За сефте от 10 години няма бум на задлъжнялостта, българите били спестовни

Младите задлъжнявали заради скъпи телефони
25 яну 2024 14:27, Стела Стоянова
53

Януари и февруари по принцип са месеците, в които задръжняваме. За първи път обаче от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания.

"Данните са наистина окуражаващи. Ако преди всеки трима от 10 българи, с които ние сме разговаряли, казваха: "Аз сега ще си платя тока и парното, вие ме търсите за заема за телевизора", сега е всеки един от 10, което е един голям напредък. В нашата индустрия има една цикличност, обикновено януари и февруари са ни много трудни месеци, защото идват след коледните празници. Но българинът обича да си плаща всички сметки през декември", каза председателят на Асоциацията за управление на вземания Райна Миткова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че един от притеснителните фактори е инфлацията, която е на високи нива през последните години.

"Данни на НАП показват, че ние сме похарчили 60 млн. по-малко, което значи, че сме започнали да харчим с разум и с мисъл за бъдещето, което е добър знак. Това, което наблюдаваме по потребителското кредитиране, е, че то расте с невиждан размах. Това означава, че ние продължаваме да взимаме кредити, потребяване, купуваме жилища и т.н., но и нещо друго - доходите ни растат с един добър процент", допълни Миткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите са си спестовни.

"Неслучайно в банките държим близо 70 млрд. лв. Благодарение на тази огромна маса пари лихвите в България са най-ниски в цяла Европа. Ние все още можем да си вземем потребителски кредит на около 4-5%, а не на 10%, както са унгарците и чехите. Ипотеката също е около 3%. Това все още са ни много благоприятни условия, заради което и кредитирането расте. Но има и нещо друго - ние все още не сме научени да инвестираме добре, българинът традиционно познава недвижимите имоти", коментира председателят на Асоциацията за управление на вземания.

Тя подчерта, че по-възрастните хора спестяват повече.

"Финансовите умения са както всичко друго - човек има нужда от практика, за да се научи. За съжаление, нито в училище, нито в семейството ни се обръща внимание върху финансовите умения. Заради това и задлъжнелите са най-младите хора - под 30 години. Много често те са добре образовани. Те просто имат нелоши доходи. Интересно е и за какво задлъжняват младите хора - iPhone е стоката, която държи първенството, тук става въпрос за едни 2500-3000 лв., зависи от модела", поясни Райна Миткова.

Според нея е хубаво да имаме навика всеки месец от заплатата да отделим определена сума, която ще ни е необходима в бъдеще.

"Бих препоръчала да имаме личен бюджет - да сме наясно с нашите приходи, разходи. Винаги, когато ги сложим на хартия, това ни помага да видим зависимостите и да ги оптимизираме. Второто златно правило е винаги да имаме заделени пари. И нещо, което е много актуално, е да започнем да инвестираме", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоест хората не вярват че ще могат да връщат кредити
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Около 2,9 милиона са кредитите към банки, от които 1,6 милиона са за сума над 1000 лева, т.е. 1/4 от хората в България имат кредит над 1000 лева.
47
2
 
4
 
! Отговори
До ИТ спецът преди 3 месеца
Спокойно пич, скоро ще си аут от системата и ти. Колко често майкрософт предлага нов бутон на клавиатурите? Представи си го сега това копченце, като някой го натисне и твоите услуги стават излишни. Имаш още максимум петилетка да мислиш как да се пенсионираш по-рано, как да акумулираш и по-важното да запазиш акумулираното.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като дойде промената единствено възход има на бързите кредити и онлайн казината, разбира се те 99% са в сивата икономика и няма да ви правят отчет точно на вас нефелници! Банките, еми те са на свръхпечалби от няколко години върху свръхпечалби преди това, дреме им на някакви новозеландски полуграмотници миячи и женки работещи в офис ама на улицата!
45
1
 
7
 
! Отговори
ьаьаьаа преди 3 месеца
То хора няма да има живи. Вие апартаменти и инвестиции. До 20 гидини ще сме 2мил
44
2
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 3 месеца
97% от хората са с кредити... егати и забогатяването...
43
2
 
3
 
! Отговори
АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ преди 3 месеца
Просветете се от юни 2021 Текстът се отнася както за новите, така и за заварените дългове. Това значи, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици от факта, че не са погасили задължението си, а кредиторите им ще загубят парите си завинаги.Разпоредбата на текста се отнася за дългове както към банки, фирми за кредити и комунални дружества, така и към всякакъв друг вид кредитори, включително и други физически лица, обясняват юристи.
42
0
 
1
 
! Отговори
Новозеландец преди 3 месеца
И Ей още нещо импотентните чси та немогат да си вземат нищо от близо 1 милион длъжници и няма и как , тези който са навънка забрави да имат запор от бг шушумига, второ тези които са на 4 часа нямат запор тези които са на минимална нямат запор и бачкането на черно за двойна надница без договор пак няма запор.
41
1
 
