Neuralink на Мъск инсталира мозъчен имплант на първия си пациент

Версията на импланта не изисква разрязване на черепа
Обновена: 30 яну 2024 08:35 | 30 яну 2024 08:16, Анисия Иванова
72
Neuralink на Мъск инсталира мозъчен имплант на първия си пациент
Снимка: БГНЕС

Илон Мъск заяви, че неговият стартъп Neuralink е инсталирал мозъчен имплант на първия си пациент с "обещаващи" първоначални резултати.

Невротехнологичната компания, съоснована от Мъск през 2016 г., има за цел да изгради директни комуникационни канали между мозъка и компютрите.

Амбицията е да се повишат човешките способности, да се лекуват неврологични заболявания като АЛС или Паркинсон и може би един ден да се постигне симбиоза между хората и изкуствения интелект.

"Първият човек получи имплант от Neuralink вчера и се възстановява добре", заяви Мъск в публикация в X.

"Първоначалните резултати показват обещаващо засичане на невронни шипове", добави той.

Миналата година стартъпът заяви, че е получил одобрение от американските регулаторни органи да тества мозъчните си импланти при хора.

Технологията на Neuralink ще работи основно чрез имплант, наречен "Link" - устройство с размер на пет монети, което се поставя в човешкия мозък чрез инвазивна операция.

Според компанията за данни Pitchbook през миналата година базираната в Калифорния Neuralink е имала повече от 400 служители и е набрала най-малко 363 млн. долара.

Мъск едва ли е сам в опитите си да постигне напредък в областта, която официално е известна като изследване на интерфейса мозък-машина или мозък-компютър. За разлика от Link на Neuralink версията на импланта не изисква разрязване на черепа, за да се инсталира.

Базираната в Австралия Synchron имплантира първото си устройство на пациент в САЩ през юли 2022 г. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това на снимката е Нулевия Пациент ли ?
43
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
на никой не му пука за хората с неврологични заболявания, да освобождават пенсионната система. Искат да управляват млади и здрави, и да ги насочват накъдето искат. Нали виждате, че от младите никой не ще да се бие, за да умира за интереса на бюрократи? А те бюрократите си искат армиите (подчинени) и да ги насочват. И второто е прехврърляне на съзнание - богатите искат само време, тъй като нашите тела не могат да се възстановяват, прехвърлянето на съзнание решава проблема, захвърляш старото тяло
42
5
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 2 месеца
Гледам в коментарите селскостопанските труженица отново нещо са притеснени. Мъск - враг номер едно на Тутраканската селищна система.
41
0
 
3
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
"Мъск едва ли е сам в опитите си да постигне напредък в областта, която официално е известна като изследване на интерфейса мозък-машина или мозък-компютър. За разлика от Link на Neuralink версията на импланта не изисква разрязване на черепа, за да се инсталира." - тук какво е искал да каже авторът, остава неизвестно. Поредната нерамотно преписана статия.
40
2
 
5
 
! Отговори
..... преди 2 месеца
Да го сложи в неговата си глава!Да експериментира как ще е!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плашещо.
38
0
 
1
 
! Отговори
the composer преди 2 месеца
Един е бах и той умря.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това нещо улавя повтарящи се мотиви и така се опитва да разгадае какво мисли човек. Да, ама ако мислите за "комп...", дали са компютри, или компоти? Понеже статистически е по-вероятно, чипът ще каже, че са компютри, ама...ако ви се яде компот? ;)
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъск,тука едни паветножълти атлантици имат нужда
35
0
 
6
 
! Отговори
Не било конспирация преди 2 месеца
Спътниците горе в космоса май не са за да имат африканчетата достап до Инстаграм и да намират пътя до Париж през Сахара. Май са за да управляват чипосаните наистина , а викахме конспирация туй-унуй...
34
0
 
7
 
! Отговори
Хамстер преди 2 месеца
Е те това е чипосване вече, чипа лекувал депресия баце , слагат ти чипо и си хепи форевър ...
33
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 2 месеца
Това, което Васил (коментар 8) е написал е от Новия Завет, част Откровение на Йоан. Новият завет в Православието е неделима част от Библията и според много вярващи навлизаме или сме навлезли в 'последните времена', когато ще се появи Антихристът. Тъй като едно от знаменията е, че ще принуждава всички хора да им се сложи белег на челото или на дясната ръка за да могат да купуват и да продават, това е едно от нещата, за които вярващите наблюдават. Имаше предположения, че това е RFID чип.
32
0
 
3
 
! Отговори
Пак преди 2 месеца
Едноцифрените AQ български милионери-богаташчета пак се вредиха и подсигуриха сиво вещество и на копелдаците си, които ще сътворят една нова и модерна приватизация.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Илоне, моля те, инсталирай и нашия Киро по прякор плостото. Човека има остра нужда.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накратко: умнокрасивитета ще се втурне под строй да си слага чипове, страдащи от мания за превъзходство, наивни хорица ще си поставят джаджите (не тази, тази е началото, следващите) за да бъдат по-интелигентни, по-добре помнещи, по-бързо смятащи, по-добре информирани, но в един момент ще загубят чувство, кои мисли с мозъка им...Разбира се - няма да са те. Мозъкът е хардуер, въпросът е кой го програмира и кой за какво го ползва. По-добре dir-ника си дай, но не мозъкът.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подписаният като "Прогресист" се опитва да се шегува, но според човека - и хумора му. Ако не е опит за проява на хумор, няма чип, който да възстанови нормалното мислене на самонабедилия се като "прогресист". Добре, нека предположим, че с помощта на тази "джаджа" можеш да направиш от "глупавите" "умни", какво е "глупав" и какво е "умен"? Един Айнщайн в рудника, няма да минава за особено умен. Доста "глупави" в политиката биха станали министри. Тоест - относително е. И само ще те контролират.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Прогресист - Подозирам, че си ваксиниран и че и мислиш, че САЩ са това, което бяха през 90-те години. Именно затова написаното от теб важи и за теб самия. Крайно време е да осъзнаеш, че САЩ не са това, което бяха. И затова такива като Мъск мислят и за теб... :) ... Радвай се. Иначе съм безкрайно щастлив, че няма СССР, комунизъм, Варшавски договор и т.н., но това не ме прави супер-фен на САЩ (колкото и трудно за възприемане от теб да звучи това).
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваксър - "Не, това не може да е вярно. Това са конспирации. Близките 20-30 години няма да има чипирани хора (нищо, че в Швеция от 2019-а си слагат чипове)" хахахах И така... Някои хора винаги ще са поне няколко крачки назад от развитието на човечеството поради собствената си нек_адърност. А по време на Ковид ги видяхме кои се те. Маркирани са с някоя от ваксинките хахаха
26
9
 
6
 
! Отговори
Прогресист преди 2 месеца
Истината е, че тези имплантанти са крайно необходими на хората с гладки мозъци, за да ги накарат поне малко да осъзнават неща, като краят на СеСеСеРетата, Варшавсия дагаворь, СИВ и бавният и мъчителен край на Джуджетная и Блатная. Има и форумин червени потници с тотален дефицит на сиво мозъчно вещество. Мъск ще им помогне в оцеляването, като им набучи чипове из гладките и обли мозъци.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Елон Мъск == д-р Менгеле :) маймуните не оцеляха, та сега щЪ се пробва с хора !!!