Собственици на празни жилища ще плащат за поддръжка на входа

Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост
29 яну 2024 20:45, Анисия Иванова
54
Собственици на празни жилища ще плащат за поддръжка на входа
Снимка: Dnes

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател. Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година.

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят по равно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят. Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Досега собствениците на необитаеми жижлища в етажната собственост са били освободени от такса за управление и поддръжка, коментира от домоуправител от Русе.

Според него тази промяна води до справедливо разпределение на сумата за поддръжка, предвид това, че около 30% от жилищата са необитаеми.

Като дългогодишен домоуправител Цветелин Цонев припомня, че сред другите промени в закона, влезли в сила още през септември миналата година, които много улесняват работата им, е намаляването на кворума за вземане на решения от 67% на 50%. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Отново до 42 преди 2 месеца
Както обясних по-долу на русенеца, за асансьора също събираме два вида такси. Всички, които ползват асансьора, ежемесечно си делят по равно сумата, плащана за електричеството, което е изразходвано за асансьора (и за него има отделен електромер). Тези, които живеят на партера не ползват асансьор и не плащат нищо, както и онези собственици, които живеят на друг адрес. Но годишната такса за поддръжка и ремонти на асансьора се плаща само от собствениците, без значение къде живеят те.
47
1
 
0
 
! Отговори
Пак до 42 преди 2 месеца
Таксата "Ремонти" решихме да я събираме, за да се натрупват в касата някакви пари и когато сеналожи ремонт да не ни идва нанагорно.Някои съсобственици протестираха, защото апартаментите им са по-малки от някои други и не би трябвало да плащат еднакви суми за ремонт.Но тъй като е сложно да се изчислява по колко процента трябва да се приспадне от 6 лв за всеки собственик на малко жилище, решихме засега всички да плащаме еднаква такса, а когато дойде време за ремонт ще решим кой по колко да доплати
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 Ние сме решили въпроса, като събираме ежемесечно два вида такси. Едната такса е 5 лв, нарекли сме я такса "Вход". Такава такса плаща всеки, който живее в сградата, независимо дали е собственик или наемател. От тези пари домоуправителят плаща на чистачката на стълбището, плаща електричеството, изразходвано за осветление на стълбището (за това има отделен електромер), а също и крушките, които осветяват стълбището. Другата такса е "Ремонти" - всеки съсобственик дава по 6 лв месечно
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РусенецЪ -- Няма никаква логика да ти искат пари за ползване на асансьор. Но за годишната такса, която се плаща на фирмата, поддържаща асансьора могат да ти искат да платиш съответния процент от сумата, който да се равнява на онзи процент от площта на цялата сграда, който ти притежаваш. Защото си съсобственик и на асансьора, а тази фирма го поддържа и ремонтира, за да е годен за използване
44
0
 
2
 
! Отговори
Бг преди 2 месеца
Така че колкото и да не можете да се гледате във входа, просто го преглътнете и стойте настранa от "Професионални домоуправители"! Все някак ще се разберете, но не хрантутете поредните къpлeжи и пapa3ити.
43
2
 