3
 
! Отговори
Новозеландец преди 3 месеца
До коментар 41 Значи ще чакам българското чси , което няма да съществува много скоро поради простата причина , че ЕС ще се разпадне до няколко години , чуждите банки в България няма да ги има. Иначе си много забавен чай си разлях чая , българското Чси ще ми блокира сметката в Нова Зеландия хахаха . И да за давностя може да го провериш от юни 2021 е в сила.Поздрави от Окланд Нова Зеландия жълтопаветниче с дупки по улиците и кмет от ДС и зад него американски губернатор Хахахахххаха
40
2
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 3 месеца
Имах познат всезнайко и той така- отиде да слугува някъде и се перчеше как нищо нямал на свое име. От сумарни задължения смешни 30-40к плати точно 95. Толкова му беше акълът просто. А за поправката вечен длъжинк си прав- банките ще я заобикалят лесно, защото кредитът ти е дължим след еди колко си години и от тогава започва тече. Отделно триковете са ясни. Да не говорим ,че е само за нови кредити.
39
2
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 3 месеца
Доста правилно. Поправките за вечния длъжник са само за нови кредити. Да не говорим тази 10г. абсолютна давност кога започва да тече- след последната вноска по падежа на кредита, а банките имат толкова трикове да я спрат. Отделно още след няколко месеца на нашиО тарикат ще се издаде европейска заповед за запор на банкова сметка, която ще иде в Нова Зеландия и гледай цирк как нашиОТ ще плати кредита десетократно :Д
38
2
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 3 месеца
Абсолютна давност на кредити, драги ми смехурко, започва да тече от 2023та година САМО за кредити взети СЛЕД това тълкувателно решение на ВАС и СЛЕД 10г при ЧСИ. Вижда се какъв всезнайо си- функционално неграмотен, отишъл да слугува в Нова Зеландия. Не правиш добро на роднините си, прочее. Ще останеш изненадан скоро, скоро, ако си мислиш, че нашенски ЧСИ не може да наложи запор в чужда държава. После има наследници и така нататък. Митовете за давност си ги говорете с бачкаторите на масата. Мерси
37
4
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 3 месеца
Е да де- това казвам. Женицата е на над минимална, седи си по 10 часа, плащаме й ги като за 13 и така. Луксозен офис, пуска само миялна, свети от чистота всичко. Еле пък сега не ходи в офиса почти никой и тя си чете в интернет това-онова и работа няма. Съвестна много, затова и колега я е наел като личен иконом. Точно тя ми препоръча друга нейна колежка възрастна и е иконом у нас. Има много съвестни възрастни хора, чуват петела- модерни, симпатични. Разбира се, върли антикомунисти.
36
4
 
3
 
! Отговори
Новозеландец преди 3 месеца
Избягах от държавата мащеха и мутрите - чорбаджии с лек кредит към Райфайзен , който не погасявам, понеже нямам нищо на мое име не ме интересува. Искам хората да разберат , че и също от Юни 2021 започва да рече АБСЮЛЮТНА ДАВНОСТ за кредити, които не погасят е срока е 10 години, просто не подписвайте нищо и бачкайте на черно или извън България. Поздрави Ню Лунн,Окланд, Нова Зеландия.
35
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 3 месеца
Нормално, то с екстра тайма й се падат по 12 часа на ден. То малко над минимална да си и ей ти 1900лв.. Ама хората не вярват, мислят си че всеки е роб като тях да слугува по 12 часа в склада къртовски труд за по 3-4000лв..
34
6
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 3 месеца
Опитваш се да си забавен, защото знаеш, че си бачкер и 4.6к виждаш на 2 месеца, но нека ти кажа в нашия офис как е. Чистачката е на работа по 10 часа. 2 часа овъртайм на ден й ги плащаме *2.5 по политика на компанията. Пенсионерка. Взима 1900лв. чисто от нас. Работи и на още едно място като иконом уикендите. Та дори една пенсионерка чистачка прави повече от тебе, злобен бачкере. Тука си прав :)
33
3
 
15
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 месеца
Кви ги дрънкат тия хора бееее? Българите били спестовни. Не че са спестовни,ами са бедни и нямат какво да харчат.
32
10
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Миналата година доста се увеличиха заплатите и заемите станаха евтини. Чистачката ни в офиса идва 2 часа да чисти сутрин до 10, после се прибира да поспи и в 6 следобяд до 8 вечерта отива в друг офис да почисти и там за 2 часа. При нас взима 2200 лева чисто на месец, в другият офис и дават 2400 лева чисто на месец и така прави 4600 лева.
31
4
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Навремето купувахме Доматити на Килограми, ся, с пенсията купуваме по два, максимум три доматъ и съ чудим кво да ги прайм!? Наполовинки ли да ги ***, на четрвъртинки ли, на кубчета ли... или само да си го гледкаме докато се храним!?
30
4
 
2
 
! Отговори
нафърфорий преди 3 месеца
Кой напрай "Сефтето", да си признай без "сръбса музика и бой"!? ПС. Казват, че всяка жена с помни "сефтето" си и в най-преклонна възраст! -)))

Спонсорирани публикации