България е в челото в ЕС за високи нива на корупция

На 67 място сме в света според Индекса за възприятие на корупцията
30 яну 2024 11:45, Александър Попов
49
България е в челото в ЕС за високи нива на корупция
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г. е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в световната класация и на предпоследно място в ЕС, съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ при представянето на резултатите от индекса на пресконференция в БТА.

Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 г. включва 180 държави и територии по света, като той измерва нивото на корупцията в публичните институции. Изследването класира страните по скала от 100 (показател на ниско ниво на корупция) до 0 (показател за максимално високо ниво на корупция). Индексът е изграден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 122 независими международни институции и изследователски организации.

В сравнение с 2022 г. страната ни изменя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за периода от 2012 г. досега показва минимална промяна в стойностите на индекса от 41 точки през 2012 г. до 45 точки през 2023 г., се посочва в доклада.

Според индекса на последното място за втора поредна година с 42 точки е Унгария, Румъния е с 46 точки, а Гърция е с 49, съобщи Калин Славов.

Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария са на първите места в глобален план, а на последните са - Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия. Стойността на индекса за света е 43 точки, като няма съществена промяна в последните години.

Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние, се посочва още в доклада. Според Славов в България липсва цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: корупцияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ни мож да бъди , тез пак да си проверят данните , ний ни сни от тез како Маро
46
0
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 2 месеца
До В САЩ,има малка разлика,докато в ЕС корупцията е по високите етажи,то в българия корумпиран е народа-купува си дипломи и книжки,дава подкупи на кой ли не,данъци не плаща и още и още много на пръв поглед дребни неща,но хайде сметни колко са крадат всеки ден българите и дали една шепа управници могат да откраднат толкова,въпроса е риторичен
45
3
 
1
 
! Отговори
В САЩ преди 2 месеца
И ЕС НЯМА ПО-МАЛКО КОРУПЦИЯ БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА!!! И ТАМ ГИ ХВАНАХТЕ ЕВРОГЕ...ВЕТЕ С ДАЛАВЕРИ,АРЕ НЕ НА НАС ТИЯ!!! САЩ ПЪК ИМАТ КУПИЩА МИЛИАРДИ ДА ВРЪЩАТА, ЗАРАДИ ТЕХНИТЕ ВОЙНИ!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Да след като преди 2 месеца
Видяхме всички как ЕС ПОДКРЕПЯ ТОВА ТУК С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ!!ЕС НИ НАЛАГАТ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ, КОТИТО ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ГНИЯТ В ЗАТВОРА!! ТОЯ,ША СЪДИМ,ОНЗИ ША СЪДИМ НАКРАЯ С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗБОЙНИЦИ НАПРАВХТЕ РАЗГЛОБКАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ! ,естествено подкрепено от ЕС!!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз бих направил друга обективна класация- свръхзадлъжнялите в ЕС са корумпирани! Не чувства, а числа! Когато повечето членки на ЕС и еврозоната са над 120% съотношение дълг спрямо БВП, а някои и 150% и организирано са си ограбили бюджетите и бъдещето на децата си това какво е? Това е ярка политическа корупция! Къде е България в тази класация- последна!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Критерият за възприемане на нивото на корупция в обществото е изключителна манипулация и расизъм! В едно бедно общество и държава е нечестно да кажеш, че бедните са корумпирани, но в края на краищата народът това го възприева защото е облъчен с такава пропаганда! Бедните са корумпирани! А богатите са честни! Проста манипулация, с която ни натискат и ако слушкаме и се навеждаме на австрийския пудел следващата година ще сме 2 места напред!
41
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 2 месеца
Браво , Сашко !Ти откри топлата вода !
40
4
 
1
 
! Отговори
МИ КЪ? преди 2 месеца
НАЧЕЛО С ПРЕЗИДЕНТА!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вожно е Сглобката да е злобена. Изпраха и Тиквата и Пеевски. От Магнити станаха първи Евроатлантици.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А стига бе!!! Не може да бъде!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как бе, нали Тиквата и Дуловската съдийка ви казаха, че това е само УСЕЩАНЕ. Корупция няма. Милионите на гербаджиите са наваляли с пролетния дъжд.
36
2
 
7
 
! Отговори
Про100 Киро : преди 2 месеца
"Нулева корупция на алангро през парапета в СиЦилиевата долина с ала бала на лихмуса за куролацията!"
35
5
 
7
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Видяхме го ЕС какво представлява. Нашата корупция има много да учи. Да се надяваме, че няма да изкласи до там.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не сте разбрали да ви кажа, нито ЕС нито посолството ги е грижа за корупция и престъпност. Докато се изпълняват тяхните задания послушно проблем няма. Отвън помощ никога няма да дойде.
33
2
 
10
 
! Отговори
Главанак преди 2 месеца
И няма как да сме по напред, след като тапира от Банкя си спинка сладко , обкръжен от пачки евро и кюлчета злато! И още по-зле ще ставаме, докато не изкореним из основи мафиотската партия герб! Но за да го проумеят хората, трябва съвсем малко критично и малко логично мислене!Обяснимо е- хората просто ги е страх от мафията, а тя никога, ама никога няма да сдаде властта! Трябват не 45, а 90 години най- малко!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кажете нещо ново, всичко е схема
31
1
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 2 месеца
Сега дилянчо ша прибори корупцията.свинска му работа.
30
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
да финансирани са от вън но все пак корупцията у БГ е на мн високо НИВО наистина !
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индекса е пълна глупост. Свободни съчниения на няколко НПО-та финансирани от САЩ и Европа. За България общо взето квото каже Огнян Минчев и групичката около него, реално няма нищо обективно измервано.
28
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНА Е преди 2 месеца
Корупцията в държавата ни е начин на живот на тези които са на върха. .

Спонсорирани публикации