Какво ядем? 12 хиляди тона сирене менте сме купили през 2023

Три пъти повече са растителните мазнини в него вместо мляко
12 яну 2024 18:15, Петър Бойчев
64
Какво ядем? 12 хиляди тона сирене менте сме купили през 2023
Снимка: БГНЕС

Преработвателните предприятия са произвели през ноември близо три пъти повече сирене с растителни мазнини, отколкото с козе и овче мляко. Близо 12 хиляди тона фалшиво сирене са произведени и продадени в магазините у нас за единадесетте месеца на миналата година.

Това показват последните данни на Министерството на земеделието и храните. Все пак количествата са малко по-малки от тези за същия период на 2022 г., когато са продадени почти 12 400 тона сирена с палма, пише pariteni.bg.

Само през ноември 2023 г. от мандрите са излезли 1173 тона фалшиво сирене. Пикът в производството на сирна с растителни мазнини е бил юни, когато сме изяли 1312 тона такива продукти.

В същото време произведените през ноември сирена от други млека, различни от кравето, като овче и козе например, са едва 364 тона. За единадесетте месеца производството на такива сирена е 10 240 тона.

Истинското сирене от краве мляко, произведено то мандрите, стига 69 600 тона, като през ноември количествата намаляват и са 5423 тона. За сравнение през март и май 2023 г. те надхвърлят 7000 тона.

Преработеното мляко в предприятията до ноември е над 656 млн. литра, като 95 на сто от него е кравето мляко, а 24 млн. литра е овчето и 10,5 млн. литра е козето. Едва 3,5 млн. тона пък е вложеното биволско, смесено мляко и сметана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
И как да разбера наистина качествени сирена продават ли се изобщо в магазините или само био сирената са качествени
36
0
 
13
 
! Отговори
az преди 4 месеца
В статията пише ,че истинското сирене било 70к тона , ако приемем ,че и кашкавала е 70к тона , като добавим истинското прясно и кисело мляко , добавим истинското масло и другите продукти се пита как всичко това е произведено от цитираните 650к тона мляко ? Производителите май са факири. От 1-2л мляко , кило сирене
35
3
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Защо изобщо се произвежда това менте има ли разрешение за производство на това менте и още по важното къде се продава това менте и ако е незаконно съобразно къде е държавата нали вече 3 год промените управляват
34
2
 
13
 
! Отговори
Основна преди 4 месеца
Част от менталяците отиват в баничарниците. ***, които са 99% от баничарите не са с комплекс качество и здраве. Щом е бяло, евтино и прилича на сирене давай бате. Друга част от тн бяло саламурено сирене е за заведенията, не само от тип кошара, а и за такива с мн звезди. За разните били, кауфланда и подобни няма смисъл да се пише. Там нивото на качеството е потрес. Лошото, е че за масовият потребител няма никаква надежда. Положението е мамсиджейс. Същото като в МС.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как пък един път при такива новини не се споменават имена
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 25 Агенцията по безопасност на храните не работи, РЗИ не работи, Инспекцията по труда не работи, Бюрото по труда не работи, НАП не работи, нито една държавна институция не закача производители, търговци и др. измамници. В дълбоката провинция даже са разрешили на търговци да не издават касови бонове. Никой не закача лекари, учители, полицаи, държавни хрантутници. Обаче това не се отнася за обикновените граждани, тях ги преследват до дупка дори за 2 лв.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно бабхастите, работят точно толкова, колкото ушевите. Нищо,но рушветчилъка върви.
30
10
 
3
 
! Отговори
става за ядене ! преди 4 месеца
Молете се на Йехова да няма война, че тогава ментетата ще ги купувате на черна борса СКЪПО и ПРЕСКЪПО !
29
2
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 месеца
Когато го разбрах се ядосвах, но вече ми е все тая..Крави нямат, а мляко има ....Изводите са ясни..
28
4
 
29
 
! Отговори
Иванова преди 4 месеца
И защо сме изяли това сирене? Къде са били проверяващите цяла година? Само знаете да ревете за големи заплати, а ви мързи да работите! А ние пенсионерите да ядем ***!
27
1
 
27
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
В Испания има над 300 вида частни мандри за производство на сирене ( кашкавал ) с доказана гарантирана технология от над 100 години и ако някоя от тези мандри произведе МЕНТЕ и бъде заловена веднага и се отнема лиценза завинаги + много солена глоба равняваща се на милиони евра ! Как е в България, така ли е с глобите и забраните, ако въобще някой се осмели да залови такъв производител ?
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държава има ли? Българина е беден и купува най евтиното и фалшивото.
25
6
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хахаааа, ами ще си правите сирене и ще ядете сирене. Ще си квасите мляко и ще ядете мляко :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде е агенцията по безопасност на храните?
23
3
 
26
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Явно решението е забрана на внос на палмово масло. Да се третира като наркотици.Тояга трябва.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не ни информирайте ,а действайте,ние потребителите нямаме никаква вина за това нали има някакви агенции,които контролират това,получават големи заплати за контрола,който,трябва да извършват,а сглобката ни обвиняват нас гражданите,че сме купували менте храни.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като го наричате "менте" прокуратурата трябва да се самосезира. В противен случй ако всичко си е законно си има друго заглавие.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо по магазините се продава сирене-менте ? Ментетата не са ли забранени и не се ли преследват от закона ?
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От написаното не става ясно, това количество продадено ли е за сирене от животински произход, или е продадено като имитиращ продукт. Хората може да са го купували просто за защото нямат пари. Но като знаем къде сме, вероятно са го продали за сирене. Няма държава, няма контрол. Всички гледат далаверата. Даже и протестиращите тук, ако може да влязат в далаверата, ще го направят. Такъв си ни е манталитета.
18
2
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
До 14-съветник-не съм сигурен,че в цяла Европа е истинско Бг-сиренето,защото тук в Мадрид никъде в български магазин няма такова,напълно имитиращ продукт от много марки с един и същ вкус и вода,а в испански магазини тази стока липсва,пазаря истинско сирене от КОСТКО(американска верига магазини)произведо в Гърция марка"ГЕТА",също не се намира и кисело млеко в никой испански магазин с българска марка,пълно е с гръцко кисело млеко с прекрасен вкус и плътност ! Сега"патриотите"ще кажат:-менте