Бързата мода постепенно умира, поколeнието Z вече търси еко дрехи и обувки

Екотакса за текстил и обувки у нас ще детронира бързата мода
47
Бързата мода постепенно умира, поколeнието Z вече търси еко дрехи и обувки
Снимка: Pixabay

Според Програмата на ООН за околната среда (UNEP) текстилната индустрия е вторият по големина потребител на вода и е отговорна за около 10% от глобалните въглеродни емисии – повече от всички международни полети и морско корабоплаване взети заедно, съобщи Асоциацията по тексилно рециклиране.

85% от целия текстил отива на сметищата всяка година. Три пети от всички дрехи завършват на сметища или в пещи за изгаряне в рамките на една година от производството – статистика, която се превръща в камион с използвани дрехи, изхвърлени или изгорени всяка секунда.

Дори прането на дрехи отделя 500 000 тона микрофибри в океана всяка година, което се равнява на 50 милиарда пластмасови бутилки. От 100-те милиарда облекла, произведени всяка година, 92 милиона тона завършват на сметищата. Ако тенденцията се запази 134 милиона тона текстилни отпадъци годишно заплашват околната среда до 2030 г.

Бързата мода и бавната смърт на околната среда

Бързата мода е евтина и харесвана, но е проблем. Бързата мода може да стимулира глобалната икономика, но околната среда плаща ужасна цена. Нейният модел е бърз дизайн, производство, дистрибуция и маркетинг на модерни дрехи, използвайки евтини материали. За търговците това означава - големи количества от по-голямо продуктово разнообразие, а за потребителите – честа смяна на нови дрехи на ниска цена.

Само, че това евтино и бързо производство на нискокачествени дрехи, за да се отговори на най-новите и най-нови тенденции, постепенно умира. Прекомерното производство и безсмисленото потребление постепенно отстъпват пред грижата за околната среда и дрехите втора употреба слагат първите спирачки на бързата мода.

Поколението Z- синоним на устойчивото пазаруване

Поколението Z има по-голямо чувство за социална отговорност в сравнение с миналите поколения, а моралът и ценностите оформят техните навици за пазаруване. Поколението Z, което изпитва екологична тревожност, започна да купува от устойчиви модни марки, да пазарува втора употреба или повторно да използва дрехите. Над 60% от поколението Z вече търсят продукти с намален въглероден отпечатък и иска да пазарува по-устойчиво.
Gen Z и милениалите скоро ще се превърнат в най-обширната потребителска база на глобалната икономика и ще притежават 143 милиарда долара покупателна способност. Следователно марките, които искат да привлекат интереса на нарастващите потребители, ще трябва да отговорят на тези изисквания за устойчивост.

Младите потребители изискват устойчиви материали, практики за рециклиране и инициативи за повторно използване на производството. Екосъзнанието на хората се променя и то е в синхрон с изискванията и предизвикателствата пред текстилната индустрия в света, в Европа и в България.

Мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени, е огромен. Но апетитът за евтини, ориентирани към модните тенденции дрехи – повечето от които завършват на сметището – няма да изчезнат светкавично бързо.
Ето защо Европейският съюз подкрепи набор от нови разпоредби за „слагане край на бързата мода“, включително политики, предназначени да направят дрехите по-издръжливи, по-лесни за повторна употреба, ремонтируеми и рециклируеми. Преминаването към кръгова икономика – където всички дрехи могат да се използват повторно, рециклират или са биоразградими и компостируеми – е от решаващо значение за справяне с въздействието на модата върху планетата.

Въпреки че експертите са скептични относно това дали насоките на ЕС за екодизайн ще окажат значително влияние върху бързата мода, има повече надежда за предложенията за разширена отговорност на производителя (EPR), които биха направили търговците на дребно финансово отговорни за събирането, сортирането и рециклирането на облекла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е от 20 години и трае за 3-4 месеца, послес за 3-4 години бива забравяно. Искате еко дрехи - взимайте кожени дрехи за есента до пролетта. Хубавите якета изкарват по 25+ годии.
43
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 2 месеца
Аз купувам фанелка за 5лв и дънки за 10лв и обувки за 20лв и съм ок 2-3 години. За храна давам толкова на ден колкото за 2-3 години за дрехи. И не ми е кеф, просто храната е скъпа. И няма пари за дрехи. Иначе с кеф бих си купил обувки за 5к и костюм за 8к. Ама храната трябва да е фрее
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бавната мода ще спаси света, хахахаха.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрехите трябва да са от естествени материи за да няма проблем, синтетиката е лоша и за природа и за хора.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е че за АБСОЛЮТНО НИЩО извън техните си душички не ги интересува.Поколение егоисти и консуматори.
39
0
 
