Красотата поскъпва: Колко ни струва едно посещение при фризьора?

Услугата може да стигне и до 280 лева
Обновена: 30 яну 2024 12:30 | 30 яну 2024 11:38, Нели Христова
20
Красотата поскъпва: Колко ни струва едно посещение при фризьора?
Снимка: БГНЕС

Красотата поскъпна - най-евтината прическа, която е мъжко подстригване с машинката, вече струва поне 30 лева, пишат от "24 часа". На практика обаче навсякъде това е придружено от измиване и подсушаване, при което крайната цена е 40 лева. За оформяне на брада се искат още 10 лв.

Поне двойно по-високи са цените за жените. Подстригването със сешоар е поне 50 лв. в зависимост от дължината на косата.

Включването на екстри като измиване и боядисване значително оскъпява и цената може да се качи до над 150 лева в зависимост от вида на боята - дали е с амоняк, или без.

Услугата може да стигне и до 280 лева, ако фризьорът е много реномиран. Така приготвянето за официална вечеря или друго събитие е все по-скъпо удоволствие.

Поддържането на маникюр в салон за красота е другата услуга, при която има поскъпване. Ако клиентът поиска класически лак, би му струвало между 30 и 40 лв., поставянето на масово използвания гел лак обаче е 45 лв.

Една от основните причини за увеличението на цените е вдигането на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се на 933 лева. Фризьори и други занаятчии посочват, че това няма как да не се отрази върху цените на стоките и услугите.

Сега вече на работодателите се налага да плащат допълнителни 153 лв. към разходите за по-високи възнаграждения на служителите.

Тези, които работят за себе си и се осигуряват сами, най-често избират минималния праг, но сега и те трябва да заделят също с толкова повече за вноската си към Националния осигурителен институт.

Поне с 20% ще бъде поскъпването на услугите, твърдят и от Националната занаятчийска камара.

Най-сериозно било увеличението във фризьорството, отбелязват от камарата, тъй като по закон то е занаят и те имат конкретни наблюдения върху тази услуга. Инфлацията също променила цената на красотата. Фризьори в София потвърждават, че вдигането на минималния осигурителен доход е сред причините за корекция на цените.

Продуктите, които се използват в салоните - шампоани, балсами, лакове и пяна за коса, Това означава, че се очаква втори скок с 10-20% нагоре във фризьорските салони.

Поскъпване има и при стоките, произведени от други занаяти – гайтанджийство, изделия от кожа, художествена керамика и т.н. Клиенти на артмагазини твърдят, че до миналата година две рисувани чаши от керамика стрували 30 лв., сега не можеш да намериш подарък под 50 лв.

Не е възможно да няма поскъпване на услугите, когато се вдигат заплатите на хората, които ги предлагат, категоричен е Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вариант било шефовете на фирмите да плащат възнагражденията на служителите и от по-високи обороти, но тенденцията напоследък била и те да спадат.

Минималният осигурителен доход е нараснал от януари 2023 г. до януари тази година с 19,6% при инфлация от 4,7% - имаме изпреварващ ръст на заплатите, добавя Велев.

Най-лошият сценарий бил да има фалити на фирми, защото е възможно потребителите да не приемат поскъпването. Не било изключено и все повече бизнеси да се насочат към сивия сектор, за да не променят цените.

Велев припомня, че бизнесът се обявил против рязкото вдигане на минималната заплата и осигуровките още миналата година, докато бе обсъждан бюджетът за 2024 г.

Проучване на Българската стопанска камара показва, че вдигането на минималната заплата в най-голяма степен се отразява върху инфлационните процеси. Половината от анкетираните мениджъри са заявили, че ще калкулират този допълнителен разход към цените на стоките и услугите. Едва 15% посочват, че за тях няма проблем.

Рисковете пред развитието на българската икономика мнозинството от директорите на фирми виждат в очакван ръст на цените, фискалната и регулаторната тежест, както и цената на труда.

Увеличението на минималната работна заплата е като наливане на бензин в огъня на инфлацията, коментира Павлин Петров, съпредседател на Съюза на заведенията в България.

Според него в ресторантьорския бранш масово през 2020 г. по време на отварянията на заведенията след първите локдауни заплатите са били от порядъка на 800 лв., когато официалната минимална бе 620 лв.

