НЗОК няма да заплаща лекарства без код за проследяване?

Обсъждат нови промени в здравната комисия в НС
1 фев 2024 12:53, Стела Стоянова
13
НЗОК няма да заплаща лекарства без код за проследяване?
Снимка БГНЕС, архив

Лекарства от Позитивния списък без код за проследяване няма да се заплащат от Здравната каса. Срокът за подаване на код към системата СЕСПА ще бъде 14 дни от вписването на медикамента в списъка.

Това предвиждат законодателни промени, които ще бъдат разгледани на второ четене в парламентарната здравна комисия.

Целта на законопроекта е да се повиши проследимостта на наличните количества лекарства у нас и да се ограничат практиките за нерегламентиран паралелен износ, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС. Вносителите на лекарства и притежателите на разрешение за паралелен внос ще бъдат задължени да подават към системата СЕСПА продуктовия код на всеки медикамент в 14-дневен срок след публикуването му в Позитивния списък, в противен случай лекарството няма да се плаща с обществени средства.

Без заплащане ще остават и лекарствата без проверена автентичност чрез показателите за безопасност. Агенцията по лекарствата ще изпраща информация за медикаменти с неподадени кодове към Здравната каса и ресорното министерство ежеседмично, предвиждат поправките. Търговците, които не са изпълнили новите изисквания, ще могат да го направят в срок от 1 месец след влизане в сила на законопроекта.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 2 месеца
Написах електронна рецепта за мой близък. Един час след това в аптеката ми казаха,че я няма-не я намирт в системата! Обикалях по магазините още час и пак я няма! Е,добре де как работи тази "система"????????????
8
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 2 месеца
И аз съм лекар. Имам 3 години до пенсия и после няма да работя и секунда та ако ще и да пращя от здраве! С тези писаници на маймуни ни направиха!Вече не се трае! Може и преди пенсия да спра да работя! Човек не трябва да търпи всякакви гаври!
7
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 2 месеца
Е,как да няма електронни рецепти? При хартиените вземаш 10 бланки за 3-4 лева и избутваш месеца. Виж електронните са друга приказка. Плащаш за доставка на интернет,компютри,програми,подръжка на цялата техника.Няколко хиляди за година!Така се хранят всякакви специалисти-от тези дето подържат интернета,компютрите,софтуера!Въобще,защо да е лесно като мже да го направят трудно?И после се чудете,че ни бягат лекарите.Е,аз се чудя защо остават!
6
0
 
0
 
! Отговори
НАВСЯКЪДЕ преди 2 месеца
Е МАФИЯ-ЖИВЕТЕ
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да отпада бумажтината, с електронните рецепти се увеличава.Трябва да се намери работа на чиновниците в здравните каси, няма да ги уволняват я. Те не са свикнали да работят
4
0
 
3
 
! Отговори
След като всички преди 2 месеца
Лекарства в пропаднналата територия се заплащат не виждам ползата от това решение освен да губят времето на болните! Добре дошли отново при държавна сигурност!
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както НАП отчита касовите бележки, касата трябва да отчита по единен код продадените лекарства! Да си свържат базите данни отчитането да става с касовата бележка.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще принудите хората, да вкарват нелегално лекарства от други държави, това ще стане накрая!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези са болни на тема следене на всичко и заради тази тяхна неизлечима болест, ще ви ембат майките, страдат обикновените хора от налаганите над тях правила, за да бъдете следени и контролирани по-лесно! Ужас!