Зам.-министърът на правосъдието: Божанов не е върхът на пирамидата, имало е чадър

Едва 7-10 дни след убийството се влиза в клуба му, всичко е заметено, заяви Емил Дечев
14 фев 2024 21:43, Анисия Иванова
111

"Има напрежение между ръководството на бившата Върховна касационна прокуратура, най-вече между настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор и ръководителя на СРП г-жа Зартова. Г-н Сарафов поиска за трети път оставката ѝ. Вероятно проверката в СРП и няколкото искания за оставка на г-жа Зартова са накарали нейните заместници да се разграничат от нея", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев за Bulgaria ON AIR.

Днес заваляха оставки в ръководството на ревизираната от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура.

Според Дечев резките завъртания на 180 градуса много често са характерни за институции, където има почти военна дисциплина и йерархичност. Едва последния момент хората решават да кажат гласно за промяната на своята позиция.

Още по темата

Дечев е скептичен, че някой ще проговори и изтъкна, че винаги се е чувала само част от истината и е оставало впечатлението, че нещо не е разкрито докрай. Предпазлив е и относно разгласените списъци с магистрати около убития Мартин Божанов.

"Нормално е за този клуб SS, клиентелата му с магнитни карти да не са детски учители, готвачи и фаянсаджии, а именно съдии, прокурори и следователи. Неговите интереси и доходи от бизнес дейността му идват от контакти с хора с такива професии. Кои са тези хора - не знам и не мога да бъда сигурен. Министър Славов е казал, че е възможно да поиска дисциплинарни производства срещу тези хора. Трябва да разберем защо те са ходили там и за какво са разговаряли", заяви още Дечев в "Денят ON AIR".

Зам.-министърът на правосъдието направи кратка хронология на събитията и зададе логичен въпрос:

НСБОП е подал информация за дейността на тази група през декември 2022 г. На 31 януари 2024 г. Божанов е убит. Едва 7-10 дни след убийството се влиза в този клуб. Защо не са влезли по-рано и не са използвали специални разузнавателни средства - с подслушване и наблюдение, за да се види кои хора влизат и какво си говорят?

За Дечев е напълно логично и възможно в рамките на тези 7-10 дни всичко да е "заметено". Гостът подчерта, че в никакъв случай Божанов не е върхът на пирамидата.

"Не бих казал, че тези съдии, прокурори и следователи са стояли над него, по-скоро са били партньори. Тези над Божанов по-скоро са се срещали на други места", посочи той и призна, че е скептичен за това временната комисия в НС по казуса с Мартин Божанов да свърши нещо.

За него е необяснимо защо не е започнато разследване веднага след излизането на видеата за "Осемте джуджета" и Мартин Божанов.

"Чадър е имало, въпрос на предложения е до кое ниво е стигал. Когато не се работи истински по закон, хората са изчезнали или убити. Защо има 159 следователи, срещу които се използват СРС-та, а има образувани досъдебни производства срещу само трима от тях", настоя още зам.-министърът на правосъдието.

"Може би е узрял моментът да се предвиди при такива случаи на специализирана комисия на парламента да ѝ се позволи да има достъп до конкретно дело, за да може тя да научи истината. Иначе никога няма да разкрият злоупотребите по конкретно дело", завърши Емил Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Дечев, стига дъра бъра, кажи имена, а не общи приказки като за пред журналисти.
65
0
 
2
 
! Отговори
daa преди 2 месеца
"Зам.-министърът на правосъдието: Божанов не е върхът на пирамидата, имало е чадър" Ихаааааа,сериозно ли бе г-н зам.министър?!?Не бях се замислил.......Най-накрая открихме топлата вода.....Голямо откритие.....
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко започва от корумираните, алчни и нагли политически "величия". Публична тайна е, че техните пари и и собственост, акциите в различни търговски дужества са придобити с рекет, изнудване и натиск, използвайки ресурсите на държавния апарат като репресивен орган. Тези хора, които не са между живите, са използвани като маша за техните престъпления, довели до придобиване на огромно престъпно богатсво, но рано или късно, ще си платят за стореното.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А дружеският разгавор на засмения Сарафов със Пепи Еврото документиран със снимка която всички видяхме не означава ли нещо??? На това как се гледа????
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държава на мафията, те пирамидите не са една или две... :))
61
0
 
5
 
! Отговори
Пробитите служби преди 2 месеца
Го убиха Божанов да прикрият следите си
60
0
 
