Очаквания за плавен ръст на заплатите тази година - около 9-10%

Челопеч, Козлодуй и Кнежа са рекордьори с около и над 3000 лв.
8 фев 2024 12:00, Елка Василева
48

Изненадващо малкият град Кнежа изпревари София по показателя средна брутна заплата. Отчетеният доход там е 2 813 лв. Данните са на Института за пазарна икономика. В Кнежа покачването на заплатите за 4 години е със 161%. Класацията води Челопеч със среден доход 3 398 лв., следван от община Козлодуй - 2 949 лв.

"Челопеч не е изненада, вече няколко години е на първо място. Там темпът е много сериозен - от 2900 лв. средната заплата се вдига на 3400 лв. До няколко години с това темпо ще стигнат 2000 евро брутна заплата, с което ще бият доста общини в Италия, Испания, Португалия, Гърция. Изненадата е Кнежа - там става въпрос за селскостопанска дейност и производство на слънголедово масло", обясни за Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Още по темата
По думите му заплатите са скачали средно с 10% на година. Данните показват още, че Варна изпреварва Пловдив по заплати, което досега практиката не е отчитала.

"Ключови общини в Пловдив - Куклен и Марица, са изведени като отделни показатели. Пловдив предлага по-добри възможности от Варна. На опашката са обичайните заподозрени - Видин, Силистра, Монтана. Сливен и Ямбол са с доста ниски средни заплати, макар че там има много възможности за работа и безработицата е ниска", каза още Първанов в "България сутрин".

В страната ни има подобрение по отношение на мобилността, но българинът все още не е свикнал да пътува 30-40 минути или час до работа в близко населено място, отбеляза гостът.

"Елин Пелин се развива страшно добре, в класацията влезе Божурище. Крумовград бележи голям ръст. Градове като Севлиево и Казанлък ще доближат водещите. Изключително ниски са заплатите във водещите туристически центрове. Малко над 1000 лв. е средната заплата в Банско, Велинград и Приморско. От Благоевград надолу са много ниски заплатите", подчерта Първанов.

Очакванията тази година са за плавен ръст на заплатите - около 9-10%, както и за успокояване на инфлацията. Очаква се безработицата да бъде в разумни нива. Забавя се големият интерес за работа в София, Пловдив се оказва доста привлекателен център. В София безработицата е под 2%, в Пловдив също има липса на кадри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При високи заплати инфлацията е ниска. При ниски заплати инфлацията е висока. Не е сложно обяснението защо е така
43
4
 
3
 
! Отговори
доналд преди 2 месеца
Това форума на българските милионери инвеститори!!! Аз със 8К чисти на месец не успявам и 500 лева да сложа отстрани!! Даже нямам и автомобил! Но веднъж се живее!!! Стига сте ги мислили тези пари, няма да си ги носите на ония свят!! Харчете, раздавайте на близките, помагайте на ближните и радвайте семейството!!! Другото е лакомия и лоша карма!!!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А инфлацията , С КОЛКО ИЗПРЕВАРВА ''по-високите'' заплати ?Оти сЪ излагате?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А как ще е инфлацията ?Защото се оказва винаги , 10 % нагоре , и 30 надолу !
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как овладяваме инфлацията? С ръст на заплатите! Браво! :)
39
3
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 2 месеца
Учете, работете усърдно и инвестирайте. Това е.
38
3
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 2 месеца
Ако е истина написаното, какво е чувството да си превъртял играта? Какъв съвет можеш да дадеш да постигна нещо подобно?
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
9-10% ръст на заплатите означава 10% ръст на всичко останало!!Вие сте пълни ЕдЕотЕ. Еврозона през крив макарон !!
36
7
 
2
 
! Отговори
Янко преди 2 месеца
Аз създавам криптовалути и ги продавам на инвеститори. За момента заработвам по 50-60 милиона долара на година. Никога не съм разчитал на работа от 8 до 17, въпреки че съм държавен служител и работя в общината само за да ми върви стаж за пенсия.
35
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Очаква се плавен ръст на заплатите и не толкова плавен , но изпреварващ ръст на инфлацията.
34
1
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 2 месеца
Това са влогове в банки. Това са пари за черни дни или така нареченият авариен фонд. Ако останеш без работа или ти се повреди колата или трябва да правиш ремонт на къщата/апартамента. Реално 90% от парите си тези хора държат в акции на компании. Казано с други думи, това са хората с над 10 милиона нетни активи. 1 милион в кеш и 10 милиона в акции.
33
2
 
1
 
! Отговори
Те тава е! преди 2 месеца
Не е само слънчоглед в Кнежа. Царевица също. Институтът по царевицата се намира там. В царевицата е бъдещето. Етанол, фуражи, биодизел, хранителни добавки и т.н.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ХА! Българина не, имаше предложение пътуването от и до работа да се счита за работно време. Искаха да го приемат за целия ЕС. Явно все пак работодателските лобита са силни и зариха огъня ;)
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мъж на 29 години, браво! Продължавай все така!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 12, това важи само за държавните служители. Компаниите раздават техни си пари и това е съвсем различно. Но да, търкачите на столове по държавните позиции трябва да бъдат озаптени!
29
0
 
1
 
! Отговори
До Просто статистика преди 2 месеца
След това увеличение, милионерите в България стават цели 2,3%! УААААУ! 2,3% от населението на България живее нормален живот, без притеснения за утрешния ден! Страшно ни се вдигна индекса на щастието!... или някакъв друг такъв бутафорен статистически показател, по който ни обясняват колко сме добре и кака живеем в най-доброто време някога... или поне 2,3% от нас живеят в най-доброто време някога :D
28
3
 
8
 
! Отговори
Мъж на 29 години преди 2 месеца
В ИТ индустрията работя и заплатата ми след данъци е малко над 8200 лева. Отделно по време на работа, работя и на второ място и взимам по 4000 лева на месец и имам така също онлайн бизнес, който прави по 3000 лева на месец без да си мърдам пръста. Общо 15200 лева на месец. Да спомена, че нямам никакви заеми и ипотеки. Всичко ми е изплатено и харча 4000 лева на месец, а 11200 лева всеки месец се инвестират. Това го права от 4 години и в момента имам над милион и 400 хиляди лева в инвестиции.
27
1
 
15
 
! Отговори
ХА! Българина не преди 2 месеца
бил свикнал да пътува 30-40 минути до час. Един час пътуване до работа, значи 2 часа по-малко в денонощието. За да пътуваш час до работа, то трябва да станеш час по-рано. Ако имаш работно време от 9:00ч до 17:30ч и към това прибавим 2 часа пътуване + 1 час сутрин за подготовка (за хигиена, закуска или кой каквато рутина има след ставане) това прави 11 часа 30 минути от денонощието. За тая кирлива заплатка, която обикновено получават хората, не си струва да "свикват" с тия условия на труд.
26
0
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 2 месеца
Това не са само влогове на,хора. Секторът се нарича Домакинства и НТООД и включва политически партии, синдикати, читалища всякакви клубове (спортни, културни,...), еднолични търговци и т.н. и. .. физически лица. Второ брой на депозитите над 1 милион и брой на хората с тези депозити са различно нещо. Теоретично може само едно лице да притежава всичките депозити над 1 милион.
25
1
 
2
 
! Отговори
инфлацията обаче преди 2 месеца
ще е два пъти по толкоз, за да има баланс.

Спонсорирани публикации