3
 
! Отговори
Bg преди 2 месеца
Всичко идва от т. нар. "Професионални домоуправители"! Там е заровено кyчeтo. Искат да лапат такси и от празните апартаменти! Всеки търси сигурен месечен доход, колкото се може по-солиден. А на тези им се усладиха готовите парички за нищоправене. Както знаем, страната ни е една от най-корyмпиpаните, така че да се осигури парламентарно лоби за всяка една НЕсправедливост и мръсотия срещу народа от користни групи негодяи НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ! Всеки се стреми да се докопа до ТАКСИ и го узаконява!!!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРИНЦИПЪТ Е МНОГО ПРОСТИЧЪК: ПЛАЩА СЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ - КОГАТО НЕ Я ПОЛЗВАШ,ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ Я НЯМАШ(ПРАВО НА ВЛАДЕЕНЕ,ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ,РАЗПОРЕЖДАНЕ);ДОСТАТЪЧНО Е РАЗХОДИТЕ ДА СЕ КАЛКУЛИРАТ В ДВЕ ЧАСТИ - РАЗХОДИ ОТ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ(ПОСТОЯННО ПЛАТИМИ) И РАЗХОДИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО (НЕ Я ПОЛЗВА И НЕ Е ОТДАДЕНА ПОД НАЕМ - НЕ ПЛАЩА РАЗХОДИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО; ДАЛ Я Е ПОД НАЕМ - ПЛАЩА И РАЗХОДИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО).
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 А, стига с тези СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ мераци друг да плаща заради теб. Собственик си. И трябва да плащаш за поддръжката и ремонта на общите части. Свикнали сте само да вземате. Пет ремонта и преустроиства ще направи на апартамента. Ще направи мазало в асансьора и коридорите. Ама нема пари за поддръжка и ремонт на общите части! А кой да ги поддръжа?
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, кви са тия комунистически мераци, държавата да се разпорежда с твоята частна собственост. Ако искам и 100 апартамента ще имам и в нито един да не живея, държавата мълчи и само гледа. Така трябва да е. Пък аз, дали съм на сметка или не, си е само мой проблем. Нямам 100 апартамента, в случай, че ви тресе злобата и завистта.
39
9
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 месеца
Добре бе, защо зорлем създават междусъседски конфликти. Държа си там едно копторче в Русе, на старини да му направя ремонт и да си живея като се прибера, но сега искат да ме дерат за чистачка и асансьор, въпреки, че живея на 7 000 километра. Ама то има лекарство. При първия лев който ми вземат, заклевам се да издиря възможно най ггнусния ккатун и да ги пусна под наем срещу лев на месец. Така и така ще му правя ремонт някога, но ще съсипя животеца на лакомите баби.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то и до сега беше така.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До В Испания - Това не е правилно, сигурно не си разбрал нещо и вероятно парите са били събирани и за друг вид ремонт.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
... Този човек най-накрая успял да си върне жилището благодарение на това, че хора от същия вход наклеветили неговите наематели, че купуват тристаен апартамент на името на дъщеричката си, която току що навършвала пълнолетие. Били си направили сметката да го дават под наем, а те да останат да живеят в жилището, закоето плащат като за общинско. Такива ми ти работи, ти това ли искаш да става пак?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
... и той поискал Общината да освободи неговото жилище, за да се прибере той там. Да, ама имало наредба, според който ТОЙ БИЛ ДЛЪЖЕН да намери подобно по квадратура жилище, ОТДАВАНО НА СЪЩИЯ НАЕМ и да го посочи на наемателите на своето жилище. Иначе те не били длъжни да напуснат. Но как да намери през 1970 г. апартамент 80 кв. м с наем 18 лв месечно?Тогава наемът на гарсониерите е бил 120 лв. И години наред той живял на свободен наем, плащайки за една стая три пъти по-висок наем в сранение с ...
34
2
 
2
 
! Отговори
До Според мен преди 2 месеца
Ще ти разкажа какво е патил един комшия, който е бил в такава позиция по времето на късния соц. Вече не е сред живите, но аз помня какво разказваше и други хора бяха свидетели, че това се е случило. Навремето, когато се оженил, все още не било задължително съпрузите да се освободят от едното жилище след сватбата, ако и двамата имат собствени жилища. Той отишъл да живее при булката и тъста, а неговото жилище Общината давала под наем като общинско за 18 лв месечно. Жена му починала млада и той ...
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 21 И полицаи да проверяват минувачите по улиците дали са си платили данък обувки! Ако хванат някой, че не си е платил данъка, да му събуят обувките и да ги вземат на отговорно пазене в РПУ-то. Той да ходи бос, накъдето е тръгнал! Когато донесе документ, удостоверяващ, че си е платил данъка, тогава да му върнат обувките!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Според мен - Ами ако собственикът е в чужбина за една година, дори и повече? Не забравяй, че зад граница хората ходят не само за да печелят пари, но и за да учат, да специализират, да се лекуват или просто да поживеят някъде другаде - 6 месеца в Рим, 6 месеца в Париж и после иска да си дойде у дома.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ясно - Преди време и за радиоапарат се е плащал данък.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 24 - Не знам за съкооператорите ти, но ти със сигурност няма да си щастлив, ако успееш да ги изкараш от апартамента.
29
1
 
16
 
! Отговори
много е просто преди 2 месеца
ВНС има лобисти на различни видове фирми .Лобистите на фирмите за топлинно счетоводство въведоха закона за такса мощност.Сега лобистите на фирмите домоуправители прокарват закон да улеснят съберането на парите и заплащането на домоеправителските фирми.Които не вършат нищо освен да събеират пари и да плащат на чистачки ,асансуорен сервиз и енерго.Истинската робта е да погздготвят документи за енергина ефективност и саниране ..Но те не правятх това защото ги мързи но искат да пият кръв като кърлеж

Спонсорирани публикации