Нотариуса хвърли огромно петно върху съдебната власт: Ще излезе ли истината?

Мартин Божанов е имал сериозен гръб, ако някой е искал да скрие нещо, го е направил
Обновена: 16 фев 2024 13:36 | 16 фев 2024 12:18, Анисия Иванова
100

Мартин Божанов е имал сериозен гръб в съдебната власт и прокуратурата, ако някой е искал да скрие нещо, го е направил. Специалната комисия в парламента ще проучва връзки на магистрати с убития в края на януари.

"Комисията в НС за Мартин Божанов трябва да работи максимално прозрачно. Всичко, което събере като информация, трябва да бъде обществено достояние, за да се опитаме да изчистим петното, което се лепна върху съдебната власт. То оказва съществено влияние върху общественото доверие в системата на съдебната власт", коментира експертът от Център за изследване на демокрацията Димитър Марков в студиото на "България сутрин".

Според него предприетите сега действия са закъснели и ако някой е искал да срие нещо, вече го е направил. Адвокат Димитър Марковски се присъедини към мнението на събеседника си, че комисията е важна за обществото.

"Трябва да бъдат осветлени всички обстоятелства, които станаха общоизвестни за създадени конкретни лобистки кръгове, "дирижирали правосъдие" в определени посоки. Комисията не може да бъде целена като разследващ орган. Важно е и дали ще се съберат редовни и годни доказателства за евентуална престъпна дейност, свързана с търговия на влияние", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По всеки един случай назад във времето се вземат мерки, след като стане голяма криза, смята Марков.

"Има една дата, на която Мартин Божанов е убит, има една информация, която години наред е в общественото пространство преди тази дата. И същата тази информация е в общественото пространство и след тази дата. Датата е вододел, изведнъж всички институции се задействат. У нас, докато не се стигне до екстремна ситуация, нищо не се случва. Често след няколко дни, седмици, месеци отново всичко спира, както стана със случая с Пепи Еврото - затихва", напомни експертът от ЦИД.

Адвокат Марковски уточни, че при данни за престъпления, свързани с търговия с влияние, прокуратурата образува наказателни производства.

"Подобни престъпления са трудни за разследване и доказване пред съда. Трябва да гръмне бурето с барут, за да се задейства нещо. Неправилно е. Трябва да има регулярни усилия в тази посока. Петното за съдебната гилдия е много голямо. В системата работят и професионалисти, хора с принципи. Нека се работи ефективно и бързо, с конкретни резултати", призова адвокатът.

По думите на Марков има риск да бъдат замесени невинни лица в списъка на магистратите, влизали в частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Започнаха оставки преди да има някакви нормални процесуални действия. Управлението на съдебната власт - с изтекъл мандат, един инспекторат с изтекъл мандат, са в патова ситуация, не виждаме реакция", изтъкна още експертът.

Мартин Божанов е имал сериозен гръб, за да се заплашват магистрати, смята Марковски.

"Зад такова крайно поведение - демонстративно, дръзко, е имал сериозен гръб от хора в този кръг на лобизъм. Хвърлянето на оставки не е добрата позиция", категоричен е адвокатът.

При наближаващата ротация, ако се счупи нещо, рискуваме да останем с приети конституционни промени и липса на капацитет и действащи институции, които да приемат необходимите законодателни промени, за да могат конституционните да се изпълняват", анализира Марков.