"Сега е 933 лв., тепърва ще се види дали има нужда от повишение на цените. Зависи как ще реагират нашите доставчици. Все още не са плащани заплатите за януари, за да се види ясно дали това повишава разходите", коментира Петров.

Според него по-голямо отражение ще има върху цените в региони като Видин, Монтана, Враца, Плевен, където заплащането принципно е по-ниско от това в останалите части на страната.

Например във Видин средната заплата в момента е 1456 лв., а в Монтана - 1474 лв. Това е доста по-малко от средното за страната равнище, което е 2072 лв. А средната заплата в ресторантьорския бранш в България е 1306 лв. и е най-ниската в сравнение с всички останали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
а тук при нас преди 2 месеца
А в Козлодуй вземат за постригване 20 лв и НИТО ЕДНА фризьорка не издава касов бон! Всичкото е джоб пара! Даже не съм видяла да имат касови апарати.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ПАЛЕНЕТО СЪС ЗАПАЛКА НА КОЛКО ПАРИ Е??...
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
280 лв!? Това да не е с консумация на фризьорката .
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм от провинцията и се стрижа за 5 лв . Толкова е по ценоразпис в салона тип гараж женското подстригване също по ценоразпис е 5,50 . Вече другите там процедури са по скъпични но такива 30-40 лв няма . Ако желаеш и си редовен клиет може да оставиш 1-2 лв отгоре .
15
1
 
5
 
! Отговори
Мара Фурламата преди 2 месеца
луксозна прическа 280лв +интимна прическа 200 до 300лв в зивимост от колко съм рошава.Ми то за едната красота работим
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне 30лв. мъжка прическа?! Мии не... В доста скъп столичен квартал подстригването е 15лв. и след всеки пет, шестото е безплатно. Нещо повече- плащам с карта, няма скрито покрито и пари под масата като в 80% от салоните.
13
2
 
12
 
! Отговори
Плешив преди 2 месеца
Най-големият плюс да си плешив е, че рът с машинката и за 4-5 мин си готов! Трябва да почна всеки път да мятам по 10 лв в един буркан като се подстригвам, ще е забавно накрая!
12
1
 
25
 
! Отговори
Ахаха преди 2 месеца
Какви са тия глупости, при нормален фризьор мъжко подстригване в София е максимум 15 лв, включително прическите на децата ми тип бъзйът или фейд. Това, че някакви ненормалници дават по 40-50 лв на ман га ли и араби за същото нещо си е техен проблем...
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подстригване със сешоар ?? Ей, разказахте му играта на тоя български език
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз за подстригване във Варна ми искат 12 лева. Оставям 15. Ходя веднъж в месеца. Нямам брада. Ако в някой софийски салони и то определени на някой му се дават за мъжко подстригване 30-50 лева да си дава. Масовият случай не е такъв.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и аз си подсригвам сама ***
8
2
 
16
 
! Отговори
Имах коса преди 2 месеца
Имах много гъста и права коса, увии при мъжете пада, накрая с машинката в нас става чудесна прическа. Ходих на фризоьор за същоо нещо ми взима 15-18 лв. през две седмици ходя, ами мисля, че е излишно.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От пандемията се научих да се подстригвам сам доста по-добре от колкото в салон. Една машинка е 100-на лева и по-малко и не се занимавам с кисели псевдо фризьори и записвания на часове.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Луди ли сте, беее? Аз със дългата коса - подстригване и оформяне на брада - 11,5лв при професионалистка. Оставям и 15. Ся, че сичкото ceляцu сте си надвили на масрафа, ами, фърлайте ги кинтите като салфетки. То, това е гарантирано да си оставаш беден и npocT!!!
5
1
 
9
 
! Отговори
Маугли преди 2 месеца
Красотата не се побира в рамки!
4
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
в люлин подстригване на къса коса 15 лв
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подстригвам се за 7 лева в Центъра на София ,жената подстригва мъже основна прическа бързо и качествено ако искаш повече неща оставяш и още лев два все пак за уважение и така ,който елуд да плаща на всичките тия салони тип barber shop които се навъдиха нека плаща не елуд тоя дето яде баницата всички които им дават в ръцете високите цени те са глупците
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Красотата поскъпна - най-евтината прическа, която е мъжко подстригване с машинката, вече струва поне 30 лева, пишат от "24 часа"."-Абсолютни измамници са 24 часа една пострижка мъжка е 10-15 лева.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
12 лв. подстригване без изсушаване