Ще станат ли по-добри шофьорите, ако карат курс на полигон?

Предложението дойде от министъра на транспорта
17 яну 2024 22:35, Красимир Ангелов
24

Полигоните за безопасно шофиране трябва да се върнат като част от изпита за бъдещи шофьори. Предложението дойде от министъра на транспорта. Той обясни, че държавата разполага с терени за целта, но е необходимо финансиране.

Михаела вече месец кара курс за шофьор. Преминала е обучение на полигон, но това е по преценка на школата ѝ.

"В началото, когато започнах курса, инструкторът ме заведе на полигон, където ми обясни основите на шофирането, карах няколко часа на полигона, показа ми как се паркира и се чувствам много по-подготвена на пътя", сподели Михаела Маринова

Именно затова Диян винаги води курсистите си на полигона, макар и това да му коства огромно финансово вложение, защото му се налага сам да поддържа терена.

"Курсистите, когато са на полигон, се отпускат и оттам се подобрява качеството на процеса на обучение. Паркирането в реални условия винаги трябва да съществува, но когато сложим една сериозна подготовка на площадката много по-лесно се справят курсистите", категоричен е автоинстукторът от Стара Загора Диян Паунов.

Според експерти все по-малко школи ползват полигоните за обучение, затова е важно да влезе в сила закон, който да ги задължава.

"Полигонът за мен е да накараш курсиста да паркира между два автомобила, а не между два пластмасови колчета, защото ако допреш колчето – на изпита ще те скъсат, но ако допреш автомобила, какво става – трябва да платиш щетите", мотивира се автоинстукторът от София Димитър Мишев.

"Такива полигони за екстремни ситуации има в почти всички страни от ЕС и в много страни, които не са в ЕС, включително Сърбия. Резултатът е явен - в България има повече смъртни случаи, отколкото в Сърбия", даде пример председателят на АКАБ Красимир Георгиев.

Министърът на транспорта обясни, че идеята е да се изградят четири полигона в четирите краища на страната, за да може всеки да млад водач да се упражнява на тях. Все още не е изчислена точната сума за реновирането им.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ние книжките си ги взехме с боен полигон, щото бяхме в казармената шофьорска школа. Минавахме през емулиран бомбен ров, през изпитанието да паркираш в укритие с около 12см разстояние до огледалата от двете страни на задна предавка, при това на завой...и други премеждия. Беше яко !
22
0
 
1
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 месеца
Полигон - задължително. Масово удрят автомобили вечер /на тъмно/ при паркиране и бягат след това......
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Женска логика! Научила се да паркира, готова била за книжка. Направила бъркани яйца, готово е за мастър шеф.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Без полигон човек шофьор не става. Ние водихме синовете поне по 15 пъти преди и по време на курса.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
те полигоните ги разпродадоха, а при малкото останали кръжат, като чакали куките да дебнат някой решил да закара детето си на полигона да се упражнява
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да,дъщеря ми взе книжка преди 7г.без да е включвала на задна скорост,без да учи паркиране.Варна.
17
1
 
6
 
! Отговори
ДААА преди 3 месеца
Полигон задължително, изпит първо на листовки и правилник, после полигон със всички задължителни елементи, после градско и накрая магистрала и така. Книжка ще вземят 15% от кандидатите. Тези където си ги купуват да си носят кръста. Без книжка затвор 1 година това си е предумишлено и съвсем съзнателно няма как да кажеш тикнаха ми ножа(колата в ръцете). Та така.Много ни харесва в Гърция но да живеем по нашенски, но ако и нашите полицаи започнат да свалят номерата за неправилно паркиране, ще стан.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха! :)))) Къде спазвали ограничението? Масово навсякъде се кара 15-20 км/ч над ограниченията, а има съвсем бесни. Точно като тука е. Ходи да видиш как летят в Холандия по магистралите. Аз отначало мислех да кротувам, но после се отказах...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако всеки спазва правилата за шофиране няма да има никакъв проблем. Но ние както винаги сме над закона, за нас правила не важат и после се оплакваме. Ама когато излезем в чужбина сме по ниски от тревата. Защо ли? Защото там спазват законите, просто е. Ама на ***.ьо главата не увира и после плаче.
14
0
 
1
 
! Отговори
като ударят преди 3 месеца
шефчето във дий със една пачка по кратунката книжката и направо във къщи ще се занесе има и др начин да го привикат някъде и само да го погледнат и той знае че е стъпил на тънък лед утре не е шеф ! А аа иначе със таблета е трудно -- трудно е ама за дребосъците , хем ги мачкат ,хем колите им не могат да вдигнат 260 км ,сега па и полигон ,еми това е живота не е справедлив
13
2
 
1
 
! Отговори
Аз съм малкоумен ! преди 3 месеца
Тои ( тя ) баш gazarite си купили спортни коли или джипове по 500 коня за да ги карат със по 50 км бавно зад другите коли -- да точно така ще стане ние трева пасем !
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жените шофьорки ще намалят, те заради тях ги махнаха полигона. Женомразците пак искат да го въведат нямат ли срам? Къде са феминистите и европейските защитни организации. Путинистите се развихрят в България.
11
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Никакво финансиране за тези авто.обирджии.Който иска да обучава нови шофьори,задължително да разполага с АВТОПОЛИГОН.И понеже не всеки мераклия за печалби от автокурсове има възможност за такова нещо,да се обединяват,така хем ще им тече стопанската дейност,хем и ще започне истинското обучение на нови водачи.Е,нека това да е началото на бъдещото безопасно движение по родните пътища!
10
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
Тия откачалки карат с над 200 а те ще ги учат на полигон,ама че тъпотия...кой прави катастрофите,тези де не са взели и половината часове и после се барат на майстори с мощни нови коли!!Закони,няма закони за тези лигльовчета и мамини синчета!!1 Да се видят кои къде в кой град квартал са тарикатчетата и ги вкарайте по затворите а не да це гаврят с полицайте и да се надбягват из градовете като по филмите!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако направят обучението за шофиране 3 годишно, може и да се научат да карат по правилата. Но дали бабаитлъка няма пак да надделее.
8
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Докога ще откриваме топлата вода? В близкото минало полигонът беше задължителна част от обучението и без съмнение е необходим.Защо изобщо беше премахнат?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Регулирането на пътищата и кръстовищата е хаотично. Самите пътища са некачествено строителство. Шофьорите не знаят правилата.Пълен цирк, който взима жертви.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жената ще стане шофьор тогава когато се появи и не*ър скиор.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бих опънал мацката от снимката..
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съвременните коли нямат скорости и съединител, паркират се сами, имат круиз контрол и автопилот......В Калифорния вече дори има напълно автоматизирани таксита на компанията Waymo. Без шофьор са. Обикалят си сами по улиците, можеш да ги спреш в движение или да ги извикаш през приложението. Сядаш, казваш му адрес и се возиш. Въпрос на време всички коли да се автоматизират. В бъдеще и децата ще могат да имат собствени коли с коит ода се возят.

Спонсорирани публикации