Нова дрешка и хоп... Скоро в коша: Вижда ли се краят на бързата мода?

85% от текстила отива на сметищата всяка година
15 фев 2024 16:20, Красимир Ангелов
38

85% от целия текстил отива на сметищата всяка година. Три пети от всички дрехи завършват на сметища, показват данни на Асоциацията по текстилно рециклиране. Простите сметки показват, че при подобна тенденция 134 милиона тона текстилни отпадъци годишно заплашват околната среда до 2030 г.

"Необходимо е да се приеме стабилна законодателна рамка, която да казва на всички заинтересовани страни какви ангажименти имат. Поколението Z има изключително екологично съзнание, така че то иска да живее по-устойчиво и по-качествено. Устойчивото пазаруване е контрапункт на така наречената бърза мода, която има за цел в рамките на 15 дни да изкара една дреха от етап на проектиране до директна продажба на крайния клиент", заяви консултантът на Асоциацията за текстилно рециклиране адвокат Надя Съботинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите й устойчивото пазаруване е пазаруване със смисъл, така че ние, когато си купим една дреха, тя да бъде използвана по-дълго време, да бъде качествена и произведена по безопасен начин, без опасни вещества вътре в нея. "Шивашката и текстилната промишленост използват над 1900 химикала в производствата", коментира експертът.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че Европейската комисия се е заела сериозно с различни похвати. Съботинова отбеляза, че в стратегията за кръгов текстил, която излезе миналата година, са заложени основните параметри, които трябва да се постигнат както на законодателно, така и на политическо ниво.

До 2030 г. ние трябва да можем да си купуваме по-устойчиви дрехи и по-устойчив текстил, по възможност да е рециклируем и да има рециклирани материали.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
@1 преди 3 месеца
Не европейци, а ессрейци.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 11 Сещам се за виц на великия Шкумбата разказан при Дългия: "Ние едно време с господин Трифонов като част от старото поколение когато влизахме в заведение питахме: Има ли тука мацки? А сега вие днешното поколение влизате в заведение и питате: Има ли Wi-Fi." Муахахахаха...болезнената истина.
11
4
 
24
 
! Отговори
aa преди 3 месеца
Поколението Z има изключително екологично съзнание, така че то иска да живее по-устойчиво и по-качествено - туй поколение освен *** тилифони и тиктокове друго в празните кратуни няма
10
7
 
7
 
! Отговори
Помня преди 3 месеца
И при соца беше така. Ризи , блузи , кой каквото нахлузи. И в Русия същата носия.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам дрехи само премиум марки- предимно Ralph Lauren. Сигурно 50 поло шърта и 50 ризи, костюми. Някои са ми на над 10 години. Устойчива мода. Винаги модерни, винаги един мъж, облечен добре, прави впечатление. Е, обувките за 10-15 години се попромениха като мода, особено спортните, та там купувам по-често. Купувайте качествени дрехи от разпродажби- няма да сбъркате! Дори домашните ми дрехи за премиум марки, нямат късане или избеляване години!
8
0
 
9
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 3 месеца
Ще ходите голи и боси и ще бъдете щастливи
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 3 Това нещо шопинга ме скара един път с моята. Тръгва да си купува някакви обувки. Влизаме в първия магазин не й хареса нищо ...така до 5-я където не ми издържаха нервите и й казах: Отивам в оня бар да пия бира, а ти като си избереш и купиш обувките знаеш къде да ме намериш. Онази откачи: Теб те мързи да се разкарваш? Не бе, скъпа, направо подивявам че от 300 вида обувки не можеш и един чифт да си избереш. Аз още на първия най-много на втория магазин да съм си намерил обувки които ми харесват
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ходим голи и боси - зелена секта идилия.
5
1
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
Като въведат електронните пари ще ви позволяват да си купувате дрехи веднъж в годината за около 100-200 лева и проблема е решен.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоест европейските мързеливи бюрократи ще ни наложат по-скъпи цени на дрехите...нямам думи
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо дресираш хората да са консуматори, да купуват и да хвърлят, за да купуват пак, учиш ги да се успокояват с шопинг, а после питаш що така хвърлят дрехи?!? Е айде избери най-накрая кое от двете искаш! Не може и двете!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Mама и татИ докато дават безбожни пари за парцалки така ще е!
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия с каквото се захванат, след тях трева не никне. Европа запада с много бързи темпове заради евробюрократите, които по цял ден се чудят къде да наложат още и още регулации. Оправиха земеделците със Зелената сделка, прецакахаа автомобилния сектор и сега караме с 30% по-скъпи коли от останалия свят, сега са се заели да въведат няколко хиляди правила с какви точно дрехи да ходим облечени. Не знам дали осъзнават как всички ни се смеят и качеството на живот на европейците намалява всеки ден.