1438 лв. са реалните пари за издръжка, а нетната МРЗ е 724 лв

Христина Христова и Петър Мишев пред Bulgaria ON AIR
1 фев 2024 14:18, Анисия Иванова
33
1438 лв. са реалните пари за издръжка, а нетната МРЗ е 724 лв
Снимка: Bulgaria ON AIR

1438 лв. е необходимата сума за издръжка на един работещ и сам живеещ човек. За тричленно домакинство с двама работещи и едно дете са нужни 2588 лв. месечно. Това показват данни от последното проучване на КНСБ. С 87 лв. нараства сумата за издръжка на един човек, а на тричленно семейство - със 156 лв.

"Видях и добра новина в статистиката - през 2023 г. е намалял с 60 000 души броят на хората, които имат заплата по-ниска от сумата за издръжка", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че у нас с минимална работа заплата можем да си купим 7 пъти най-малката потребителска кошница, а в други държави членки на ЕС е 27 пъти в Испания, 34 пъти в Германия.

"Годината е ключова за подготовката ни за Еврозоната. В България изследването и статистиката показват дисбаланс между цената на издръжката и на потребителските стоки, от друга страна у нас се получават парадокси с ценообразуването - имаме незряла икономика. Цените на световните пазари за енергията, петрола, пшеницата слизат надолу, а хляб "Добруджа" у нас се е покачила с 21%", даде пример Христова.

Икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев уточни, че увеличението на минималната работна заплата на 933 лв. е бруто, а в изследването посочената сума е нетна.

"1438 са реалните пари, нужни за издръжка, а нетната минимална заплата е 724 лв. - минималната е два пъти по-ниска от необходимите средства за издръжка. Чисти са нужни 1438 лв. В изследването са включени 470 стоки и услуги, няма нещо, което да е луксозна стока, почивка. Това е санитарният минимум, от който имаме нужда", подчерта Мишев.

По думите му цените в останалите европейски страни не се различават драстично от тези в България, но разликата в доходите е голяма.

"При някои стоки има и цени, които у нас са по-ниски, разликата в доходите е по-голяма. Ефект от тази работа в една общност се проявява, когато имат близки параметри съответните страни. Увеличението на минималната заплата е малка стъпка, не можем с минимална под 500 евро да сме ефективен член", допълни анализаторът.

Дори в Северна Македония и Сърбия заплатите са по-високи от българските, стана ясно още от разговора.

Пред Bulgaria ON AIR Христина Христова посочи, че има нужда от реформи по отношение на пенсиите, които са "притеснително ниски".

"Положително беше въвеждането на линия на бедност през миналата година. Добре е, че се правят опити да се промени нещо. Най-тежко бреме от инфлацията понасят хората, които потребяват най-малката потребителска кошница. Не е добра структурата на разходите на хората, след като около 40% от доходите се дават само за храна. Човекът е социално същество, не трябва да бъде лишаван от културни потребности, спорт", каза Христина Христова.

Гостите подчертаха, че е важно да се създадат добри условия за правене на бизнес и привличане на инвестиции, което ще доведе и до увеличение на доходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: заплатадоходиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Predator преди 2 месеца
А кога ще пускате печатницата за пари ?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само констатации и това било нужно или друго било нужно. За тези години фалшива демокрация направена от комунистите и все още управляват тяхните деца и внуци какво да се очаква? Ааа да липса на бизнеса 300 хиляди плюс работника нали? Заплата е по висока в голямото село и останалите да умрат ама те пък взели че имигрирали трайно в разпадащият се запад.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Минималната заплата ви стига за банани и тоалетна хартия. Друго не ви трябва.
24
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
700 евро били достатъчни за издръжка не един човек???? В държава у ЕС???? Пожелавам на статикмистите да оцеляват със 700 евро на месец!!!
23
5
 
5
 
! Отговори
Нарушен преди 2 месеца
Гласувайте за зелената партия да легализираме марихуаната!Аз съм Вашият народен представител!Подкрепете ме да ги размажем боклу ците от ДС!
22
4
 
4
 
! Отговори
Народе преди 2 месеца
Не ти ли омръзна от лъжи?!!Грасувай за Дерената партия да легализираме марихуатага!
21
1
 
5
 
! Отговори
печатар преди 2 месеца
А кога ще пускате печатницата и кога ще започнете да хвърляте парите от хеликоптера ?!
20
2
 
16
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
От 3 год е невиждана инфлация в държавата ни в световен план също
19
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
За тричленно семейство 1300 евро... ... да ви еb@ у стъкмистиката! Кажете че са нужни за да не умрат от глад и мизерия, не за издръжка!!!
18
1
 
22
 
! Отговори
В Германия преди 2 месеца
Пълниш чантите с минимална заплата 30 пъти, в Испания 25пъти в, гетото на Европа България - 7пъти!!! Ето колко сте по-бедни от Белия свят
17
2
 
16
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Ами в такъв случай Софийска област да се отдели от Бг и да се превърне в Шопландска република, гарантирам ти че след 2-3 години ще завиждате на Ивицата Газа!!! -))))
16
3
 
5
 
! Отговори
До 13 Христо преди 2 месеца
OPK продължавам да работя в BPO компания и на съм безработен, а ти за лягай над слушалките. Званят ти!!
15
5
 
4
 
! Отговори
До Иван преди 2 месеца
Лешnерче,ти тъъъъnу ли си или се правиш на такова?
14
20
 
4
 
! Отговори
Иван до 14 преди 2 месеца
Не полуобразовани, а сте направо нискообразовани и си заслужавате заплатите.
13
4
 
24
 
! Отговори
до иванчу преди 2 месеца
Значи Провинцията според теб не е Бг и тя е заселена предимно с полуобразовани и неграмотни индивиди като Тебе!? Ще те разочаровам, Debylite са у Софето, щото само Debyly могат да гласуват 12 години за полуграмотна Мутра, която нарече избирателите си "Матрял" и за Меринджеи като Киро Т. и АсАн Ококорчоолу!!!!
12
11
 
8
 
! Отговори
Христо до 11 преди 2 месеца
Ами бъди си безработен. Кой ти е виновен. Всеки иска на хляба мекото, ама без да работиш не става. Сега ще си роб на бързите кредити и ще си на милостта на родителите ти.
11
15
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 месеца
Бе тая може ли да смята. Много по-зле е работещ родител с едно дете. Тогава се падат по 350 лв. на човек, срещу 550 мин.пенсия. Освен това едно дете расте, дрехи обувки, средства за у-ще, лекари т.н., а му трябва качествена харна, пък и някакво забавление. А пенсионера освен да яде и спи, за какво друго и защо да е по-богат? И преди да направите заплатите на работещи адекватни, спрете да ни занимавате с пенсионерите!
10
5
 
6
 
! Отговори
До Христо преди 2 месеца
Робе работи и взимай 100кола на ден и ствай човек. 4 години искарах в кол център, вече не се продавам. Роб
9
3
 
12
 
! Отговори
Бат ви преди 2 месеца
Бойко с Горанов май бяхте забравили opku, че бяха заложил минимална заплата 650лв до 2024. 15 години тези ви правиха на мега шматки и ви крадяха *** крепостни селяни
8
11
 
6
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
В кол центъра в който работя дават 3 хиляди лева заплата ама няма желаещи, защото хората ги мързи и търсят нещо, където няма да се работи.

Спонсорирани публикации