МП готви по-строги наказания за престъпления в интернет

Фалшив профил в интернет - до 3 години затвор
18

По-строги наказания за престъпленията в интернет предлага Министерството на правосъдието. От там предлагат със затвор да се наказват потребителите, които създават фалшиви профили на реални хора. Предложените промени могат да "развържат ръцете“ на разследващите, смятат експерти.

"Кражба на самоличност в онлайн среда" - така правосъдното министерство нарича престъплението в предложението си.

Още по темата
Подобни деяния разкриват голяма степен на обществена опасност, защото компрометират правата на личността в интернет пространството. Онлайн самоличността са онези данни, които събрани на едно място, могат да посочат конкретен човек и тези данни не са много или сложни за набавяне.

"Например, две имена и снимка биха били, по силата на това определение, нашата дигитална идентичност", разясни киберекспертът Любомир Тулев.

А за създаването на фалшив профил не са нужни специални умения.

"Тук не говорим въобще за никакви хакерски действия, говорим изцяло за действия извършени с цел последваща измама", каза още Тулев.

В зависимост от престъплението, правосъдното министерство предлага различни наказания: "Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева".

"Това е хипотезата, в която създавате фалшив профил от името на премиера и там започвате да пишете коментари и публикации, които накърняват неговото достойнство", поясни киберекспертът.

Но ако престъплението се окаже рецидив, предпоставка за друго нарушение или създаване на електронен подпис, наказанието е до 6 г затвор.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда, така се почва, първо го правят да пазят хората, после ти трябва дигитален паспорт за да влизаш в интернет, и после те глобяват за всеки коментар, който не пляска с ръце като *** на режима...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не разбират защо се пънат да пишат закони?Със тия недомислици освен да арестуват сестра ми че е на 15 и си слага толкова филтри на снимките че може да мине за чуждо лице.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глобалистите не успяха с фактчекърите,НПО-та,еничарите в БГ,Остана им само един зомбивизор ама хората все повече не гледат.Най-добре да се приключи с интернета,така или иначе не е далече времето когато той ще приключи.Започвайте от сега да четете старите книги и се учете на истинските професии които бяха по соца.Скоро ще ви трябват.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен8 След малко време, като падне и последния украинец и те пратят Теб на фронта да браниш на Бай ти Дън активите, тогава ще те питам.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престъпление в ИНЕТа е да пишете, че Кирка и Асенка работят за България! Забравих Лоторката!
5
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската пропаганда трябва да се криминализира, защото руши и подкопава устоите на обществото.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикновено това е свързано с извличане на лични данни от служебни бази данни (престъпление), проникване в лични и фирмени компютри и телефони (престъпление) за следене на контакти, придвижване и комуникации, дейности (престъпление) с цел изнудване или сплашване (престъпление).
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПУСНЕТЕ ЕФИРНАТА ОНЕЪР, ЗАЩО Я СПРЯХТЕ? ХИЛЯДИ ХОРА СА САМО НА ЕФИРНА БГ ТЕЛЕВИЗИЯ!!!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Божкееее! Че той премиера има ли достойнство, че да създава някой профил,за да го накърни? Хахахахаха Той сам се излага ежедневно. Няма нужда никой да пише от негово име нищо. Елементарно, Уотсън!
1
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уха, сега копейките из ФБ какво ще правят?! До един с фалшиви профили на реални хора. Цяла армия от тpoлове на Кремъл.