АЗП: Прокуратурата и държавата да разследват мобилните оператори

Скокът на месечните такси е могъл да се избегне, смятат от Асоциацията
1 фев 2024 15:33, Анисия Иванова
35
АЗП: Прокуратурата и държавата да разследват мобилните оператори
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и държавните органи в лицето на Народното събрание, Министерския съвет, КЗК, КЗП, КРС трябва да започнат мащабно разследване на мобилните оператори "Виваком", А1 и Yettel, които за поредна трета година вдигат месечните абонаментни такси оправдавайки с инфлацията с между 4 и 9.5%. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. "Мобилните оператори са в монополно положение, защото държавните органи са допуснали неравноправни клаузи в общите условия на мобилните оператори. Виновните трябва да бъдат разследвани от прокуратурата", заяви Пейо Майорски, председател на АЗП.

Министерският съвет и Народното събрание трябва да предприемат законодателни промени в посока за защита на потребителите и да се спазват европейските директиви. В останалите страни-членки на ЕС регулаторните органи постоянно глобяват телекомите заради неравноправни клаузи. В България това никога не се е случвало, подчерта Майорски.

Според АЗП предстоящото увеличение на месечните такси към потребителите е можело да бъде избегнато, ако КРС и КЗП са изпълнили своите задължения по закон. Законът за защита на потребителите казва, че когато е предвидено държавен орган (в случая Комисията за регулиране на съобщенията) да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващи изменения в тях, те се изпращат на КЗП за становище за наличие на неравноправни клаузи и чак след като ги одобри, тези общи условия влизат в сила.

Клаузата, предмет на настоящия спор, предвижда увеличение на месечната абонаментна такса при обективни икономически предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при обективни пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде намалена. Пейо Майорски пояснява, че през годините при дефлация цените е трябвало да бъдат намалявани от мобилните оператори, което не са правили.

Така се получава вреда за потребителя, която води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и клиента, категорични са от АЗП и допълват, че тази неравноправна клауза е можело да бъде отхвърлена от КРС и КЗП, преди да бъдат приети общите условия. Тъй като става дума за краткосрочни договори и нормални икономически процеси, телекомите би трябвало да могат към момента на ценообразуване на услугата да предвидят и пресметнат обичайната инфлация, която се движи в прогнозируеми рамки.

"Възниква въпросът защо КРС и КЗП са позволили да съществува неравноправната клауза в общите условия на мобилните оператори, която поражда сериозен спор между телекомите и потребителя", коментира Пейо Майорски. Според него това показва, че КРС и КЗП са защитавали интересите на мобилните оператори от дълги години. Освен това телекомите са получавали държавни помощи заради по-скъпия ток, която сметка отново се плаща от потребителите.

На целия фон се откроява и оглушителното мълчание на КЗК, която би трябвало да се намеси, защото има картел и монополно положение между операторите. Същевременно прокуратурата също трябва да влезе и да разследва самите телекоми. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
А ДАНО преди 2 месеца
АМА НА ДАЛИ
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
инфлация вече нема. така каза денков и ние му верваме
32
2
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 2 месеца
До Анонимен Писна ми! Държавата това , държавата онова ,къде е държавата? Е ето ви държавата . Нали за това се "борихте " да няма държава , всичко да е частно. И сега какво? Да връщаме предишният строй защото е по-справедлив? А кой ще плаща загубеното време. Или пак ще имаме стена която да "величаем"
31
0
 
4
 
! Отговори
Оф немога повече преди 2 месеца
В тая ши бана държава да издържам ще стана конституционен съдя
30
1
 
12
 
! Отговори
МадаБеее преди 2 месеца
Пак си индексират цените СпасРусевци как си искат Ми ние закво подписваме договор?!!!Все едно на работодателя си да кажеш индексирам си заплатата с 100% че ми е малко.И той да ти каже имаме трудов договор.Имаме ама ме бо ли ку рац.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И трите оператора са собственост на нашата мафия. Същата мафия която притежава и президент, депутати, министри и всичко де що е във властта. Включително прасчо пеефски и тиквун кюлчешкафчев.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е виновен за ограбването на българските граждани???
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОБИКНОВЕНО , ПРОВЕРЯВАЩИТЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ ОТ САМИТЕ ОПЕРАТОРИ , ИЛИ ТЕХНИ ПОДЧИНЕНИ .... Само в Бг , 34г. :ТУКА Е ТАКА !
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ''проверяващите'' , имат ли ПОНЕ основно образование , или са калинки от герб , АЛА - ДЕСА ОТ ДУЛОВО ?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знам как разследват ,и нищо ,пращат смс с таксата и си готов
24
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
Да сте чули някой хазяин да е намалил наема на квартира ти ти.. АЙ СТИГА САМО СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ...
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви ти ''проверки'' ? Какво се случва в Бг , когато се назначи ''проверка'' , винаги се излиза със едно и също заключение , и то е :'' При извършената ''проверка'' / може и да не е извършена , и след като си ПЛАТИХА на който трябва/ , нарушения НЯМА ''.Това показва практиката на тия ''проверки'' в Бг !
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хвани единия оператор , па Удари другите !
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За каква прокуратура се говори , тя не е помръднала 34г. !
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква държава, какви 5 лева. Всеки си прави каквото иска, а те го правят с помоща на държавата. А не е ли странно договор за една година да е с 40% по-скъп от същия за две години? Вече, ако не преподпишеш навреме, таксите стават тлъсти. И изобщо масово не стават нешата
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм с три антени на бул сат КОМ ,плащам сравнително малка такса ,и мога да ги спра когато поискам ,ако мина към Вива Ком да не мислите че ще остана на същите цени ,ще си плащм като поп мушеници са друии оператори ,за Ко ни пишат тия договори като нямаме никакви права ,това е от много години ,държавата винаги е мълчала ,пращат ти смс и ти променят договора без твой подпис и съгласие,в белите държави не смеят да правят така
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дойде ли нова технология от рода на хелиум в България, повече никога няма да бъда клиент на мобилен оператор. И трите са един дол дренки мошеници.
17
0
 
4
 
! Отговори
Тук е преди 2 месеца
състезание за "умници", многознайковци, разбирачи и акъллии разни на които телефоните им са като наушници на танкисти, но хич не им идва на акъла, че сега може би се разпределя поредния европейски заем или помощ та затова е нужно някакво "отклонение" на опростаченият суверен от вероятното "разграбване" и като се знае комплексът на българинът от към модерните "комуникации" е дошъл моментът на операторите....
16
0
 
20
 
! Отговори
ghgh преди 2 месеца
Държавата няма да си мръдне пръста. Не и пука за народа. А мобиларките, ще си плащат където трябва с 10% отгоре и всичко ще е ок.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хи-хи! То и без друго тройно 100-процентово 5G покритие не ни трябва, така че, следва да им се напомни, че 1 оператор е напълно достатъчно за функционира монопол в тази област. Останалите двама - вън!

Спонсорирани публикации