18
 
! Отговори
еко преди 2 месеца
Въобще не им пука на младите за "бързата мода". Няма такова нещо. Те са поколение-консуматори. И си купуват с удоволствие евтини дрехи и обувки. Впрочем, фирмите за бърза мода преимуществено използват еко кожа, например. Има едни хорау на които им дават много пари, за да прокламират новия повей, за опазване на природата, а всъщност става въпрос за много пари от печалби. Вместо да ги печелят Ейч енд ЕМ или Зара, защо да не ги вземат други, техни конкуренти. Природа ли?!??!? Не, за пари е всичко.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Познавам такива, полуграмотни от западналата част на държавата като Разград и подобни, уж са еко и веганки, но тровят планетата със самолетни полети заплатени от заблудени младежи, карат умрели дизеляци, парите им отиват 80% за парцали които така или иначе изхвърлят, събота и неделя ходят на брънч понеже стават по обяд.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрехите не замърсяват, ако се депонират и изгарят правилно - всичко е въпрос на организация и наука.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последното което изпитва поколението Z e "екологична тревожност". Вие журналистите, заедно с глобалистите го нарекохте така, а на тях им харесва да са различни. В действителност, това е просто последната буква на англ. азбука. Ама всеки гледа да не се сеща и да не пита защо точно така. Когато моделиерите се унесат на темата ЕКО, започват да правят дрехи с изкуствени материи. Всички млади гледат да са в крак с модата, не че ги влече ЕКО-то. Гледат да са оригинални, а пък те моделите отпреди 30 г
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите поколения не са загрижени за природата и екологията. Ама ни най-малко. Просто са ми3ерници! Искат да си купят обувки за 15 лева и яке за 18. Ами не втора, а четвърта употреба ще са, няма как!
34
2
 
4
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Искам, вика, дрехите ми да са еко френдли
33
1
 
10
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Абе за кво съ им дрехи, направу голи да ходят, тъкмо по-бързо шъ съ слеят с природатъ!!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Британски учЕнА на теб кой ти каза, че конопа е забранен? Стига да има ниски нива на активно вещество тетрахидроканабинол всякакви сортове коноп са напълно легални за отглеждане в България!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 31Понякога и самите клиенти късат дрехите понеже вземат по-малък размер защото си мислят че ще им стане. Пробват го и дрехата вземе че се скъса. После служителие в магазина може би от бързина да върнат дрехите по местата им слагт скъсанит дрехи по закачалките.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големите вериги за дрехи Масово продават Употребявани дрехи , във Франция ,Англия ,Швеция слагат етикет Употребявани , а в Бг ,дори продавачките не знаят или са им забранили за знаят , но то се вижда Бе - миришат,скъсани,опърпани - Алност Бе !
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един собственик на магазин за дрехи втора употреба носи само нови дрехи.Същото прави и един собственик на автокъща за коли втора употреба.А вие си опазвайте природата ако желаете.
28
6
 
9
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
какво е това Z? няма такова поколение? преди него В ли е С ли е, стига безмислени квалификации, деца като деца, аман от журналистки фантасмагории. Никой нищо не търси, всичко е дресировка от страна на веригите, каквото ти продават това е! сега е еко, догодина еко+, после еко ++ после може и от човешка кожа...
27
1
 
15
 
! Отговори
Супер Селтак преди 2 месеца
От анцуга по екологична дреха няма. С анцуга кОпаме, с анцуга одим до хоремага и кръчмето, с анцуга спиме, обигновенно го конбинираме с вълнени чорапи и ***, но зимъска у калта слагаме и гумени бутуши, мятаме и по един елек и плетена шапка. С един анцуг караме 10-15 години, кат са скъса слагаме кръпки и така. Що не го рекламират а? Щот са продава и без реклама.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Британски учЕн. Конопа са го делегализирали същите тия с облеклата от синтетика. В противен случай няма да си ги продават. От конопа се прави плат, въжета, масло и т.н. И въобще няма нищо общо с марихуаната както ни го натресоха. Едно време се правеше разлика като марихуаната се правеше от "индийски коноп", но стана неудобно и всичко го минаха за коноп за да им излезне номера.
25
2
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 месеца
Първо трябва да легализират конопа. Повтарям КОНОПА а не марихуаната или хашиша. Еко дрехи се правят от фин коноп, еспадрили, с конопена подметка, еко колани от коноп, конопени чанти, конопът расте бързо и иска почти нулева грижа, само поливане чат пат и това е.