Йотова: Битката с Радев започна, когато сглобката разбра, че той няма да е част от нея

Той щеше да изкара най-лесния мандат, ако беше припознал некоалицията, смята тя
3 фев 2024 19:42, Анисия Иванова
67
Йотова: Битката с Радев започна, когато сглобката разбра, че той няма да е част от нея
Снимка: БГНЕС

"Президентът да припознава решенията на сглобката" - така вицепрезидентът Илияна Йотова обясни думите си от началото на седмицата, че към Румен Радев е имало оферти да стане част от сглобката. В специално интервю за БНТ тя коментира и обвиненията в политически инженеринг в президентството.

"Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка. Безспорно, че няма как да искат сам да се включи. Това е президентът - държавният глава на страната. Не толкова и от отделни министри, макар че съм чувала за такива предложения, а по-скоро за това да припознае решенията на сглобката".

Според Йотова политическите партии, които до вчера са говорили едно, а сега правят точно обратното, виждат гузната си съвест, когато видят президента или пък когато се срещнат със своите "разочаровани, обидени, излъгани избиратели".

"По-добре (за партиите) е той вместо да бъде техен коректив, да бъде част от тази сглобка и да си мълчи", допълни тя.

Ако президентът по някакъв начин беше припознал тази сглобка, вероятно щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти досега, смята вицепрезидентът. "Само че това никога няма да се случи с нашия мандат", категорична е тя.

Вицепрезидентът припомни, че при поредицата от предсрочни избори се чуха предложения служебният кабинет да стане редовен.

 "2023 година, малко преди да се състави сегашната некоалиция, имаше и публично отправена такава покана - служебният кабинет да прерасне в редовно правителство. Даже с аргумента, че дълго време вече президентът Радев управлява заедно със служебните кабинети, той познава добре ситуацията в страната, добре е подбрал министрите, служебният кабинет има висока оценка от българските граждани. И в тази доста трудна ситуация да продължи като редовен кабинет. Думите са на господин Борисов", припомни тя.

Йотова отговори и на думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че на президентството трябва да има надпис "Политическа партия "Трети март": "Няма нужда да пише Трети март на нашата сграда, защото Трети март, за разлика от други български политици, е в сърцата ни".

Йотова отрече обвиненията за политически инженеринг в президентството.

"Първо - такава партия няма, второ - аз лично не виждам тя да се появи скоро и въобще дали ще се появи, трето - вече някой се е загрижил как ще работи с нея. Имаше приказки в нашето детство за "Нероден Петко".

На въпрос дали е готова за президентския пост, ако Румен Радев реши да влезе в политиката и не завърши мандата си, Йотова отговори: "Когато дойде време ще реша, ако дойде въобще такова време".

Тя определи като двоен стандарт обвързването на президента с две партии - "Продължаваме промяната" и "Български възход" на Стефан Янев.

"Очевидно, когато Промяната се качи на гърба на президента да състави своя партия, бидейки служебни министри, избрани от същия този президент - това не било от значение и даже било в реда на нещата".

Йотова отговори на обвиненията, че част от назначенията в служебния кабинет са се случвали след плащане на пари в плик.

"Аз никога не съм виждала такова нещо в президентската институция. Как точно си представяте, че това изглежда? Ако наистина искаме да бъдем правова държава, има органи, които нека да бъдат сезирани след като някой има информация или подозрения. Прокуратурата, съдът, да свършат своята работа", призова вицепрезидентът.

Йотова не очаква да се задейства процедура по импийчмънт на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какво им е?? Сглобката иска да го премахне от власт!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ЙОТОВА, КАТО СВЕТИЯ КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОВ ПРЕД САРАЦИНИТЕ РАЗБИХТЕ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА НА СГОВОРА НА ЗЛОБКАТА. БЛАГОДАРЯ ВИ!!! БЪДЕТЕ ЖИВА И ЗДРАВА!!!
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази напълно ненужна твар, на която всяка година плащаме милиарди за заплати, екстри и обслужване , за каква война говори????? президента и вицето му имат само представителна функция в една парламентарна държава. Но, тази и оня разединител от първия ден правят интриги, организират протести срещу законно избрани правителства и разделят българите с цел да заграбят властта и да управляват като царе. За кражбите, далаверите и измамите по пътя на копринката дори не коментирам....
45
4
 
