Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предложете възнаграждения досатъчни за достойно съществуване на хората при днешните условия и кадри ще се намерят моментално! Аз самият съм завършил "Електрически машини и апарати", но не работя по специалността си, познайте защо...
23
1
 
8
 
! Отговори
.Б.Б преди 4 месеца
Ами има само Мутри в България и Мутри-Политици.Другото всичко е лош МАТЕРИАЛ.
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, нали идвал изкуствения интелект и роботите и ще правят всичко. Няма да има нужда от хора. Ще дойдат тия роботи, ама друг път. Ще дойде още по-брутален капитализъм. Кадри няма за нищо. Киро Брейка ви го каза. Няма да има медицински сестри и акушерки. Жените пак ще раждат на нивата, както е било преди социализма. Учителите ги е страх да издърпат ухото на малките престъпници. Децата друсат наркотици и играят комар. България си заминава.
21
1
 
32
 
! Отговори
Най-сериозни преди 4 месеца
затруднения работодателите срещат при намиране на наивни работяги за малко парици
20
0
 
24
 
! Отговори
Да съпоставим цифри преди 4 месеца
Нужни са минимум 49 000 работници без специалности. Най-сериозни затруднения работодателите имат при намиране на строители и т.н. Хайде сега някой журналист да ни каже какъв е приблизителният брой на лицата на възраст 18-60 г., които обитават екзотичните махали, не са в нескончаеми отпуски по майчинство и вечно се водят в категорията "трайно безработен на социални помощи"? Докога ще влачим здрави хора на гърба си и ще ги хрантутим даром?
19
16
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
Пускай мигрантите ...и не се стеснявай...!...ТЕ ПОНЕ РАБОТЯТ И НЕ СЕ НАЗЛАНДИСВАТ!
18
0
 
21
 
! Отговори
а пък най лесно преди 4 месеца
бръмбари и калинки на службици на бюрце и кьор софра
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-малко 12 магистрали са блокирани. На улиците в Париж трактори с огромни ремаркета изсипват оборски тор. Горките араби и африканци избягали от г0вно и в Париж попаднали отново в г0вно. А на границата между ФАЩ и Мексико се вее знамето на "Вагнер".
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виетнамците се свършиха . Узбеки и таджики не дойдоха . Да внасят марсианци . Ама да побързат та да не се свършат като имотите в София . Много са кът кадрите на Марс . А бизнеса как е ? Миналата година го спасявахме с 10 милиарда а тая с колко ? Да спасяват бизнеса те виетнамците ще свършат работата само да не изтървем тез дет прераспределят парите . А доживотните дърт ченгеджисти следователи и прокурори . Да ги държат доживот те са безценни . Съкровището на България .
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 20. Ей ся идват милион виетнамци с кораби бе
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи ще закриваме държавата. Няма от къде да дойдат толкова много работници.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който плаща адекватното ги намира лесно, няма трудно. Пазара се регулира, вчера говорих с един айти, иска да става тираджия,че добре плащали. Няма лошо,и в строителството са добре платени. Който не е с две леви ще се преквалифицира.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Наблюдател. И аз тва се питам...след като вече има изкуствен интелект защо не си наемат него ?
11
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Ами назначавайте ИИ нали щял да замени работниците!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До КопирайтърПрограмист. Другарю тролинген да не са те били фаянсаджии и складажии че все за тях говориш и ги мразиш ? И ако прочетеш статията никъде не пише ни за повишаване ни за намаляване и въобще за никакви заплати.
9
2
 
14
 
! Отговори
Закривай! преди 4 месеца
Без война. "Не сме народ, а ***, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!". Познато ли Ви е? Ако сте изкарали матурата за 7-ми клас, би трябвало.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При положение, че през границата напинят хииляди работници е грехота да не ги привличем в българският трудов пазар.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У бюрото по труда не се наблюдава подобно търсене. С тия кръгли цифри направо ни казвате че всичко е измислица. И как броя на търсенето е равно на броя на безработните ? И кви са тия пусти квалификации дет никой ги няма ? За готавач и шифиор разбирам, но "машинен оператор" е толкова разтегливо понятие че мое опънеш ластик до Луната.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скоро ще има 90% неграмотно население на тази прокълната балканска територия.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До програмиста хората за разлика от тебе не са ваксинирани обаче с по две дози и няколко бустера и са си окей

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe