Министър Кръстев: Пари има, шефовете в културата ще определят заплатите

Бюджетът е със 70 млн. лв. по-голям
14 яну 2024 14:37, Петър Бойчев
8
Министър Кръстев: Пари има, шефовете в културата ще определят заплатите
Снимка БГНЕС

Директорите на културните институти са свободни да боравят със значително повече средства през тази година и те ще решават с колко да се увеличат възнагражденията. Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По думите му всички сектори в културата трябва да се обгрижени, но някои от секторите – сценичните изкуства, имат нужда от сериозна подкрепа. Бюджетът на Министерството на културата за тази година е със 70 млн.лв. повече в сравнение с миналата година, парите са при нас, гласувани са и предстоят определени финансови процедури, каза още той. Половината от тези средства ще бъдат предназначени за увеличаване на заплатите, според мен, но много внимателно трябва да се борави с тези цифри, защото понякога се увличаме, иска ни се повече отколкото можем да си позволим, добави министър Кръстев.

В отговор на въпрос дали споделя думите на министъра на финансите Асен Василев, че културата е най - нереформираният сектор, министър Кръстев каза, че културата се развива непрекъснато. Методиката за финансирането на културата трябва да бъде обновена, културата има нужда от непрекъснати, но контролирани реформи, допълни той.

За Национален фонд „Култура“ министър Кръстев посочи, че се върви към реформирането му и към избор на нов Управителен съвет.

Министърът на културата отговори утвърдително в отговор на въпрос, ако получи покана, дали би останал министър след ротацията. Предстои да променим Закона за културното наследство, Закона за закрила и развитие на културата, изработване и синхронизиране на някои правилници и други, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 месеца
Тая е толкова влюбена в себе си, че е на всяка манджа мерудия и очаква аплодисменти. Който не я харесва е ***.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво прави жирафът Гаргамел на снимката?
4
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Пари за културата има , но култура няма. Има " деца на социализма " , алкохолици , наркомани и алчни и арогантни служители на банките и на всички държавни институции .
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Kakва култура... в България още пишат на *** й муница от иван костово време и на пешо коня насам..
2
0
 
4
 
! Отговори
до 1 добре че си преди 3 месеца
признаваш че си от простаците и не си включил и тези които не са. Иначе за бръмбарите и калинките винаги ще има парици за сметка на нови дългове благодарение на преизбиращите ги кирови и будистки миряни
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаех, че култура е синоним на пари. Излиза, че болшинството сме простаци.