Какво прави едно кафе хубаво и как да го разпознаем?

Йордан Дъбов: Най-хубаво кафе пият в Азия
31 яну 2024 11:13, Анисия Иванова
30

"Това, което е характерно за хубавото кафе е, че има вкус на хубаво кафе, а той е сладък като на какао или млечен шоколад, или тъмен шоколад. Това, което със сигурност не трябва да бъде, е горчив. Киселинността в комбинация със сладост показва, че едно кафе е много добро", каза основателят на родна марка кафе Йордан Дъбов в студиото на "България сутрин".

Външни белези, по които можем да познаем дали кафето е добро са ароматът и цветът. Ако го филтрираме, то трябва да има карамелени нюанси. Друг външен знак, че едно кафе е добро, е при изпичане зърната на кафето да не бъдат омазнени.

"Едно от нещата, които смятам, че все още трябва да бъдат леко обяснявани е, че кафето има цена. Много често смятаме през чаша и това дали ще платим една цена от 5-6 лв. за чаша кафе. С най-голяма вероятност по-често няма да зависи от качеството на кафето, което е използвано, а мястото на което го пиете", поясни гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дъбов отбеляза, че кафето е една от най-достъпните хиперлуксозни храни на нашата планета. Консумацията му през последните 15 години се е увеличила, а също така качеството на кафето се е повишило.

Най-хубаво кафе пият в Азия, където спорът е между две държави - Япония и Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: кафеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Lora преди 2 месеца
Много е смешно, когати държави, които не произвеждат кафе претендират за марки. Кафето е на страните, които го призвеждат и това трябва да се отбелязва, за да се знае дали е качествено. Кафето в Япония не е лошo, но и те не произвеждат кафе. Най-хубавото кафе съм пила в Кения - местно производство, прясно изпечено, карамелено с леко кисел вкус. Йемен е производител на един от най-добрите сортове кафета, но кафе от Йемен се намира трудно и е много скъпо.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да сте били неразположени!
26
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Преди повече от 20 години в сутерена на Нродната библиотека в София имаше кафене, в което правеха точно такова кафе - леко киселееше. Само тогава ме е болял стомахът след като изпия чашка кафе, независимо дали консумирам само кафе или е заедно с някакъв десерт. Отначало недоумявах каква е причината, имам здрав стомах. Започнах да наблюдавам и установих, че тази болка, подобна на стомашни киселини, се появява само след като пия кафе там. Не знам каква марка беше, но сигурно е било нещо евтино.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди доста години слушах обясненията на човек, който наистина знае много.Той съветваше да си купуваме кафето на зърна и после да го смиламе у дома. Според него, ако кафето е на зърна, на всяко зърно трябва да има поне капчица мазнина. Няма ли такава, значи кафето е било пресушено при печенето и това е увредило качествата му. Също така, зърната не бивало да бъдат изцяло омазнени - това било знак, че не е допечено.
24
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
В Южна Корея пият само шварц с лед и някакви химикалки наречени избелител за кафе, вместо мляко. В Япония слагат етикети "кафе" на всякакви бльоджи. В Китай пият какво ли не, даже разреден оризов оцет в кенчета, това им е айряна лятото.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕДИНСТВЕНИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА ХУБАВО КАФЕ Е - КОГАТО ОТПИЕШ МНОГО МАЛКА ГЛЪТКА ОТ КАФЕТО,ТРЯБВА МОМЕНТАЛНО ДА ПОЧУВСТВАШ ИЗТРЪПВАНЕ НА КОРЕНИТЕ НА КОСАТА. САМО ТОГАВА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ПИЕТЕ ИСТИНСКО КАЧЕСТВЕНО КАФЕ!!!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По човека, с който го пием!
21
3
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
На Дъбов кафето съм го пробвал, хубаво е, но не е чак нещо тизумително. Да не се превъзнася като някакъв световен гуру. Неговото е на доста висока цена спрямо подобни брандове. Отделно не мисля, че да пиеш неговото или подобно кафе е нещо хиперлуксозно. Луксозно е да си сипеш вечер Макалън и да се наслаждаваш на почивката :).
20
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
До Анонимен 5 ------- "Кафе не пия, нито пия, нито пуша, по жени не ходя ... и не псувам". Пффууу, да му е ...мааамата, че ми падна фаса у ракията, кат видях тъз мадама!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5- намразих те- поне по жени бе,а....или чашка ароматно кафе, а?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 14. Кой каквото може да си позволи - това пие.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16. Не виждам такива чак особени места в населените места. Може би не обръщам внимание на такива превзетости.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това кафе, кое не нагарча, кисело е и сладни? Ароматът си е много важен. За мен доброто кафе е горчиво-сладникаво, може с нюанс на какао, но никога кисело. И не знам защо му е хрумнало, че точно в Азия е "най-доброто" кафе.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човекът го казва, кафето си има цена, но това, че ще дадете 5-6 лева за чашка, не е заради кафето, а заради мястото, на което го пиете.
14
7
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 2 месеца
Абе, човек, от тоя свят ли пишеш? Иначе, Дъбов, като цяло, е прав. Е, не на 100%, защото наистина е въпрос на вкус. Скъпички са му кафетата, но качествени.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква чаша 5-6 лева народа масово пие шльокавица от мръсните кафе машини по улиците за 60 стотинки.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
12- Тва за многоо чашки божествено кафе, всеки има различен вкус- опитай и Davidoff- 5/6 лв не давам за чашка- на кг а после с машината и ето ти удоволствие в чаша кафе.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 10. Тва за чашка ли е ?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кво му е хиперлуксозното на кафето познато от стотици години и употребявано от целия свят ?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1 кг Далмаер- Хакуна Матата- 38 лв- а после- наистина сладък живот!

Спонсорирани публикации