Зам.-министърът на правосъдието: Божанов не е върхът на пирамидата, имало е чадър

Едва 7-10 дни след убийството се влиза в клуба му, всичко е заметено, заяви Емил Дечев
14 фев 2024 21:43, Анисия Иванова
111

"Има напрежение между ръководството на бившата Върховна касационна прокуратура, най-вече между настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор и ръководителя на СРП г-жа Зартова. Г-н Сарафов поиска за трети път оставката ѝ. Вероятно проверката в СРП и няколкото искания за оставка на г-жа Зартова са накарали нейните заместници да се разграничат от нея", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев за Bulgaria ON AIR.

Днес заваляха оставки в ръководството на ревизираната от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура.

Според Дечев резките завъртания на 180 градуса много често са характерни за институции, където има почти военна дисциплина и йерархичност. Едва последния момент хората решават да кажат гласно за промяната на своята позиция.

Още по темата

Дечев е скептичен, че някой ще проговори и изтъкна, че винаги се е чувала само част от истината и е оставало впечатлението, че нещо не е разкрито докрай. Предпазлив е и относно разгласените списъци с магистрати около убития Мартин Божанов.

"Нормално е за този клуб SS, клиентелата му с магнитни карти да не са детски учители, готвачи и фаянсаджии, а именно съдии, прокурори и следователи. Неговите интереси и доходи от бизнес дейността му идват от контакти с хора с такива професии. Кои са тези хора - не знам и не мога да бъда сигурен. Министър Славов е казал, че е възможно да поиска дисциплинарни производства срещу тези хора. Трябва да разберем защо те са ходили там и за какво са разговаряли", заяви още Дечев в "Денят ON AIR".

Зам.-министърът на правосъдието направи кратка хронология на събитията и зададе логичен въпрос:

НСБОП е подал информация за дейността на тази група през декември 2022 г. На 31 януари 2024 г. Божанов е убит. Едва 7-10 дни след убийството се влиза в този клуб. Защо не са влезли по-рано и не са използвали специални разузнавателни средства - с подслушване и наблюдение, за да се види кои хора влизат и какво си говорят?

За Дечев е напълно логично и възможно в рамките на тези 7-10 дни всичко да е "заметено". Гостът подчерта, че в никакъв случай Божанов не е върхът на пирамидата.

"Не бих казал, че тези съдии, прокурори и следователи са стояли над него, по-скоро са били партньори. Тези над Божанов по-скоро са се срещали на други места", посочи той и призна, че е скептичен за това временната комисия в НС по казуса с Мартин Божанов да свърши нещо.

За него е необяснимо защо не е започнато разследване веднага след излизането на видеата за "Осемте джуджета" и Мартин Божанов.

"Чадър е имало, въпрос на предложения е до кое ниво е стигал. Когато не се работи истински по закон, хората са изчезнали или убити. Защо има 159 следователи, срещу които се използват СРС-та, а има образувани досъдебни производства срещу само трима от тях", настоя още зам.-министърът на правосъдието.

"Може би е узрял моментът да се предвиди при такива случаи на специализирана комисия на парламента да ѝ се позволи да има достъп до конкретно дело, за да може тя да научи истината. Иначе никога няма да разкрият злоупотребите по конкретно дело", завърши Емил Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НСБОП е подал информация за дейността на тази група през декември 2022 г. На 31 януари 2024 г. Божанов е убит. Едва 7-10 дни след убийството се влиза в този клуб. Защо не са влезли по-рано и не са използвали специални разузнавателни средства - с подслушване и наблюдение, за да се види кои хора влизат и какво си говорят?..Въпрос в пустиня..
44
0
 
