Лекар: Не подценявайте световъртежа, може да е опасен

По-често е симптом при жените, обясни д-р Георги Ангов
5 фев 2024 09:27, Анисия Иванова
10

Ако светът около нас внезапно се е завъртял, губим баланс или имаме необясним звън в ушите, заедно с промени в зрението, може да сме имали световъртеж. Това е симптом, който е резултат от различни видове "нарушения на баланса".

"Световъртежът в някои от случаите се дължи на рязко изправяне, на спадане на кръвното, на спадане на кръвната захар, но в една немалка част от случаите той се дължи на заболяване на вестибуларната система, което трябва да бъде диагностицирано и да се започне лечение", обясни отоневрологът доц. д-р Георги Ангов в студиото на "България сутрин".

Когато усетим, че това ни притеснява, трябва да отидем на лекар, подчерта д-р Ангов и обясни защо: "Световъртежът, колкото и да е неприятен, стресиращ симптом, в голяма част от случаите се дължи на заболявания, които са напълно лечими. Няма смисъл човек да се мъчи - да му се вие свят и да го търпи. От друга страна световъртежът, в редки случаи, е първи симптом на потенциални опасни състояния, като мозъчни инсулти, множествена склероза, мозъчни тумори. Трябва да се внимава, на човек трябва да му светне една червена лампичка".

Един световъртеж може да продължи от няколко секунди до няколко дни, уточни в ефира на Bulgaria ON AIR специалистът.

"Времетраенето му е един от маркерите, на които ние стъпваме, за да поставим диагнозата. Няколко дни световъртежът продължава в състоянието, което се нарича "вестибуларен неврит". В някои случаи може да се касае за инсулт в мозъка, но обикновено след няколко дни не е истински световъртеж, а е понятие, което се нарича замаяност. То може да продължи месеци, години", коментира отоневрологът.

След поставяне на диагнозата се пристъпва към съответното лечение, което включва няколко компонента: медикаментозно лечение, вестибуларна рехабилитация, налага се в практиката и т.нар. неинвазивна невромодулация, стана ясно от думите на д-р Ангов.

"При световъртеж е редно да вземем мерки, за да се предпазим от нараняване, т.е. да седнем или да легнем. Трябва да имаме предвид, че една голяма част от световъртежите се засилват, когато човек легне. Световъртежът е по-чест симптом при жените. Той нараства с нарастването с възрастта. Хората в последните десетилетия живеят по-дълго и е нормално да се появи. Най-често при деца се касае за детска форма на вестибуларна мигрена", посочи специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Често причината е шип във врата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
доктур Ррррадева мие забрънила да опия вудъ, хлъц
8
1
 
6
 
! Отговори
Герен преди 2 месеца
ЗАЩО СЛАГАШ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ.ВЪЗДРАСТНИ СЛЕД 67 ,70 ГОДИНИ СА ПОВЕЧЕТО СЪС СВЕТОВЪРТЕЖ ШУМ В УШИТЕ И ЛЕКО СВЕТОВЕТОВЪРТЕЖ..НЕ ПЛАШИ ХОРАТА ДА ТРЪГНАТ ПО БОЛНИЦИ И ЗА ЛЕКАРСТВА. ТУК ДОЛУ ПИШЕЩ КАЗА .ГОЛЕМ СПЕЦ ИЗПИСА ЛЕКАРСТВА, ЛЕКАРСТВА 70 ГОД .ЛЕКАРКА ШИП ВЪВ ВРАТА. Зависими от парите сте повечето от вас.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да е от дамаджаната :)))
6
4
 
3
 
! Отговори
hristo petrov преди 2 месеца
Ангов добра ги реди, но не ви казва най важното. Преди да идете при лекар, опитайте за една - две седмици да увеличите количеството изпита вода, с добавка на малко каменна и морска сол. На 2 л. вода, равна чаена лъжичка сол. Водата да се увеличава постепенно. Например: Ако до сега сте пили по една чаша на ден, следващите два дни пиъте по 2 чаши. След това по 2.5 чаши, до като стигнете поне литър. Зимните месеци може да поемате до 1.5 литра, но през летните е добре да увеличите дозата до два.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
световъртежа може да е и от КОВИД
4
2
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Правим не правим поне знам от къде е проблема а некадърника невролог не му е мястото в болницата
3
4
 
2
 
! Отговори
Рентгена помага преди 2 месеца
До АнонименИ сега кво прайм с шипа,хомеопатия?
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След ковидобесието на една ваша дума не вярвам
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като идеш на лекар кво щи оправят световъртежа ходих на, един невролог най добрия според някои даде ми едни хапчета вика пий ги нито изследвания нито ме прати на някоя съвременна апаратура отидох при една 70 годишна невроложка прати ме на ренген откри ми шип във врата, и разбрах проблема язък за добрия невролог само хвалби