Ползите и вредите от мозъчните чипове на Мъск

Спас Керимов и адв. Мария Петрова с коментар за новата технология
31 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
62

Компанията на Илън Мъск извърши първата имплантация на мозъчен чип на човек - голяма стъпка към целта на милиардера един ден да позволи на хората да контролират компютри с ума си.

"Със сигурност технологията, която в момента виждаме от Neuralink, не е нова и компанията капитализира научни проучвания, които се случват в последните 40 години в сферата на computer-brain интерфейсите. Това, което в момента можем да видим, е първа крачка в разпространението на такава технология за масова употреба. На това ниво обаче масовата комерсиализация все още изглежда много далечна, може би на около 10-12 години, ако въобще стигне до успешен край след клиничните изследвания", каза създателят и изпълнителен директор на биотехнологична компания Спас Керимов.

Още по темата

През май месец миналата година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрение на Neuralink за клинични изпитвания върху хора след поредица от опити за имплантиране при различни животни.

"За мен е много важен аспектът с регулацията и безопасността на едно такова нещо, защото всичко, което касае човека и вмешателство - дали физическо или психологическо, по някакъв начин е недопустимо да се прави по начин, по който би носил риск или би застрашил нашия интегритет. Аз имам съмнения в гъвкавостта на FDA и начина, по който се получават разрешителни за тези неща. 2/3 от продуктите, които са одобрени от агенцията, в срок до 5 години биват изтеглени от пазара", коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова за Bulgaria ON AIR.

Стартъпът Neuralink към момента е насочен към имплантирането на електроди в човешкия мозък с цел интерпретиране на сигнали и лечение на състояния като парализа, епилепсия и болестта на Паркинсон.

"Всяка технология първоначално се промъква в животите ни, когато се опитва да решава клинични и медицински казуси, особено биотехнологични решения. Първите хора, които ще се докоснат до технологията, ще имат проблеми и подобни състояния, но най-вероятно технологията ще бъде използвана и от здрави индивиди след това", поясни Керимов.

Адвокат Петрова е категорична, че е необходимо да имаме достъп до качествена и адекватна информация, за да можем да си направим правилните изводи за нови технологии, които биха повлияли на човешкия организъм.

Керимов разясни, че няма начин хората да бъдат манипулирани чрез тази технология, тъй като тя приема само сигнали от мозъка и комуникацията с чипа е едностранна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: чипBulgaria ON AIRИлън Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
ХА! То тия дето преди 3 месеца
подкрепят всяко едно такова решение без капка съмнение са си чипирани. Неверниците да му мислят! :D
56
0
 
1
 
! Отговори
Попринцип преди 3 месеца
Света се е справял до сега без САЩ.САМО ВРЕДИ И ЩЕТИ ИМА ОТ ТЯХ! МРЪСНАТА ИМ ДО...НА ПОЛИТИКА, МАНИПУЛАТИВНА ТОВА МРАЗЯ В ТЯХ!!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Н'дей бара Тангра"! Рокаджиите знаят какво имам предвид. Аз ще добавя, н'дей бара мозъка, за да не станат големи сакатлъци и за да не се получат резултати, каквито най-малко очакваш!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само на мен ли ми прави впечатление, че се изказват някакво мениджърче (най-вероятно на стартъп) и неговата адвокатка. Само на мен ли ми смърди, че хамстерите за опитите ще са Българи и ще се извършват у нас?
53
0
 
1
 
! Отговори
Чип и Дейл преди 3 месеца
Аз преди да си слагам чип у главътъ задължително звъня първо на Спас! Евентуално може и с доктор Радева бърза консултация!
52
1
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Има ползи за тия, дето акъла им са йе изпарил с таа Русия;)))
51
0
 
1
 
! Отговори
НедоверчИва: преди 3 месеца
ИмалО е и ползи лЕ?!?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 46 - Боли а фара, как се пише. Вакум пувма, вакум пиша.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41 - Все тая....
48
0
 
3
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 3 месеца
До Кво лошо има?: Мозъкът е много сложно нещо, дори за съвременното ниво на науката и техниката. Примерно десет и повече милиарда неврона, а всеки от тях може да има десетки или дори стотици връзки с други неврони. И все още няма разработки, в които моделът дори на единичен неврон да е напълно еквивалентен на биологичният неврон. Така че от експерименти с чип в мозъка не може да се очаква много.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теория на конспирацията, е вече е реалност, чип за всеки и ще е в нета само с поглед. Бързо, докато е безплатно.:))
46
0
 
2
 
! Отговори
Вендузи преди 3 месеца
До лампи и вакум: Пише се "вакуум", не "вакум". А за ппедложението: Едно време правеха лечение по този начин. В една дебелостенна стъклена чаша (вендуза) се слагаше памук със спирт, палеха го за да се нагрее чашата и след това я залепваха на гърба на "жертвата". При изстиването на въздуха вътре се получаваше нещо като частичен вакуум. Беше лечение срещу настинка. Колко е помагало не знам.
45
0
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 3 месеца
Да гласуваме на кои от нашите управляващи и депутати да бъдат сложени чипове. Аз предлагам да започнат от Делян Пеевски. Много се е разбеснял преди изборите за лидер на ДПС и не е зле дистанционно да бъде узаптяван.
44
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Мозъчните чипове са за тези с жълто-синьото знаме - барем имат нещо у главата.
43
4
 
0
 
! Отговори
лампи и вакум преди 3 месеца
"позлващ лампи и вакум" - искаш ли с Елън да ти направим вакум на дупeто?
42
9
 
3
 
! Отговори
Малкия Сталин преди 3 месеца
Сложете един чип в мозъка на русофилите, за да си предават пропагандата по интуитивен безжичен път и да спрат да пречат на околните.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В моемнта гледате много базов вариан на технологията. Това е като компютър, позлващ лампи и вакум, вместо транзистори ...
40
5
 
3
 
! Отговори
Кво лошо има? преди 3 месеца
Ултимативният вариант е, всеки синапсис да бъде подпомаган от малък процесор, както и да иа общ достъп до база от данни, с идеята, че ще можеш да мислиш стотици пъти по-бързо от сега, да имаш памет, която ти помага да помниш всичко, което някога си видял и чул, да можеш да правиш мигновенни връзки между неща, видени в различни десетилетия, ако трябва, да извършваш супер сложни математически задачи за наносекунда, деот на 100 човека, преди това ще им е трябало месеци за тях ... и така :)
39
3
 
1
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 3 месеца
Целта е Звяра от Кремъл да има пълен контрол над мозъците ви. За тая цел пуска радиовълни от петолъчките над кулите на кремъл. Иначе чифтосвам безплатно путинистки.Изискването ми е да грухтят шумно
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези които имат мозък в главата си, няма да се чипосват. . А тези които нямат.. ами на тях и чиповете няма да им помогнат да поумнеят.