много активност - първият министър, който го направи. Той е човек, с когото се познаваме от много отдавна, един от радетелите за психична реформа, който полагаше много усилия през годините", каза директорът на психиатричната болница.

По думите ѝ сега следват законови промени.

"Законът за здравето изключва стационарната психична помощ от здравното осигуряване. Разбира се, да се договорят с НЗОК конкретни цени. Това е едно от нещата, които трябва да се реформират, психиатричната реформа включва и много други дейности, които са залегнали в стратегията за психичното здраве 2030, стратегията е част и от ПВУ. Неизбежно е да се случат", допълни д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе я ходи в Русия да видиш какво значи срамна заплата!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като избием лудите ще станем нормална държава
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лудите са навсякъде.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В страната ни е важно на депутатите заплатата да се вдига четири пъти годишно и всички във власта да са със супер заплати, но там се назначават само свои. Калинки не специалисти и експерти са директори и ръководители, което ще фалира държавата. Щом вице беше секретарката многостаничка на В.Симеонов, а сега гласят Атанасова за конституционния съд, трагедията е пълна.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да бъде написана нова книга - ,,БАЙ ГА.НЮ НЯМА КАДРИ,, Да внасят виетнамци :)
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен До Анонимен Фрамция искат връски други доктори препоръки и тн което едва ли ще се уреди ако няма роднини професори.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Франция иначе е майката на бюрокрацията, само процедурата по събиране и подаване на документите за специализация ще ти отнеме две години. Тия франсета са ужас
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Сички кандидатстват за Франция че са големи заплати и ги режат че са малко места и пак няма. Няма оправия в тоя ес.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма вече нужда от психиатри защото когато всички са луди това става новото нормално и на никой не му прави впечатление. Ето сега например всички като станаха наркомани и вече няма проблем. И млади и дърти всички са на черешата по един или друг начин. Само наркотиците са различни.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Психиатър във Франция получава 10 хиляди евро заплата, в България 600 евро. Къде ще избере -много ясно, че Европа.
6
7
 
8
 
! Отговори
Пфф преди 3 месеца
На тази кога и остава време да работи от тролене във Фейсбук? Тя и тя горката е психичноболна и трябва някой да и сложи бялата риза.
5
2
 
7
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
Половината Българи са с психични проблеми,но как да осъзнаят че ако се хванеш за косата не може да се изтеглиш от ямата!
4
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Заплатите със срамни но за сметка на това има уникални коли по улиците !!?
3
12
 
21
 
! Отговори
От психиатрията преди 3 месеца
Д-р Гълъбова е достатъчно превъртяла за да симпатизира на Путин. Няма как психично здрав човек да симпатизира на тежко корумпиран диктатор, масов убиец на свои и чужди. Направо да вземе и копейко при нея в Курило и взаимно да се утешават за нарязаната ***.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И лудите си бягат триисет години като оня в Ловеч Радослав 35 години вънка
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правилно....За задържането на един престъпник , полицията в България използва 6 към 1 .Шест полицаи се борят с един престъпник.