Очаквания за плавен ръст на заплатите тази година - около 9-10%

Челопеч, Козлодуй и Кнежа са рекордьори с около и над 3000 лв.
8 фев 2024 12:00, Елка Василева
48

Изненадващо малкият град Кнежа изпревари София по показателя средна брутна заплата. Отчетеният доход там е 2 813 лв. Данните са на Института за пазарна икономика. В Кнежа покачването на заплатите за 4 години е със 161%. Класацията води Челопеч със среден доход 3 398 лв., следван от община Козлодуй - 2 949 лв.

"Челопеч не е изненада, вече няколко години е на първо място. Там темпът е много сериозен - от 2900 лв. средната заплата се вдига на 3400 лв. До няколко години с това темпо ще стигнат 2000 евро брутна заплата, с което ще бият доста общини в Италия, Испания, Португалия, Гърция. Изненадата е Кнежа - там става въпрос за селскостопанска дейност и производство на слънголедово масло", обясни за Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Още по темата
По думите му заплатите са скачали средно с 10% на година. Данните показват още, че Варна изпреварва Пловдив по заплати, което досега практиката не е отчитала.

"Ключови общини в Пловдив - Куклен и Марица, са изведени като отделни показатели. Пловдив предлага по-добри възможности от Варна. На опашката са обичайните заподозрени - Видин, Силистра, Монтана. Сливен и Ямбол са с доста ниски средни заплати, макар че там има много възможности за работа и безработицата е ниска", каза още Първанов в "България сутрин".

В страната ни има подобрение по отношение на мобилността, но българинът все още не е свикнал да пътува 30-40 минути или час до работа в близко населено място, отбеляза гостът.

"Елин Пелин се развива страшно добре, в класацията влезе Божурище. Крумовград бележи голям ръст. Градове като Севлиево и Казанлък ще доближат водещите. Изключително ниски са заплатите във водещите туристически центрове. Малко над 1000 лв. е средната заплата в Банско, Велинград и Приморско. От Благоевград надолу са много ниски заплатите", подчерта Първанов.

Очакванията тази година са за плавен ръст на заплатите - около 9-10%, както и за успокояване на инфлацията. Очаква се безработицата да бъде в разумни нива. Забавя се големият интерес за работа в София, Пловдив се оказва доста привлекателен център. В София безработицата е под 2%, в Пловдив също има липса на кадри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 21 Рабптещи са точно те са самонаети и ЕТ.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При младо население до 30 г. около 300 хиляди и 150 хиляди от тя безработни означава че 50 % са бедни. Над 30 г. остават до 70 г. още около 1 милиона безработни и 2 милиона пенсионера, но те не могат да имат деца така че неслучайно е демографска катастрофа.
22
0
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 3 месеца
Това са влоговете на работещи, не на фирми.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Просто статистика Възможно е но е много лесно да се префърли от една фирма в друга 10 милиона фиктивни и влоговет скачат на 100 милиона
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Просто статистика Банките дава 0 лихва така че губат по 50 % всяка година от инфлация. Има и данък Дянков че дължи 20 % данък съшо.
19
8
 
2
 
! Отговори
Просто статистика преди 3 месеца
В края на 2023 г.: Хората с депозити над 1 милион в банките се увеличиха с 28200 и вече са 154000.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пълен цирк! Заеми дълга фърчи наближава 100 иилярда $.
17
1
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 3 месеца
Българския работодател е пословично алчен. Заплати не вдига как бъде. Ниските заплати си остават единствения бърз и законен начин да си увеличиш печалбата. Точно за това у нас няма истинска пазарна икономика и реална конкуренция...
16
4
 
5
 
! Отговори
Пълен цирк! преди 3 месеца
И пак нито един умник не се замисля ОТ КЪДЕ идват тия пари за вдигане на заплатите с 10% при положение че икономиката има ръст само 2% а инфлацията е 5%? Къде са професорите и експертите? Айде, чакам някой велик икономист експерт да излезе и да каже от къде идват тия пари още повече че сме в условията на валутен борд! От космоса се вижда че някой прави поредната мащабна кражба, и стадото пак дреме. Кажете от къде банките имат толкова пари да раздават толкова много кредити?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До jjj От населението е важно остави тия на договори. Там има и на 10 милиона заплата или в парламента които сами си гласуват парите. От населението има 1 милиона души са безработни и не отчита в среддна заплата която ще падне на 300 лева ако ги считат.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Ако не качват цените и заплатите може и с 1 %. Но имотите св София скачата по 100 %.
13
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
В нашата компания вдигнаха заплатите с 2.3%. Не е много, но много по-добре от нищо. Освен това вече имаме и безплатно кафе и вода в офиса, както и ни дават по 12 лева за транспорт на месец. Доста съм доволен. Шефът каза, че ще има и други благинки лятото. Намекна, че ще сложи и климатици.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се намалят заплатите! Не е нормално при 2% ръст на икономиката и 5% инфлация и да имаме ръст на заплатите 10%. Това е просто абсурд. Докато не спре това безконтролно раздаване на пари България няма да излезе от кризата.
11
0
 
4
 
! Отговори
до Седни аборигена преди 3 месеца
Отиде ли на психодиспансер вече, гледам пак пишеш и хейтиш тук. Трябва ти помощ бро, разбирам тресе те кризата на средната възраст с мрачната преспектива на третата възраст. Съчуствам ти бро, ако че си в лошо емоционално състояние.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
еми работя в голяма компания с хубави заплати повече от 2-3 % тая година няма да вдигат заплатите ... по скоро на държавните дружества ..
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То няма лошо, ама няма никакви инвестиции в производства и отваряне на нови работни места, а само се теглят заеми. Надут е един балон, но за разлика от щатите нямаме ядрено оръжие и самолетонисачи. Влезнахме в западния модел на заеми към банки, но без бивши и настоящи формални и не колонии не знам колко ще остискаме. Кокорчо има физиономия на мазен мошеник от социализма.
8
6
 
2
 
! Отговори
jjj преди 3 месеца
До Анонимен300,000 взимат над максималния праг (3750лв). Общо работещите са 1.6 млн. Демек 20% взимат по толкова. Сложи сега ресторантьори, строителни работници и всички, които са в сивия сектор - сигурно отива 50% от работещите.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напртавете ги за сички обшини че умират.
6
2
 
11
 
! Отговори
Мустафа преди 3 месеца
Очакванията са други, а реалноста е съвсем друга. При мен няма и 1 процент увеличение на заплатата.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А нека видим колко зимат тия 3000 лева дето ги рекламират постоянно. Сигурно са 1-2 % от населението.

Спонсорирани публикации