Собственици на празни жилища ще плащат за поддръжка на входа

Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост
29 яну 2024 20:45, Анисия Иванова
54
Собственици на празни жилища ще плащат за поддръжка на входа
Снимка: Dnes

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател. Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година.

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят по равно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят. Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Досега собствениците на необитаеми жижлища в етажната собственост са били освободени от такса за управление и поддръжка, коментира от домоуправител от Русе.

Според него тази промяна води до справедливо разпределение на сумата за поддръжка, предвид това, че около 30% от жилищата са необитаеми.

Като дългогодишен домоуправител Цветелин Цонев припомня, че сред другите промени в закона, влезли в сила още през септември миналата година, които много улесняват работата им, е намаляването на кворума за вземане на решения от 67% на 50%. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
2
 
! Отговори
ясно преди 3 месеца
От по-възрастни колеги знам че едно време велосипедите са имали данък като леките коли.И общински данъчни агенти спирали велосипедистите за проверка дали са платили годишния си даанък , както катаджии сега.
27
12
 
4
 
! Отговори
Нема как преди 3 месеца
Ше плащат,въпреки,че не цапа и ползва асансьор пари трябва да се плащат!!!
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това което аз разбирам от статията е ,че не плащаш само само за ремонти на общите части,а за подръжката въобще,ама като се има в предвид че,Деса чантата я направиха конст.съдия,що пък да не плащаш за билетче като минеш покрай спирката...
25
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не живееш там, плащаш само за ремонти на общите части, защо да плащаш асансьор и миене на стълбище, тва е все едно, като минаваш покрай спирка да си купуваш билетче, нищо че няма да се качваш на трамвая.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли адвокати тук? Къде да го обжалвам тоя закон??
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам наследствен коптор в малък град,не ми се продава щото нямам зор.Това наистина звучи ненормално..да плащаш за нещо което не ползваш?Ок,за ремонти и т.н на общи части е нормално.Но примерно за чистачка или асансйор и .т.н...след като не ползвам? Ами ок...ще си потърся наематели - роми(непременно),пускам ги да живеят безплатно ;)да видим съкооператорите ми дали ще са по-щастливи.
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата не бива да допуска да има необитаеми жилища! Особено сега при толкова мигранти, украйнки избягали от войната и очаквани 400 000 виетнамци!
21
34
 
2
 
! Отговори
Според мен преди 3 месеца
Жилищата трябва да се ползват по предназначение! Щом е издаден Акт 16, то това жилище не трябва да стои празно, а да се обитава. Затова трябва да се намеси държавата. Щом жилището е празно на собственика трябва да му бъдат предоставени две въжможности: Включване на договор с общината за отдаване под наем на жилището като общинско и ако собственика не е съгласен, то трябва да плаща 100 кратно увеличение на данъка!
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се въведе данък обувки! Който ходи бос да не плаща, а тоя който ходи с обувки да плаща! Понеже човека, ако ходи бос както животните не разрушава природата. Обувките са твърди и разрушават пътеките, асфалта и въобще където се ходи и освен това като се износят, трудно се унищожават. Та единствено, ако сам си направиш *** да не се плаща данък! Цената за данък "Обувки" да се гласува в Народното Събрание, но преди гласуването всички Народни Представители да се разсъбуят боси!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За поддръжката на входа трябва да се плаща като си плащаш данък сгради.Това е сигурен начин за събиране.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се въведе данък стъпала! Примерно от първия до втория етаж са 20 стъпала. Ако етажите са 3, то стъпалата стават 40. За всяко стъпало при изкаване трябва да се плаща по 10 стотинки. Тия на първия етаж не плащат и са управителите. Тия, които живеят на втория етаж при изкачвана, за да влязат в своя апартамент трябва да платят 2 лева, а тия на третия етаж при изкачване 4 лева... Та да се внедрят специални устройства за следене и банкомати за заплащане на всеки етаж!
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се направят жилищни компании да допират по 2 лева на квадратен метър на месец на апартамент и парите да се управляват по предназначения. София се е превърнала в най-западналата столица в Европа, сградите не се подържат, ако нямате пари продавайте си апартаментите и се връщайте от където сте дошли.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има безработни, които живеят в апартамент и нищо не плащат, защото нямат доходи.
15
10
 
17
 
! Отговори
В Испания преди 3 месеца
Живея в една кооперация на 3 етажа по 2 апартамента +приземния е магазин. Миналата година се взе решение да се обнови стълбището излезе по 350евро на калпак, като собственикът на магазина плати 700Е въпреки че нито има достъп до стълбище, нито го ползва. Време е българите да влязат в час
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като имаш имот трябва да можеш и да плащаш за подръжката му.
13
5
 
8
 
! Отговори
да ви светна преди 3 месеца
Това е нищо! Чакайте да въведат въглеродния данък и тогава ревете!
12
11
 
16
 
! Отговори
запознат преди 3 месеца
До мелеонерче: Като не плащаш има садия изпълнител и апартаментите заминават на търг! Аман от измислени фалшиви милионерчета които не искат да си плащат сметките!
11
9
 
9
 
! Отговори
Крайно време беше! преди 3 месеца
И не само за подръжка на входа трябва да плащат а и такси електромер и водомер, както и такса мощност защото доставката на тока и водата до жилището струва пари!
10
27
 
11
 
! Отговори
мелеонерче преди 3 месеца
Инвестирал съм в 3 кооперации по 4 апартамента. Ще ме хванат да плащам на кукуво лято.
9
9
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Б.а.х.т.и дживота!!!