Трябва ли да плащаме глобите от КАТ на границата?

Няма законово изискване, но има ли принуда?
25
Трябва ли да плащаме глобите от КАТ на границата?
Снимка: БГНЕС

Трябва ли да плащаме връчените ни наказателни постановления и фишове на КАТ при преминаване през българската граница? Законът е категоричен, че не съществува такова изискване. В действителност обаче много шофьори изпитват затруднения при преминаването. Сред причините e изискано заплащане на място на току-що връчени глоби, както и неправомерно задържане на документи.

Народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев попита министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дали има вътрешно разпореждане граничните служители на МВР да изискват задължително плащане на място на връчените глоби или те да изискват на своя глава да се плащат натрупани глоби при преминаване на границата, но от отговора му не става ясно.

В закона ясно се казва, че при липса на интензивен трафик, има изискване за връчване на неполучени наказателни постановления и фишове от страна на шофьори, преминаващи границата. Не съществува обаче изискване за задължителното им плащане на място в момента на получаване на документите за глобите.

В отговора си министър Стоянов допълва, че за гражданите, които желаят да заплатят на място, има осигурен пос терминал, но не става ясно дали съществува практика, която противоречи на закона.

Според министъра в периода от 1 януари 2022 г. към настоящия момент в министерството са постъпили едва 3 сигнала от граждани, свързани с извършени проверки на границата. Два от тях са за нежелание на лицата да им бъде връчен фиш, а третият - твърдение за незаконно отнет документ за самоличност. Стоянов уточнява, че след проверка, сигналите са счетени за неоснователни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: границаКАТглобифишове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
КАТ преди 2 месеца
През другото време не могат да те открият,но като излизаш на границата тогава вече ти имат данните и те намират светкавично!!! Странна система!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ КРАД..И!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВЕЧЕ АКО ИМАШ ГЛОБА И ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА В БЪЛГАРИЯ ,АКО ШОФИРАШ В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ПРИ ПРОВЕРКА ТИ Я ОБЯВЯВАТ ЗА НЕВАЛИДНА И Я ПРАЩАТ В БЪЛГАРИЯ! Изпитано
20
3
 
0
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Освен на границата, глобите да се вържат към ГТП, както е данъка и застраховката.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ушевите корумпирани бунацu ,са се побъркали тотално, денонощно са заети с водачите на автомобили,все едно всичко друго им е наред. Направо вменете десетина нарушения и глоби на всеки със сумпс ,да си ги плати,а все някога ще ги извърши, като се изчерпят, нови десет,дайва милиционерските ви откачалки. Няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ милюполюцай или родата им,те тръгнали с глоби да се занимават.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
задължително
17
0
 
2
 
! Отговори
Кур-ти преди 2 месеца
Задължително,от транзитно преминаващите, от напускащите, с чуждо местоживеене, всички под строгостта на закона.Да не са нарушавали.
16
3
 
1
 
! Отговори
шоп преди 2 месеца
Вече не са малко и чужденците които предпочитат да платят на веднага!
15
4
 
1
 
! Отговори
шоп преди 2 месеца
Явнно никой не е минавал през ГКПП. Само ти връчват фиша и никой не те насилва да плащаш. Да, отстъпката е до 14 дена!
14
0
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Актовете на са връчват на границата, връчват се фишове и НП. А за НП можеш да откажеш да го получиш - не се подписваш и толкова.
13
7
 
2
 
! Отговори
Нмало преди 2 месеца
Законово основание..? Глобите трбва да се плащат навсякъде и по вско време. Стига с адвокатските тарикатлъци.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен11 Срокът не е три дни тъпанарино.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Актовете за нарушение на ПДП се връчват на границата от полицаи, което е равносилно на спиране на пътя. С това се смята, че сте уведомени. Ако ги платите веднага и до три дни, ползвате 30% намаление от сумата. След този срок плащаш пълната сума от акта.Разбира се, че не е задължително.Всеки сам си преценя.
10
2
 
8
 
! Отговори
Юрист преди 2 месеца
Не ми обяснявайте как било на запад! Има си българско законодателство! Щом в закона не е записано изрично, значи не е законно да те спират! Иначе, то "на запад" има и много други закони и повечето сравнения не са в наша полза! Защо например не гледаме социалните закони в Германия или Швеция? А гледате само като трябва да тормозите населението как било "на запад"?
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герб направо се оляха с милиционерския тормоз последните 12 години над данъкоплатците. То отнемане на частна собственост, тормоз по ГКПП, летища, къде ли не. Абе пращайте тези глоби ката нормални хора по пощите.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според Кокорчо трябва да платим и вече платените!
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По хубаво си плащайте глобите! За хипотетичните пет лева не си заслужава бабаитлъка и нервите.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе ние в ЕС ли сме? Що за дискусия!? На Запад имаш седем дни,после за всяко допълнително известие глобата се увеличава и стига до момента в който такава сума принудително се прибира от държавата чрез съдия изпълнител! А това означава описване на имущество и допълнителни задължения!
5
1
 
9
 
! Отговори
до последните 4 преди 2 месеца
не не трябва, четете законите. вие да не сте от западна б-я
4
11
 
5
 
! Отговори
Глобите преди 2 месеца
Трябва да се плащат,без значение къде .