По думите му ще има риск да влезем в поредния вакуум, в който нищо няма да се случва. В съдебната реформа има политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Само да питам Сарафа абе твойта Митова има ли нещо с мойта Минева Митова дето ми писа: Аз съм лейтенант Минева Митова от националната полиция в офиса на Европол в България........обект сте на няколко съдебни производства.Обвинен сте в ДЕТСКА ПОРНОГРАФИЯ,КИБЕРПОРНОГРАФИЯ и ПЕДОФИЛИЯ,европейските закони са много строги обадете се ..еди къде си... за да вземем мерки иначе трябва да докладваме ....еди къде си.Бихме искали да Ви напомним че в затвора може и да не оцелеете. с уважение Митова
72
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Разбихте си държавата. Тук е територия на ДС мафията. Толкова си можете - кражби и корупция !
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мирише на гнило, но българинът не е гнуслив. Забравиха пепиеврото, сега ще пошумят ден-два и ще потулят всичко. А участниците в мафиотските практики ще получат повишеение.Властват отвратителните, защото са случили на търпелив и гнуслив народ.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато тия,които ги покровителстваха години наред все още са на власт-НЕ!
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЯНКА КЮРКЧИЕВА - Активен член на БКП - БСП - без образование - ДЕТСКА УЧИТЕЛКА - повече от 30 ГОДИНИ управлява ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В България.Към момента ПАРЛАМЕТАРЕН СЕКРЕТАР В Министерството на Здравеопазването и на ЗАПЛАТА В ИСУЛ. Притежава няколко апартамента в околностите на булевард Дондуков.Обобщение: Здравеопазването е като Съдебната Система
68
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
те се трепят но с много !
67
0
 
11
 
! Отговори
ддд преди 2 месеца
Хубавото накрая е че всички мафиоти почват да се трепят един друг...
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрън-дрън! "Нотариуса" бил хвърлил?!!! Дрън-дрън! Самите корумпета (следователи, прокурори и съдии) са срам за съдебната власт!
65
0
 
7
 
! Отговори
Ах, ах! Горките! преди 2 месеца
То защото съдебната власт беше с такова чисто и безупречно досие... само дето е пълен провал съдебната система, прокуратурата също. Всички обществено известни престъпници се радват на спокоен живот на свобода, а не малко от тях са в управлението на държавата.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За това беше този преход без лустрация за да могат комунистите да си задържат държавата за тях, тя и тогава си беше тяхна, но сега още повече. И МВР си е тяхно и Ведомства и съдилища и прокурори и адмицистрации и общини и каси, здрави и не и язовири и АЕЦ и ТЕЦ и ВЕЦ и КЕЦ и МЕЦ. Абе какво да говорим мафия
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината ще излезе само ако възраждане станат на власт и върнат смъртното наказание
62
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Истината е наяве, само съдебната система не иска да я види. ГНИЛИ СТЕ!
61
1
 
14
 
! Отговори
то петно на мръсно преди 2 месеца
Не личи! Истината никога не излиза наяве в БГ-то. Съдебната власт отдавна е опетнена и никой в страната не й вярва. Няма нито законност, нито справедливост. Съдебната ни власт винаги е действала на принципа: " За кокошка няма прошка, а за милион - няма закон"!.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дълги години беше АРТ инсталация - а сега станало петно.
59
0
 
3
 
! Отговори
ДО 52 преди 2 месеца
До абеНЕ Е САМО ФИлчев .... Татарчев пиеше и ядеше със Самоковеца и ИЛИЯ ПАвлов на Боровец !
58
0
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
ТОВА може да се случва само в държава като народа не си е на местото както е у БГ !
57
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Само върху съдебната власт ли?????? Ха ахахаТе от Брюксел не могат да четат на български нали!!! Хахаха Африка на балканите!!И да не забравите да се напиете довечера и да си биете жените!! Спииии народе спиии
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудо голямо, ще я изчистят съдебната власт. Как изчистиха Борисов и други мафиоти и управници. С пари всичко е възможно. На никой не му пука. Това си е тяхната държава. Ако българите си мислят, че България е тяхна да си помислят още веднъж!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Които има големи петна ,защо няма арести
54
0
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Десетки граждани от български произход пишат и се оплакват от беззаконието, изнудването, побоищата и завличането им в парични кредити,измами и лъжливи решения на Софийския административен съд в полза на институциите и срещу най-бедните и хората, които сме с нулеви доходи . Явно тези оплаквания от най-бедните и хората, които сме с нулеви доходи хвърлят огромно и по-голямо петно върху съдебната власт и практики.