5
 
! Отговори
елементарно преди 3 месеца
Гърците дето са искали да им крадат бизнеса снощи по нова казаха ,че адвокато на "нотариуса" ги е заплашвал и им отварял дела при гаджето си с която живеели заедно -главната районна софийска съдийка. Тя пък заяви , че само познавал адвоката. Всички и всичко се знае, но се пазят и не говорят щото са бъркали в кацата с мед...
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен п.61-Верно ли цитираш келявото Яне ,дето излъга половин България , а после чакаше пред вратата на Тиквата и скимтеше за ласки?Дали има и 1% от щавените милионери ,който да не е станал такъв с благословията на тези ,дето сега го щавят?Всички висши магистрати са мултимилионери!От селския кмет до последния пършив министър/депутат ,всичката тази армия от разбойници ,просто плаче за въже!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бухалката я описа Яне Янев и няма нищо политическо в нея. НАП и др.служби на СТРУКТУРАТА дават информация за фирмите с над 1 млн годишна печалба и над 10 млн годишен оборот. Тези фирми се "щавят". Ощавеното се разпределя по хранителната верига. При държавните поръчки е същото:разпределя се по хранителната верига и тази верига захранва огромен процент от българския народ.
41
0
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 3 месеца
Цялата Прокуратура-Гешефтатура-Цацаратура е прогнила от корупция.Половината прокурори са завършили милиционерското училище ,а от висшите прокурори-100%!Какво може да се очаква от проссст милиционер ,когато има огромна власт ,гарнирана с абсолютна безнаказаност?Просто престъпността си има Прокуратура ,а политиците получиха безплатна бухалка за уреждане на сметки с опозицията и непослушните бизнесмени/все агенти на ДС и Милицията!/.Отврат.
40
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Ами нали знаете Лорд Дейн как от мухата става слон! Така и Толкин с неговият "Билбо Бели" - Бели нема как да е добрия в никакъв случай! И аз после разбирам заради тая муха Билбо, Бели кви ги е свършил и както виждате уведомявам
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички знаят, Лозан Панов, Прокопиев и жена му, Христо Иванов и Антоанета Цонева, цялата тая п***смина. Дори Боко тиквата сам си призна че Плевнелиев и секретарката му са дадени от Прокопиев.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според угоеността на един администратор може да се докажа кое става за връх, кой заСвиняДариеВпомиите на обществото.
37
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Лорд Дейн държа да кажа, че нямам оправдания имам причина. Скрих Аркен уж на неутрална земя с претенциите, че не трябва да е в ничии ръце, заради скапания Балрога дето се домъкна и да може да му видим сметката! Сега какво е станало после заради "Билбо" и чевръстите му водоноски аз не мога да знам , както и че неутралитета на тая земя е бил отнет! Но го скрих на възможно най-трудно и недостъпно място!
36
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Тоя грозен тапигьоз го застреляха, за да пуснат димна заввса и да занимават хората с глупости, докато Бойко Борисов отново яхне България.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Корупцията е държавна конструкция. Чадърите са за баламите в публиката. Разграждането на тази конструкция, в която е вграден половината български народ, е бавен и целенасочен процес. Промяната на модела "корупция" е въпрос на воля и начин на мислене, постоянна. Този шиш-кебап на снимката е сгоден за корупция и негоден за промяна на начина на мислене, ерго, трябва и още нещо.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като си много отворен кажи кои са в чадъра!! Дори и това знаем! Това са специализираните прокурори, на чело с Гешев, след светкавичната смяна на Цацаров преди това!! Това и децата в детската градина го знаят!! Няма специализирана прокуратура, няма и нотариус!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това го знаят и децата в детската градина!! Омръзнахте ни да излизатеи да говорите ала - бала и никакви конкретни имена!! Скрийте се бе, омръзнахте ни с вашето ала- бала!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То цялата ви пирамида е изгнила и мухлясала в тоя руски сателит
31
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Ще излезне чист малкия накрая...... Така ли е .... Несъгласували със старейшините? Направили бели и двамата по собствените си! Какво ще ги правим?
30
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Задръжте за малко, че Luther Ligthbringer и Ilidan Stormrage са намерили и двамата някакво недоразумение със Sen'Jin - той казва, че някой се представя за него и копикета дига тая неприемлива сватба ....
29
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
стига сте приказвали по медиите а връщаите откраднатите имоти на хората докатоне са измрели от мъка всички адвокати нотариуси съдии замесени в кражбата навека да им се отнемат правата за вечни времена без излишни приказки и губене навреме
28
2
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Емил Дечев ,не е странично лице ,което посочва факти ,известни на всеки обикновен български гражданин. В качеството си на ръководен фактор в Министерството на правосъдието също е бездействал спрямо този "пирамидален чадър". Министъра на правосъдието и неговият ръководен състав - също имат механизмите за разследване на такива ОПГ ,за които е налице дори съмнение за съпричастност към тях на магистрати.Дали,само службите са виновни?!Ако са смели,могат да поставят всички "ОПГ - чадъри" където трябва
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нотариуса го превърнаха на бухалка,а тия под чадъра от върха на пирамидата на корумпираните заговорници срещу водещите от сглобката за продължаване на реформите на съдебната власт за промяната й и утвърждаване на позициите на новото единоначалие във властването.
26
0
 
1
 
! Отговори
Казума преди 3 месеца
O RLY?