2
 
! Отговори
Венци t.me/pprazum преди 2 месеца
Американският възпитаник мутрафона Радев е избран от САЩ за новият ни водач на мястото на мутрата Борисов и затова сега ни разиграват циркови номера за да привличат вниманието към него, както преди ни разиграваха цирка с Борисов който лични запълвапе дупки с асвалт в София. Във връзка с новата политическа обстановка, сега не е целесъобразно да се запълват дупки, а понеже проучванията показват че българите симпатизират на Русия Радев, направи завой на 180 градуса и почна да ни се прави на Русофил
44
4
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 2 месеца
Първо: Радев не е моя президент. Второ: За Радев гласуваха 1,5 милиона гласоподаватели, а останалите 4 милиона бяха против. Той не е президент на България.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама за Кирчо и Кокорчо, като е толкова в час Радевчо, щащо ни ги натресе тия двамата. Имахме Боко и Шиши, сега имаме Киро, Боко и Шиши. Още колко народни изедници ще събере Руменчо? А сега, хитрата сврака - с двата крака. За Пеевски не знам, Господ дал, после взел.
42
4
 
12
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Лъжеш Йотова... Лъжеш долно и нагло.. Ама то хората си знаят. От фуражка нищо не става.!!!
41
6
 
15
 
! Отговори
Случаен преди 2 месеца
Слугинята на Радев дрънка глу*пости колко велики дела е свършил . Нали той доведе ПП на власт ,но си мълчи по въпроса дали е знаел за двойното гражданство на Кирето .Революционерът Радев ги надроби такива , че ще му сърбаме селската попара години наред. Сега си мисли , че някой го брои за нищо , че ги искали в сглобката . Дъвка за наивници . Не сме гласували да го гледаме в изпълнителната власт, но пуста селска амбиция да се докаже, некадърника , не му дава мира .
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Йотова гордееш ли се вече има 300 страници порно с българки, всеки 3ти ги снима парцакеси как духат за една торба от била. Това успяхте да постигнете, какъв ви е плана, да ги чукате в амгатата за да си затворят очиге ли?
39
6
 
22
 
! Отговори
Прожектор преди 2 месеца
Това не е български президент, а руска марионетка, която разцепва нашия народ, създава свои политически проекти и партии и се опитва да концентрира в ръцете си цялата власт.
38
5
 
16
 
! Отговори
!! преди 2 месеца
Битката с Радев започна, когато любовта му към Путин започна да пречи на развитието на България.
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сглобката реши някакви с двойно гражданство без никакви изисквания да заемат висши позиции.Те са така изкукали,че даже застрашават националната сигурност.От кристалните пици ли е...от ковид ли е...от ваксините ли е...не се знае! Радев си е просто нормален.Няма битки,просто тези са луди и им се привиждат някакви комунисти,руснаци,извъзнемни и т.н. на всеки километър.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, ПП са негови възпитаници/ много способни министри бяха/, той ги създаде, не бива да се конфронтират.
35
12
 
7
 
! Отговори
Teнгри кан преди 2 месеца
До 9999Защото парламентарната република е една историческа аномалия в развитието на българсата държавност, породена от Червената армия. Президента и вицепрезидента са републиканският отглас от старата държавност - кан и капаган (кавхан), владетел и съвладетел. Личи си, че не си българин;))) Щом не познаваш изначалната, коренна структура на България, одобряваш республиката, а събаряш паметниците на ЧА дали и живот! Вие от ГЕРБ-ДПС-ДБ сте *** или просто интересчии-келепиржии;)))
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Именно, в това е трагедията, че допуснаха бивши комунисти- руски слуги да управляват държавата, която стана член на ЕС само фасадно." А още по-голямата трагедия е, че точно тия дори не са били и комунисти, а просто утaйката, която винаги си гледа интереса и е готова за пари и мaйка си да продаде и да сервилничи на всеки, от когото ще има изгода. Няма спасение за България.
33
6
 
25
 
! Отговори
Сметка преди 2 месеца
Бедна България има вицепрезидент и има НСО за да вози роднини и близки на фризьор...само едно се чудя....как не им е неудобно?
32
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВРЕМЕ е за ИМПИЙЧМЪНТА!
31
14
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Хайде, хайде... Радев наруши Конституцията и не се покая.
30
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех, Йотова, започна да увъртваш и влезе в обяснителен режим. Ясно е, Рундьо газ пикае като му се изплъзна управлението. Нас пък ни радва много този факт.
29
8
 
21
 
! Отговори
\m/ преди 2 месеца
Дуай, червена урво!