Къде ще има земеделски протести и блокади днес?

Акцията ще е с един час повече – от 10 ч. до 15 ч.
Обновена: 9 фев 2024 09:09 | 9 фев 2024 08:20, Елка Василева
29
Къде ще има земеделски протести и блокади днес?
Снимка: БГНЕС

Днес е четвъртият ден на земеделски протести в страната, след като неправителствените организации от сектора не успяха да се споразумеят с правителството. Времето на протестните действия се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията им. Днес протестите ще продължат от 10:00 до 15:00 часа.

Още по темата
Исканията на протестиращите земеделски производители продължават да бъдат преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

И днес земеделските производители от Ямболска област ще блокират изходите към АМ "Тракия". Между 10 и 15 часа ще бъде спряно движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново.

Затворен в тези часове ще е и пътят между Ямбол и Сливен. Преустановен ще е трафикът на международния път от ГКПП "Лесово" към п. в. "Петолъчката".  Протестиращи заявиха, че ще опитат да блокират магистралата и в двете посоки на пътен възел "Хаджидимитрово".

Фермери от област Кърджали ще затворят за час международния път за Гърция. Акцията ще се проведе на пътен възел "спирка Джебел"  между 11 и 12 часа. За БНР председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов каза, че протестите са резултат от нерешените проблеми в сектора: "Това са проблеми, натрупани във времето. Това нещо, за което в момента се дебатира, трябваше да се реши много отдавна. Говорим за извънредни ситуации, които цял ЕС каза, че тези средства трябва да се дадат - т. нар. "украинска помощ". Но не е само това проблемът. Ще продължим да си защитаваме интересите".

В 11 часа производителите от област Благоевград ще се съберат на международния път Е-79 -  край полигона на областния център. Фермерите се подготвят за масов поход към столицата в началото на следващата седмица. Сред основните им искания са оставка на земеделския министър Кирил Вътев и отмяна на готвените от догодина рестрикции.

Продължават фермерските блокади и в Плевенско. Очаква се между 10 и 15 часа да бъде затворен главният път София - Русе - при село Горни Дъбник и при град Славяново, както и на пътят Плевен - Ловеч при село Брестовец.

В Пловдивско протестиращите ще се съберат в 10 часа на кръговото кръстовище край с. Труд и ще го блокират. По-късно се очаква да затворят и двете платна на АМ "Тракия". В уведомлението, което са изпратили от  местния съюз на зърнопроизводителите до кмета на община Марица, се посочва, че това ще стане за периода от 12 до 14 часа.

На срещата с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет в сряда земеделците бяха запознати с новия меморандум, но по думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов имат несъгласия по някои от точките, които предстои да се обсъждат и изчистят.

Днес от 16:30 часа се очаква да се състои и поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет.

Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и представител на Българската аграрна камара, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На земеделци и бизнес държавата дава толкова много пари, колкото не е давала никога на нуждаещите се бедни и на пенсионерите. При положение, че бизнес и земеделци са най- богатата прослойка в Бг. Властта пълни *** шите на богатите да станат още по- богати.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рекет ще ми правят на мой гръб... пътувам от Казанлък за Турция и са блокирали всички възможни пътища. Да имат рекордно ниски реколти им желая.
17
4
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Планът на юдео- ционистите върви с пълна сила. Спретнаха ни мор (ковид-19), войни, земетресения. Сега ни готвят глад. За това са тия протести на земеделците в целия ЕС. С човешки усилия правят уж да се изпълняват библейските пророчества. След глада, ще инсценират големи знамения от уж НЛО в небето. Накрая юдейския месия (Антихристът) ще оглави целия разтурен от тях свят - ще порицае злините, които те тайно сътвориха и ще оглави целия свят. И в пирамидата на робството - те, юдеите ще са отгоре...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази иззмет която блокира пътищата робите на зърнарите ли са или са самите рекетьори на европари ? Що за неразумни трактористи и комбайнери са да пречат на хора като тях които се трепят за насъщния да отидат да работят ! Вместо да стачкуват, че им плащат малко те стачкуват, че робовладелците им искат още милиони ? Проsт народ сме, достатъчно проsт за да сме бедни ! Никой на Запад не стачкува с искания като на тези които излагат проsтаците на робовладелците които ги наричат "зърнари" !
15
0
 
