Какво ядем? 12 хиляди тона сирене менте сме купили през 2023

Три пъти повече са растителните мазнини в него вместо мляко
12 яну 2024 18:15, Петър Бойчев
64
Какво ядем? 12 хиляди тона сирене менте сме купили през 2023
Снимка: БГНЕС

Преработвателните предприятия са произвели през ноември близо три пъти повече сирене с растителни мазнини, отколкото с козе и овче мляко. Близо 12 хиляди тона фалшиво сирене са произведени и продадени в магазините у нас за единадесетте месеца на миналата година.

Това показват последните данни на Министерството на земеделието и храните. Все пак количествата са малко по-малки от тези за същия период на 2022 г., когато са продадени почти 12 400 тона сирена с палма, пише pariteni.bg.

Само през ноември 2023 г. от мандрите са излезли 1173 тона фалшиво сирене. Пикът в производството на сирна с растителни мазнини е бил юни, когато сме изяли 1312 тона такива продукти.

В същото време произведените през ноември сирена от други млека, различни от кравето, като овче и козе например, са едва 364 тона. За единадесетте месеца производството на такива сирена е 10 240 тона.

Истинското сирене от краве мляко, произведено то мандрите, стига 69 600 тона, като през ноември количествата намаляват и са 5423 тона. За сравнение през март и май 2023 г. те надхвърлят 7000 тона.

Преработеното мляко в предприятията до ноември е над 656 млн. литра, като 95 на сто от него е кравето мляко, а 24 млн. литра е овчето и 10,5 млн. литра е козето. Едва 3,5 млн. тона пък е вложеното биволско, смесено мляко и сметана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продуктите менте, но пък цените като за 1во качество! И сега като се разбра и за сиренето, някакви крути мерки ще се вземат ли? Или ще се пише колко са зле стоките, пък радикални мерки няма да има?Отново!
56
1
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
На "пазара" ,освен "менте "сирене и кашкавал ,няма друго.
55
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
ядем сирене с повишено водно съдържание около 8 лв за кг това ядем другото ена невероятни цени стига с това исп св месо на 6,7 и 8 лв на колко години ебелите яица 10 бр за 3.99 лв украински ли са
54
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
КОНТРОЛАНА ХРАНИТЕ У БЪЛГАРИЯ ---НЕ Е ЛАБОРАТОРЕН ----а само , органолептичен , обсебичен и торбалански.......ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ!
53
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРСКО НЕ КУПУВАМ преди 3 месеца
САМО БЪЛГАРСКИ МЕНТЕТА ТУКА НА ПАЗАРА!...ИЗОБЩО НЕ МИ Е ЯСНО КАКВО РАБОТЯТ ТАЯ АРМИЯ ОТ "КОНТРОЛНИ РЕКЕТЬОРИ И ТОРБАЛАНИ"------ЕТО ТАМ Е "КОРУПЦИЯТА" В НАЙ-ЧИСТ ВИД , ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ...ХА,ХА,ХАААААААА
52
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
това е резултата от евросубсидиите
51
2
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
Събрали се отбор тлъстогъзци у тоя КЗП, за угояване без да вършат работа , после се оплаквате , че ви лъжат ---ВИЕ САМИ СТЕ СИ ГИ ИЗБИРАЛИ И НАЗНАЧАВАЛИ , КВО СЕ ЖАЛИТЕ ....???!!!!
50
1
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
Нищо ви нема ,бе.....ще свикнете и на ла""на да ядете , ако са по-мазнички , щото целата селия се набута у градо за да се води на заплата и да не работи!.АКО ИСКАТЕ СВЯСТНА ХРАНА---КУПЕТЕ СИ ОТ ЗАПАДЕН ВНОС!..У ПОСТ-СОЦ-БЪЛГАРИЯ , ВСИЧКО Е МЕНТЕТА !
49
1
 
2
 
! Отговори
ДЪРЖАВАТА преди 3 месеца
Е Т,ПА
48
1
 
7
 
! Отговори
къде преди 3 месеца
са проверяващите-ПИШЕТЕ И НА ТЯХ ГЛОБИ ЗА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА/ДАЖЕ СЕ ХВАЛИТЕ С ТЕЗИ ИЗВРАЩЕНИЯ-БЕЗСРАМНА ДЪРЖАВА-НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ***
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вярно, че народчето просто. И много плюскате, бе, баси яденето, майна и, затова, дебели и елементарни.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бяло, само "бело", но в България и то, най често, е менте. Всичко в тая дупка е менте, като се почне от хората.
45
1
 
10
 
! Отговори
Freedom fight преди 3 месеца
То да бяха само сирената.. Ами колбасите, особено меките?? Всичко е cвинcки и пилeшки кожи в добавка с кокоши крака и кapaнтия, които по принцип са oтпaдък. Фино смлени. Непpиятната миризма я прикриват с химикали и разните му там ароматизатори. Не всеки път успешно разбира се. Скоро ядох лyканка на именита марка със 7 букви започваща с O и завършваща на E - абсолютно бе3вкуceн *** и много жили.. И това yдоволcтвие за над 30 лв. на кг!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 35 Това е смазан механизъм едните плащат подкуп за да мълчат другите и така хем агнето цяло, хем вълка сит. Тези на държавната хранилка имитират, че ни защитават, но предпазват фалшификаторите на храните като им крият имената, а онези продължават да ни тровят. Единствените огласени имена на фалшификаторите на храните са огласени от несистемни борци с отровните и вредни храни. Излиза, че трябва да закрият БАБХ щом така и така полза от тях няма никаква.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Извод - БАБХ и цялата държавна машина не спят и не спират да борят вредните и опасни храни, само дето някак не могат да ги намерят къде са и да ги забранят. А причината може да е в слепотата, която им причиняват зелените банкноти, които производителите на фалшиви и отровни храни използват за прикритие?
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото здравословно и лечително мляко е магарешкото и конското мляко. Магаретата и Конете нямат рога. Спомням си като малък... няколко месеца доктори ме лекуваха от бронхо плевмония и не ме излекуваха... Мама ме взе на село при дядо и той ме излекува с магарешко и конско мляко за една седмица. .... така че направете магарешка и конска лечителна ферма и научете лекарите да лекуват децата от пневмония и белодробни болести, чрез пиене на магарешко и конско мляко!
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кардиолозите препоръчват при редовно ядене на флшиво сирене, кашкавал, мляко, кренвирши, салами, кайма, майонеза, хляб, да взимате по 10-15 хапчета за кръвно, атеросклероза, захгарна, подагра, запек, черен дроб и бъбреци.
40
2
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 3 месеца
Изключително прав си, но за съжаление нали се сещаш, че за това дередже е виновен само и единствено суверенът, че гласува за тези измамници защото както казват те самите "гласувайте колкото е възможно повече за да не дойдат тези които не трябва" ? Е гласувахте за "правилните", демек за ментетата ! Халал да ви е изборът от гласуването ! За институциите, че не работят това е в продължение вече на 78 години !
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сирене от едър рогат ***, не благодаря, всички знаят че дяволът е рогат :)
38
8
 
4
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Не знам, но се продава това, което .... се купува от клиентите. Клиентите защо не внимават какво купуват?

Спонсорирани публикации