"АЕЦ Козлодуй" оттегли иска от 500 хил.лв срещу Наталия Станчева

Той е бил заведен от старото ръководство на централата
16 яну 2024 14:32, Александър Попов
20
"АЕЦ Козлодуй" оттегли иска от 500 хил.лв срещу Наталия Станчева
Кадър: БНТ

Ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД излезе с официална позиция относно заведения иск за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска.

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор. След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията. Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба", казват от централата.

Историята

АЕЦ "Козлодуй" заведе дело за безпрецедентните 500 000 лв. срещу своя служителка, която е подала сигнал до държавните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Информация, до която медицинската сестра Наталия Станчева стигнала чрез искания по Закона за достъп до информация.

Самата Станчева работи от 20 години като медицинска сестра в атомната централа. Подава 70 заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистрирана поликлиника и нерегламентирано извършва медицински услуги на служителите.

"Оказа се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" съществува незаконно лечебно заведение, което се състои от 10 лекарски кабинета, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип на самата площадка в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ "Козлодуй", който, с предмет на дейност производство на електрическа енергия се оказва, че предлага и медицински услуги с обявен ценоразпис. Това си е бизнес", каза Наталия Станчева пред БНТ.

За разкритията си получава наградата “Златен ключ” на Програма "Достъп до информация" през септември миналата година, а АЕЦ "Козлодуй" завежда дело за половин милион лева срещу медицинската сестра.

"Абсурдно е АЕЦ "Козлодуй" да води такива дела, недопустимо е и трябва да има последствия не само с оттегляне на иска, а и с оттегляне на хора, които са решили да действат по този начин", коментира Борислав Сандов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е ли практика в държавните дружества? Да сключват договор за огромни пари с някой с връзки, който после пренаема специалисти с ниско заплащане, защото не може да върши работата.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не сме забравили, че Валентин Николов е личен слуга на Крадецът от Банкя. Щом така е решил, значи от зайчарника е решено, че това им е изгодно. Няма морал зад действията на мафиотите от ГЕРБ-ДПС, не търсете такъв в свърталище на демони.
15
2
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 3 месеца
Мачкай, котьооооо
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално, нали крадлата е от ГЕРБ, а те отново се върнаха във Властта, след като Сголбката изпра Банкянския крадец и лакейчето му - разносвача на банички Валентин Николов.
13
3
 
3
 
! Отговори
баба Божке преди 3 месеца
Всеки, който се види с повече пари все го удря на нещо ненормално!Пази Боже!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мда, също имат и нови директори, доста интересни лица са назначили тихо мълком.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На ГЕРБ като им врътнаха подобен номер с Шенген завиха като натаковани.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То МВР стана частно на Борисов и Пашата камо ли АЕЦ
9
3
 
5
 
! Отговори
Явно преди 3 месеца
Това е полицейска акция за изнудване
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро АЕЦ няма да има.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОЛКО ПЛАТИ ГЕРБ НА ТАЗИ ЗА ДА ПРАВИ ПРОБЛЕМИ ОТ НИЩОТО?
6
2
 
7
 
! Отговори
КОЧО преди 3 месеца
Държавната такса за завеждане на делото да се търси от ищците.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лол жената се е съсипала психически .Ако сте гледали първия репортаж ще видите разликата .Надявам се да подаде жалба за психически тормоз за иминалите 5 години и да осъди АЕЦ Белене да и пратят компенсация
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възхищавам се на тази жена, която публично каза истината на висок глас, и застана срещу велможите от АЕЦ!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е па баце седнала една млада майка с 2 годишно дете, мъжа и преспал с нея и тя решила да оттегли иска към човек преживяващ на 1000лв месечно, както се управлява държавата ни и работодателите, нема ли чуства нема издигане!
2
2
 
8
 
! Отговори
Всеки е чувал за преди 3 месеца
часпром, ама това е надминало всякакви граници.
1
5
 
18
 
! Отговори
Момо преди 3 месеца
Добре, че историята се раздуха, иначе нямаше да си мръднат пръста.