Скок на заплатите на университетските преподаватели

Средното възнаграждение ще е поне 170% от средната заплата
29
Скок на заплатите на университетските преподаватели
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, според които средната заплата на преподавателите в държавните висши училища не трябва да бъде по-ниска от 170% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца.

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност пък трябва да бъде  не по-ниска от 125% от средната заплата за страната за последната година.

Повишение има и за стипендиите на докторантите, които не трябва да са по-ниски от 125% от минималната работна заплата за страната.

Според вносителите на промените – депутати от ДПС и ГЕРБ, недостатъчното материално стимулиране представлява сериозна пречка пред привличането и задържането на талантливи и мотивирани млади преподаватели в много висши училища.

От ИТН обявиха, че между първо и второ четене на законовите поправки ще предложат стипендиите за докторантите да са по-високи.

Андрей Чорбанов коментира, че няма как докторант, отдаден на работа си, да се издържа с тези средства.

Румен Генчев от БСП попита риторично кой ще е този доктронат, който ще се опита да оцелее с 1000 лева и ще прави наука.

Той обаче настоя депутатите да помислят и кога държавата трябва да плаща.

"Българската държава плаща бакалавър, магистър, а сега и доктор и каква ни е гаранцията, че този докторант няма да си хване самолета за Брега на слоновата кост. Трябва да помислим как да се разграничи и да се плаща на тези, които ще останат да работят за български бизнес и наука от тези, които просто искат да получат докторска степен тук и да заминат", настоя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега професорите са парашутисти на политическите партии, главно на СДС и ГЕРБ. Затова и нивото във вузовете спадна толкова много.
27
4
 
3
 
! Отговори
Сегашните преди 3 месеца
60-70-годишни по ВУЗ-овете и в БАН са децата и внуците на някогашните малограмотни от първото поколение "червена професура", назначавана набързо на академични длъжности. Целта е била в кратки срокове "буржоазните кадри" да бъдат заменени с "наши, проверени другари". Във всеки факултет и всеки научен институт още се разказват легенди за смехотворното незнание и npocтoтuя на тези "учени". Но те бързо са се усетили и, търгувайки с аспирантури, са уредили потомството си на непоклатими позиции.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези 170% реално са около 125% за същия период, заради тези 12 месеца назад във времето.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всъщност е обратното. - в Япония имат два пъти повече професори от България на човек от населението.
24
5
 
4
 
! Отговори
иван преди 3 месеца
Малка България, има на глава от населението, 7 пъти повече професори от Япония.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работя в тази сфера. Истината е, че асистентите и гл. асистенти са със сравнително ниски заплати ( по - ниски от тази на учител) . Да, при доцентите и професорите заплатите са значително по- високи. Но рядко се гледа научната ти продукция и качеството на преподаване при решението дали да те хабилитират. Най-често се избират послушни и удобни, които след хабилитиране рязко спират да се занимават с наука изобщо.
22
4
 
13
 
! Отговори
Бизнес дама преди 3 месеца
Никога не бих записала децата за да храня тази безпоезна адемича комунистическонеграмотна *** с архаични старцив ареднало стареско сабо умие създаващи за трудно изарваните пари само безработни прост0 тутки и шофьор- сервитьорски брак
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Акадмични неграмотни престъпни старчески ггнниди съдаващи поголовен брак
20
0
 
10
 
! Отговори
Cudo преди 3 месеца
Така е например в ПУ още водят големия икономист Иван Иванов на 70, то при някои въпросът е икономист или тракторист..
19
3
 
15
 
! Отговори
Продълж. на 15 преди 3 месеца
Да не ти разправям пък каква е блъсканицата, когато има възможност за каквато и да било изява в чужбина, дълга и широка е тази тема. И по ВУЗ-овете, както и в БАН отдавна вече са се очертали роднински кланове, които не изпускат властта в сферата на съответната наука.
18
0
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 3 месеца
Знам какъв е законът, но знам и какво се върши вдействителност, защото си вадя хляба в тези среди. Някои наистина отиват в пенсия още щом навършат 65 г., но и те си остават като хонорувани. Други стоят до 70 г. на щат. От години това вече се практикува и в БАН, като и там има привилегировани и парии. Неотдавна се случи да пенсионират жена точно когато навърши пенсионна възраст, а през текущата година беше вече дори отпечатан катокнига хабилитационният й труд. Но не я оставиха да поработи до 65 г
17
19
 
7
 
! Отговори
до анонимен 13 преди 3 месеца
Явно не сте запознат със заплатите във университетите! Един хонорован шеф на катедра започва от 7-8000 лева!На месец
16
11
 
19
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
От какъв зор ще им се увеличават заплатите? Толкова неграмотна *** излиза от университетите, че не е за вярване.
15
1
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 3 месеца
Зависи кой какво успее да си уреди. Има и над три бона месечен доход. В университетите също има блъскане с лакти - кой какви и колко на брой часове да вземе, по кое време да се лекциите му според програмата, да води ли и упражнения, в какви съвети, журита и т.н. да участва, написването на колко рецензии да му възложат (защото и това се заплаща), колко докторанта да ръководи и особено чии деца да се те (защото, ако напишеш дисертацията на неумното дете на някой големец, той ще ти се отблагодари)
14
0
 
10
 
! Отговори
Който както се уреди преди 3 месеца
До Анонимен 9 - Не си добре осведомен. Така наречените "учЕни" от научните институти, ако имат добри връзки, се уреждат и като лектори на хонорар в толкова университета и колежа, в колкото успеят. Има куриози в БАН - уж се прие правилото да преподават само толкова часове, колкото могат да се вместят в редовната им годишна отпуска. Но това решение е само на хартия и понякога се оказва, че в годишния отчет на "учения" само преподавателските му часове са единствената реално свършена работа.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Три бона заплата има ли :)))
12
4
 
19
 
! Отговори
Лоши порядки - 2 преди 3 месеца
По този начин 70-годишният остава на преподавателското си място и получава парички докато може да си влачи краката. Започне ли да се изпуска, няма страшно, защото вече има всякакви видове памперси. Кажете ми сега, КАК ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ДЛЪЖНОСТ МЛАД ЧОВЕК, КОЙТО НЯМА ПРОТЕКЦИИ, ЧРЕЗ КОИТО ДА ГО НАЗНАЧАТ В НЯКОЙ ВУЗ? Добавете и това, че всеки професор е окупирал позиции поне в няколко ВУЗ-а и обикаля страната, за да чете остарелите си лекции. За младите място няма!
11
5
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
До АнонименПроф. Р. Гечев има фундаментални изследвания в областта на кредитирането - доказал е значението на необезпечените кредити за развитието на икономиката.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лоши порядки - 1: Университетските преподаватели са на щт до 65 годишна възраст, след което почти безусловно биват уволнявани (пенсионирани). Като не знаеш, не се обаждай!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Доктор Сър Пичук: Правиш ли разлика между преподавател и учен? Университетските преподаватели преподават, а вкъщи, ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ, правят научни трудове, ЗАЩОТО НЯМАТ ДРУГО СВОБОДНО ВРЕМЕ. Единствено учените не преподават, те само си хойкат на работа и се прибират вкъщи да си почиват. Знам, че нямаш и средно образование и IQ, но поне мъничко се помъчи да мислиш.