АЗП: Прокуратурата и държавата да разследват мобилните оператори

Скокът на месечните такси е могъл да се избегне, смятат от Асоциацията
1 фев 2024 15:33, Анисия Иванова
35
АЗП: Прокуратурата и държавата да разследват мобилните оператори
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и държавните органи в лицето на Народното събрание, Министерския съвет, КЗК, КЗП, КРС трябва да започнат мащабно разследване на мобилните оператори "Виваком", А1 и Yettel, които за поредна трета година вдигат месечните абонаментни такси оправдавайки с инфлацията с между 4 и 9.5%. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. "Мобилните оператори са в монополно положение, защото държавните органи са допуснали неравноправни клаузи в общите условия на мобилните оператори. Виновните трябва да бъдат разследвани от прокуратурата", заяви Пейо Майорски, председател на АЗП.

Министерският съвет и Народното събрание трябва да предприемат законодателни промени в посока за защита на потребителите и да се спазват европейските директиви. В останалите страни-членки на ЕС регулаторните органи постоянно глобяват телекомите заради неравноправни клаузи. В България това никога не се е случвало, подчерта Майорски.

Според АЗП предстоящото увеличение на месечните такси към потребителите е можело да бъде избегнато, ако КРС и КЗП са изпълнили своите задължения по закон. Законът за защита на потребителите казва, че когато е предвидено държавен орган (в случая Комисията за регулиране на съобщенията) да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващи изменения в тях, те се изпращат на КЗП за становище за наличие на неравноправни клаузи и чак след като ги одобри, тези общи условия влизат в сила.

Клаузата, предмет на настоящия спор, предвижда увеличение на месечната абонаментна такса при обективни икономически предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при обективни пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде намалена. Пейо Майорски пояснява, че през годините при дефлация цените е трябвало да бъдат намалявани от мобилните оператори, което не са правили.

Така се получава вреда за потребителя, която води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и клиента, категорични са от АЗП и допълват, че тази неравноправна клауза е можело да бъде отхвърлена от КРС и КЗП, преди да бъдат приети общите условия. Тъй като става дума за краткосрочни договори и нормални икономически процеси, телекомите би трябвало да могат към момента на ценообразуване на услугата да предвидят и пресметнат обичайната инфлация, която се движи в прогнозируеми рамки.

"Възниква въпросът защо КРС и КЗП са позволили да съществува неравноправната клауза в общите условия на мобилните оператори, която поражда сериозен спор между телекомите и потребителя", коментира Пейо Майорски. Според него това показва, че КРС и КЗП са защитавали интересите на мобилните оператори от дълги години. Освен това телекомите са получавали държавни помощи заради по-скъпия ток, която сметка отново се плаща от потребителите.

На целия фон се откроява и оглушителното мълчание на КЗК, която би трябвало да се намеси, защото има картел и монополно положение между операторите. Същевременно прокуратурата също трябва да влезе и да разследва самите телекоми. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
"ТРЕБЕ" ?...Ох че страшно..Е,да ви цитирам "заключението" от "проверката" :..-"Комисията не установи нарушения на закона..Но за да са кротнат ограбените клиенти,въпросните оператори и жъ бъдат глобени с по 50 лв"..
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При договор за 2 години ти вдигат цената както си искат ,а си Длъжен да плащаш тогава защо е този договор ? - защитава интереса Само на едната страна. Аз от 24лв стигнах 35 лв. и някакви застраховки ми хакнали
12
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 3 месеца
Аууу как ги стресна, направо ги парализира с това писмо, загубиха ума и дума, то това писъмце по-опасно от тояга и боздуган ? Бая герой си, направо безстрашен айдук ?
11
6
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Виждате ли какви мишки сте и как ви манипулират политици и медии?Разбирате ли сега колко лесни сте за измамниците?А защо тази държава не се намеси при цените на хранителните продукти от които зависи животът ви бе"белтъци",телефони ли ще гризете за обяд или скъпи ИМИТИРАЩИ хранителни продукти?Вие телефонисти ли сте, че сте се загрижили толкова за операторите?Да не сте се оплакали повече, че сте втора или трета ръка хора, защото първата ръка са хора с интелект,а вас ви управляват Тиква и Свинка !
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако изобщо обърнат внимание ,кой грижа за нас ,един казват 5 %други 10%увеличение ,но явно има ,пишат безплатно минути без ограничени , безплатен интернет без ограничение ,сега ще си вземат парите за тия минутии интернет
9
3
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Трябва да има четвърти оператор който да не е в картел с другите...
8
0
 
19
 
! Отговори
Мхмм... преди 3 месеца
Не че ще направят нещо, но ако не друго, поне договорите да са за една година и с опция след шестия месец да сменяш оператора без неустойки...
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кирил Петков не е Държавата
6
0
 
22
 
! Отговори
Дали преди 3 месеца
Дори и да ги глобят , те пак ще си избият парите от глобата като използват печалбата си от вдигнатите цени.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пишат че Киро имал.бизнес интереси ,някъкъв американец един от собствениците го казал след репортажа
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подготвям писмо до Лаура Кьовеши и европейската комисия. Време е да приключват тия търгаши. Наглостта им няма граници
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ааа, значи ореваха света, че Кирил Петков като коментирал сделката за Булсатком пред КЗК било политическа намеса, а сега пък искат държавата директно да регулира мобилни оператори. Ами сега, кой крив, кой прав кой на булката брат? :))))))))))))))))
2
1
 
21
 
! Отговори
Доволен преди 3 месеца
Браво, така трябва да се направи. Със съпругата миналия месец подновихме договорите с една цена с Виваком и сега 9,5 процента ми съобщават чрез смс че вдигат цените. Обирджии! Дано да ги глобят солено както правят в другите европейски държави!
1
3
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Мдааа, мобилните оператори ще ги разследват, но баш "операторът" на КОРУПЦИЯТА Пеевски никой не иска да разследва, независимо, че службите на САЩ му забраниха да стъпва на територията им ? Нали Възраждане и ИТН са големите борци за справедливост защо не смеят да се ангажират с имената от списъкът "Магнитски" ? "Посолството" им е виновно, за свободното им говорене в което няма и дума против Пеевски за антибългаризмът му и придобиването на богатството му ? Гнусотия !