8
 
! Отговори
А аз имам права преди 2 месеца
В тая ши ба на държава и имам правото да запаля няколко трактора от 500000 евро и да спукам няколко глави на едри зърнари с майбаси!
14
0
 
3
 
! Отговори
См1рт на ДС преди 2 месеца
Мафията
13
0
 
8
 
! Отговори
Като български преди 2 месеца
Гражданин отказвам да дотирам с пари от бюджета зърнената ДС мафия на тия с майбасите и трактори да милиони които фиктивно се носят като животновъди или зърнари някои от тях за по висока субсидия.Ако с парите ви бъдат подпомогнати тези измамници ще държа отговорни политиците които са подисали и разрушили тази кражба от държавният бюджет!
12
0
 
8
 
! Отговори
Обещавам на преди 2 месеца
тези зърнари ли какви са, че аз лично ще запаля един трактор или комбайн преди жътвата за да покажа, че и аз имам права в тази държава и искам и аз помощ от Европа ! С какво моят труд е по-различен от на тези луумпени, нима аз получавам достатъчно, нима семейството ми не се нуждае от "хубава кола" или палат ? Обещавам ще гори трактор или комбайн до края на годината не се шегувам и аз съм човек !
11
0
 
4
 
! Отговори
Полицията преди 2 месеца
Да ги бие и да ползва водни оръдия
10
1
 
10
 
! Отговори
Алооо полицията, преди 2 месеца
къде са ви водните оръдия и палките бе, нали бяхте смели и силни зад колоните, биехте младежите, сега се уплашихте от едни трактори ли, че си стоите по участъците и мирувате ? Тези рекетьори ви платиха с наши пари ли за да ни пречат да отидем на работа и да си заработим прехраната, ние нямаме палати и бентлита, нямаме излишни пари и не чакаме помощи от никой, просто искаме да работим и вие ттябва да си изпълните задълженията да ни осигурите свободен достъп до работните ни места, независимо как !
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам когато започне жътвата да им блокираме и ние пътищата...да видят колко е хубаво да пречат на останалия бизнес.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Протестурвайте си не ми пречите :)))
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алчняри.....още малко ще ви траем и ще има антипротест!!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Къде се изхождат тези зърнопроизводители ? Носят ли си химически тоалетни ?
5
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
Кристалина Георгиева каза че не трябва да се правят никакви отстъпки за повече дотации. Има дотации , има проблем. Няма дотации , няма проблем. Сталин.
4
10
 
6
 
! Отговори
До карачанаков преди 2 месеца
Да ни пречат....? Пречещите на евроатлантическите лизaчи , НЯМА как да ни пречат. Даже ги подкрепяме . *** трябва да живеят в несигурност и страх , че лизaнето им е напразно .
3
11
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 2 месеца
Новото правителство краде заедно с ГЕРБерастите. Те затова и такъв съюз ГЕРБ-ДПС-ПП-ДБ. Само прах в очите на хората и лъжи. А иначе задкулисно си крадат заедно. За това и Пеевски и Бойко са толкова ербап.
2
3
 
22
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Другари зърнари ,като Ви слуша човек направо да Ви ожали ,то разходи за оране,сеене, копане ,прибиране на реколтата то загуби от непродадена стока заради Украйна.Ала като Ви гледаме как шарите насам натам с едни тракторчета и колички с едни цветни жилетки как си изливате млекцето палите си балите е не стоите и гладни май не Ви притесняват разходите.И още с всеки изминат ден все повече хора на които пречите да се предвижват вместо да Ви подкрепят Ви псуват.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия що не ходят да работят пари няма не разбраха ли.