5
 
! Отговори
тома неверни преди 2 месеца
И тоя се чудел.....????Онези подали оставка,но не за напускане на системата въобще????А аз се чудя на моята си доверчивост,че се надявам да се оправим
59
4
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Радев бе чадъра и неговото обкръжение от съветници.Търсете Радев кокарджата
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този зам. министър нищо не знае. Взимат му интервю да отговаря на въпроси. Той горкия задава въпроси? Нищо не му е ясно.
57
1
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Всичко тайна да остава:)))
56
1
 
0
 
! Отговори
Lightbringer преди 2 месеца
Пак повтарям Методиев не е син ни на майка си ни на баща си, обаче няма значение биологичните родители и че са свестни да кажем поне от страна на майката. Присъдата си е НА ПАЛАЧА....БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЩЕ ИЗВАДИ, ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ УБИЙСТВА Е НА ПАЛАЧА. ЗАПОВЕД ОТ ТРИБУНАЛА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ФАКТИТЕ И ДОПЪЛНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ОЩЕ НА ПАЛАЧА - ПРИСЪДАТА Е НА ПАЛАЧА НЯМА СМЕКЧАВАЩИ ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВА
55
0
 
1
 
! Отговори
УЖАС преди 2 месеца
Ганиелке, все повече заприличваш на Мис Силикон (демек на тpaвестит), успокой операциите малко, не всичко е пари и секс в тоя живот.... дръж се по-човешки.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Са че ме изкефи някой от прокурорското ОПГ да пропее.
53
0
 
1
 
! Отговори
Спекулант преди 2 месеца
АЗ ИМЕМ ЕДНА ТЕОРИЯ, ЧЕ ПЕПИ ЕВРОТО Е ЖИВ И ШЕ ПРОПЕЕ КАТО СЛАДКОПОЙНА ЧУЧУЛИГА В ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЪВСЕМ СКОРО. СМЯТАМ ТАКА, ЗАЩОТО АКО БЕШЕ МЪРТЪВ, ПОРЪЧИТЕЛИТЕ ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ПРИМЕР ОТ НЕГО, ЗА УБИТИЯ МАРТИН БОЖАНОВ. ЯВНО НЕ Е УБИТ, ЩОМ ПОКАЗАХА ТРУПА НА БОЖАНОВ В САЙТА ПИК.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз , казва Затова не ги познавам и двамата.Обаче знаела , че единия бил ,,по могъщ "от другия?????( Натариуса и Пепи Еврото)...Добре де.Толкоз ли ни взима за риби тая госпожица прокурорката.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По думите на Зартова, Пепи Еврото бил ,,по-могъщ " от Мартин Божанов ,,Натариуса"....Е добре де...Откъде знае това, след като не била познавала Мартин Божанов.От къде и как направи сравнение между двамата , след като не ги познава?....Дайте я на мене и ще научите много и за час...
50
1
 
1
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖЕ преди 2 месеца
Винаги, като видите някой да ви дава акъл за нещо, направете следното: Задайте си въпроса "Бих ли поверил на този човек да ми гледа децата, жената или болната мaйкa? Бих ли му се доверил изобщо да ми направи услуга в хипотезата, че аз съм по-богат от него?" - Каго си отговорите на тези въпроси, но на база какво говори човека, как изглежда и как се държи (дали не е психопaт и.т.н) - лесно може да прецените дали го искате в живота си. ПРОБВАЙТЕ!
49
1
 
1
 
! Отговори
Форекс преди 2 месеца
Газта падна от 300Е на 40Е, а преди войната беше 45Е, а цените дето ги вдигнаха заради скока на газта и тока , който бил вързан за газта си останаха на пиковите нива и продължават на горе. Житото е на цени от преди 15 години златото днес падна с 50$ за унция , петрол е 77$ а преди 5-6 години гонеше 100, а в България всичко се вдига и вече е с близо 100% по-скъпо от в Германия при хранителните стоки. Кой ни граби или кой допуска да ни грабят със очевидната спекула?
48
0
 
3
 
! Отговори
Агент Сава преди 2 месеца
До ТокмаковЗащото още сме под власта на комунистите ,които откраднаха милярдите и разграбиха предприятията . Сега ни управляват внуците им .Никога не е имало демокрация всички до един на червени агенти и внуци на червени големци. Ссамо си играят на партии.
47
1
 
5
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 месеца
Едни 24 часа народен съд с маски и калашници си требва вече.