За сефте от 10 години няма бум на задлъжнялостта, българите били спестовни

Младите задлъжнявали заради скъпи телефони
25 яну 2024 14:27, Стела Стоянова
53

Януари и февруари по принцип са месеците, в които задръжняваме. За първи път обаче от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания.

"Данните са наистина окуражаващи. Ако преди всеки трима от 10 българи, с които ние сме разговаряли, казваха: "Аз сега ще си платя тока и парното, вие ме търсите за заема за телевизора", сега е всеки един от 10, което е един голям напредък. В нашата индустрия има една цикличност, обикновено януари и февруари са ни много трудни месеци, защото идват след коледните празници. Но българинът обича да си плаща всички сметки през декември", каза председателят на Асоциацията за управление на вземания Райна Миткова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че един от притеснителните фактори е инфлацията, която е на високи нива през последните години.

"Данни на НАП показват, че ние сме похарчили 60 млн. по-малко, което значи, че сме започнали да харчим с разум и с мисъл за бъдещето, което е добър знак. Това, което наблюдаваме по потребителското кредитиране, е, че то расте с невиждан размах. Това означава, че ние продължаваме да взимаме кредити, потребяване, купуваме жилища и т.н., но и нещо друго - доходите ни растат с един добър процент", допълни Миткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите са си спестовни.

"Неслучайно в банките държим близо 70 млрд. лв. Благодарение на тази огромна маса пари лихвите в България са най-ниски в цяла Европа. Ние все още можем да си вземем потребителски кредит на около 4-5%, а не на 10%, както са унгарците и чехите. Ипотеката също е около 3%. Това все още са ни много благоприятни условия, заради което и кредитирането расте. Но има и нещо друго - ние все още не сме научени да инвестираме добре, българинът традиционно познава недвижимите имоти", коментира председателят на Асоциацията за управление на вземания.

Тя подчерта, че по-възрастните хора спестяват повече.

"Финансовите умения са както всичко друго - човек има нужда от практика, за да се научи. За съжаление, нито в училище, нито в семейството ни се обръща внимание върху финансовите умения. Заради това и задлъжнелите са най-младите хора - под 30 години. Много често те са добре образовани. Те просто имат нелоши доходи. Интересно е и за какво задлъжняват младите хора - iPhone е стоката, която държи първенството, тук става въпрос за едни 2500-3000 лв., зависи от модела", поясни Райна Миткова.

Според нея е хубаво да имаме навика всеки месец от заплатата да отделим определена сума, която ще ни е необходима в бъдеще.

"Бих препоръчала да имаме личен бюджет - да сме наясно с нашите приходи, разходи. Винаги, когато ги сложим на хартия, това ни помага да видим зависимостите и да ги оптимизираме. Второто златно правило е винаги да имаме заделени пари. И нещо, което е много актуално, е да започнем да инвестираме", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
немам кинти преди 3 месеца
точно днес немам кеш
28
4
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 3 месеца
Няма такава дума - сефте, това е жаргон. За сефте да се ....
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбирам аз, ИТ спецът с над 20-50к месечен доход да имам телефон за 3-4-5к лв., ама сервитьорката Мими от Люлин, дето с бакшишите и 4к не докарва, не е нормално да има подобно устройство... Това ми е чудното. Къде се изхвърлят хора без 2лв. в джоба с телефони за по 4к?! Иначе в банка се държат дребни пари- не повече от 50-80к за спешни нужди. Всичко останало- фондове, акции, криптовалути, златни портофейли, П2П и какво ли още не.
26
2
 
11
 
! Отговори
Лихвар преди 3 месеца
Къде дават тези потребителски кредити с 4% лихва
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали като влезем в Еврозоната, лихвите щели да падат още повече? Според Хампарцумян!
24
2
 
11
 
! Отговори
До 12 и 20 преди 3 месеца
Близо сте, даже има много подробна извадна на сайта на бнб за разпределението на депозитите по сума и вид валута. Парите над 20к се държат от около 30-40000 депозита. А те може и да са на не повече от 20000 души. Смятайте за какво става дума...
23
0
 
11
 
! Отговори
Стела Сефтето преди 3 месеца
То вярно, че ние тука, в коментарите го обръщаме на кръчма, но вие дето пишете статиите, от хорска срама трябва да държите един санитарен минимум при боравенето с българския език. Иначе какъв е смисъла да пишете статии, пък било то и преписани или преведени с гъгъл транслейт?
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората или имат много пари или харчат като за последно! Вчера обядвах в ресторант за средната класа. Салатка с диаметър под педя - десетачка, основно (някакво пиле) - 15-ка, 750мл минерална вода - 6кинта и някаква чабата - 5 кинта, общо 30 кинта с бакшиша и във вкъщи си доядох. Преди 5 години това меню на същото място би ми излезнало около 15лв (и щях да успея да се нахраня с него, за разлика от сега)
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сега ще изпраскам 16 хил лв при налични 9 към месец февруари
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпроса за спестителите е не до кога ще спестяват за да си купят нещо желано, а дали има смисъл да го правят? Целта на системата е да генерира финансови роби. Няма смисъл да пестиш 10 години за жилище примерно, през тези 10 години цената на жилището ще се е минимум удвоила, а стойността на спестените ти с мъка пари ще е спаднала на половина. Но когато човек е финансов роб, той ще работи докато диша, за да не може банката да му щипне имота.
19
2
 
11
 
! Отговори
! преди 3 месеца
И това е добра новина. Много хора тук многократно казват, че се усеща и забелязва подобрение в стандарта на живот. Много пъти тук беше споделяно, че магазините са пълни; моловете - пълни; ресторантите - пълни; хотели -резервирани от началото на годината..... И няколко статистики показаха точно това. Просто има една малка група, която врещи като за всички останали 99%
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
70 млрд. , но на колко хора процентно са. И какъв е дела на на тези с над 2 млн. ? Старите спестяват, защото продадоха земята за да има за доктори и децата пращат по някой лев, а това не са спестявания , а пари за зор . Щом банката дава на 4% лихва има нещо гнило в Дания ..., а депозитите 0
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Утре ще пуснат статия, в която ще се обяснява за бум на кредитите. Отдавна не обръщам внимание.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 15. И на мен ми харесва идеята на спестяването както го обясняват...докато спестиш за каквото ти трябва и си готов за свещи защото за друго няма да ти трябват.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вивакому вдига пак цените на вече сключените деговори с почти 5%!!!!! До кога бе, тeлeта заспали!?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми пестят и дъщерите ви предлагат евтина компания и после викат онзи се дрогира!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най добрия начин за спестяване е да не се създават семейства и деца на тази държава . Само от имота нужен за това спестяването кърти . И след 30 години на спестяване ще дойде светлото евроатлантическо бъдеще на спестителите докато ЕС и режимите му раздават милиарди без конкурси за да е цената 3 - 4 тъти над пазарната . Честито на спестяващите .
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само в България месечно се изкарват 1000 , а се харчат 2000 и още 1000 се спестяват. Това означава, че мнооооого се гепи.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щото вече всички работят в чужбина и пращат пари в БГ. Не е заради вашата управленска компетентност. На съд и за затвора сте всички управляващи през изминалите 33 години
10
1
 
28
 
! Отговори
Я да сметнем преди 3 месеца
Имало 70 милиарда в банките. Ами това на практика е НИЩО. Ако ги разделим на броя пълнолетни граждани се пада някъде около 14 000лв на човек. Но реално повечето хора нямат никакви спестявания. Голямата част, вероятно над 80% от тези пари са собственост на 1% от населението.