Блокове се състезават за саниране, пари за всички няма

Андрей Цеков: Кметове щедро са обещавали средства
14 яну 2024 09:58, Александър Попов
34
Блокове се състезават за саниране, пари за всички няма
Снимка: БГНЕС

Много хора са разочаровани, че домовете им няма да бъдат санирани с европейски средства. Пари за всички няма, независимо какво са обещавали кметовете в различни общини. Оказва се, че блоковете се конкурират.

"Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на друг”, посочи министърът.

Той обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти и се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който сграда може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и др.

Цеков разкри още, че министерството на регионалното развитие ще пусне обществена поръчка за идеен проект за разширението на магистрала "Тракия" с по още едно платно между София и Пловдив.

В края на 2024 г. пък се очаква магистрала „Европа” да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина.

„Убеден съм, че ще успеем да завършим и участък 1 от магистрала „Хемус” и съществено да бъдат приключени работите и по участък 3”, каза още министърът.

По думите му не се планира поскъпване на винетките и на тол таксите у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: саниранеАндрей Цеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
няма такава преди 3 месеца
наглост,колко бил лош ЕС,да сме излизали от там,пък сега да си санира гган4о панелката с пари от ЕС,щом е аванта,щом е далаверка българина няма равен във Вселената,меда за него,жилото за останалите
24
1
 
1
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 3 месеца
САНИРАНЕТО , СТАВА И ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА ПАНЕЛНИТЕ ЖИЛИЩА ---малко сачак летви до 3-м, стиропор и сте готови със всички външни стени...ха,ха,хааааа....НЕ Е НУЖНО ДА СИ МАЙСТОР!
23
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
Спасението на давещите се ---е В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ!---/..така и със санирането../
22
0
 
2
 
! Отговори
Льольо преди 3 месеца
Санирайте се и се оправяйте, като толкова много искате. Само казвам какво ги очаква след време "санираните". Връщане на всичките пари плюс лихвите. Всеки сам определя съдбата си.
21
2
 
1
 
! Отговори
Льольо преди 3 месеца
След две години като са обадят на "санираните" собственици и им кажат, че са нарушили параграф 254637 от закона за щастливите лястовици изложени на слънчева светлина И поради тази причина трябва да върнат всичките пари, тогава ще разберете колко много сте спечелили от "санирането".
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да обявят публично критериите и да се публикува информация кои блокове се санират. Иначе пак по старому с връзки и/или подкупи. Аз питах за нашата кооперация и хора близки до саниращите ми обясниха, че е "доста нов" в сравнение с плановете. Иначе се набутвате да давате пари за проекти и накрая ще увиснете само с проектите.
19
1
 
1
 
! Отговори
ЦСКА София преди 3 месеца
Тоя по надолу:Понеже никой не се състезава затова само за 30% от кандидати ще стигнат парите,а за останалите Пинко...нещо май не си в час.
18
2
 
3
 
! Отговори
ЦСКА София преди 3 месеца
Нашият блок е одобрен по програмата.Сумата е малко над 900 хиляди лв,което се пада около 30х. на апартамент.Ще видим какво ще подменят и какво ще бъде качеството на изпълнение.Иначе нямам съмнение,че подбора на блоковете е бил пак по връзкарска линия.
17
1
 
7
 
! Отговори
Заралия преди 3 месеца
В Стара Загора одобриха осем нискоетажни монолитни кооперации. Кандидатстваха 70 сгради. През социализма привилегията да живеят в такива сгради имаха партийни функционери, деца на партизани и активни борци,директори, милиционери и т.н. Не е необходимо да ни обясняват критериите, по които одобряват сградите, те са ясни.
16
1
 
2
 
! Отговори
Льольо преди 3 месеца
Никой в Европа не иска да ползва парите за така нареченият зелен преход, защото хората се усещат, че това е капан.
15
2
 
3
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 месеца
Никой не се състезава за скапаното саниране. Това е просто реклама за да се хванат повече рибки в мрежата на "санирането".
14
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Голяма е конкуренцията и за гробищата и крематориумите в Република България . Все пак банковите служители и вие от управляващата върхушка ще попаднете също на подобаващото ви се място за " простосмъртните " български граждани от български произход .
13
2
 
5
 
! Отговори
бай Гошо преди 3 месеца
да де, *** каквото стана с евро-парите за саниране, това ще стане и с евро-парите, дето ги чакаме за магистрали...Че защо западняцитв да ни предоставят финансов средства, след като вече са ги нарочили за т.н. Укриана? Те западняците отдавна вече са санирали всичките сгради във всичките си градове и селца, построили са си добри магистрали...така де - уредили са се, и сега призовават за икономии, с цел реанимация на бивша държава. Т.е., ние - балъците от третия свят в Европата, пак ще го дyамe! ..
12
2
 
1
 
! Отговори
За преди 3 месеца
Котилата-ясно, но кога на моята къщичка на село ще "санират" поне един олук.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пари на вятъра а на мен за къщата кои ще ми даде, не стига ,че плащаме част парното пък и санираме.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оправданието за нищоправенето на умнокрасивите леберасти, само такива неща 3 години не спряха да ви мамят и манипулират!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Санирайте София, защото там са на Топлофикация, а в малките градове, където хората се топлят на дърва и бълват вредни емисии не е нужно. Там просто хората не са важни, ако няма избори!
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За санирането питайте Лиляна Павлова и Делян Добрев.Тия колко откраднаха,бедна ви е фантазията.Още в самото начало специалисти в бранша казаха,че излиза три пъти по-скъпо от реалната цена,но нямаше кой да ги чуе.Затова нямаше за всички.За качеството да не говорим.
7
1
 
9
 
! Отговори
Така преди 3 месеца
Прибирате, прибирате...
6
2
 
10
 
! Отговори
Така преди 3 месеца
Ако има за хората, няма да има за ПП. Е сега кое е по-важно?