В кадър: Стотици почетоха паметта на Васил Левски

Президентът Радев ще отдаде почит на Апостола в 18 часа
19 фев 2024 12:22, Александър Попов
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици софиянци и гости на столицата се преклониха пред делото и почетоха паметта на Апостола на Свободата. Днес се навършват 151 години от обесването му.

През целия ден пред паметника на Васил Левски ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

В 18.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отдадат почит пред паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония в София. Пред паметника на Васил Левски в София президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец.

Своята почит към Апостола на свободата тази вечер в София ще отдадат и министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

По-рано, от 17.00 ч., в храм „Света София“ в столицата ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Столичната община,  която, заедно със Софийската света митрополия и Общобългарския комитет „Васил Левски“, организира възпоменателни събития по повод годишнината.

От Национална служба "Охрана" (НСО) напомнят, че началото на пропускателния режим за граждани, които искат да присъстват на събитието, е от 17:00 ч. Те ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, предупреждават от НСО. Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15:00 ч. и след приключване на официалната церемония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
TYPANAR преди 2 месеца
Посраника на САЩ що не доде??????
19
0
 
1
 
! Отговори
стотици срам и позор преди 2 месеца
Преди бяха хиляди на Навални бяха повече
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плачи! Там близо край град Софиястърчи, аз видях, черно бесило,и твой един син, Българийо,виси на него със страшна сила."*Най-тъжните строфи в Българската поезия!Ние не заслужаваме България за която ти се бореше!Дяконе - прости ни!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности; тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията имаше весел нрав! Но когато беше потребно, ставаше друг. Ясността му изчезваше от лицето, погледът му добиваше сериозно изражение, гласът му беше глас, който налага, който заповядва; словото му, просто и безизкуствено, вълнуваше, смущаваше, убеждаваше." ПОКЛОН АПОСТОЛЕ ПРЕД ТВОЯ ПОДВИГ!!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кога ще го предадат?
15
4
 
1
 
! Отговори
Резидент преди 2 месеца
От сега почвам да мисля как в речта да вържа Левски, Русия, Свобода, Национално достойнство, Традиционни ценности и още няколко тъпо звучащи лакърдии, за да мина за проруски натовец- миротворец и алтернатива на сглобката!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааахх прекрасната столица София, толкова е хубаво там...дето "интелигенцията" празнува националните празници по пътища, тротоари и паркинги....а съседно на тях на един голям площат стърчи паметник на ържава която вече не съществува...
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност събирането е било в чест на Навални- руският еквивалент на Левски! Но не се обявява за да не дразним руснаците!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8 - обществена поръчка! Така му казват в европата!
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не е предал , нито убил Левски, станала е глупава издънка след обира при Арабаконак, не може да се внушава чувство на вина на цял народ, никой не го е предал, на пътя от Търново до София е пазен от 250 турски полицаи! Всичко друго са съзнателно поддържани митове!
10
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ще правиш като ни освободиш бай Василе? Ще отида да освобождавам други народи. Същите лакърдии като Че Гевара. И Че-то международен един такъв. От Аржентина, та в Куба и после го свитнали в Боливия или Колумбия, или някъде там. А нашио Левски даже не успял да напусне Бг, та кои народи е щял да освобождава не се знай, знай ли се.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народ от духовни роби , не заслужава да има Герои......
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия уби Апостола!
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както и за априлското въстание. Униформи от скъпи по-скъпи. Народецът е ходел по без гащури почти, а те че и униформи и то да му измислиш дизайн, да го ушиеш, че и по мярка. Това са луди пари и не ми казвайте, че някой не е финансирал всичко. Не знам кой, но е някой.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че се сетихте за днешния ден иначе ни омръзна с новини за Зеленски,Украйна,Навални,ей медийте спрете да ни заливате помия,Бени дреме нито за Украйна и нейния *** нито за другите простотий дето ръсите
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Левски е също роден от ингилизите. Когато и потури не са имали нашите, Раковски униформи за легията си. Няма да си включим мозъците никого и да почнем да си задаваме въпроси. Пък и защо са го обесили? Не е щото ни е освобождавал, всеки случай. Задавайте си въпроси и дори да няма отговори, то и въпросите са нещо повеме от мъртвото вълнение в мозъците ви.
4
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Левски е един обикновен престъпник каквито са сепаратистите от донбас
3
4
 
9
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Значи в София все още са останали българи, не е само евроатлантици и мигранти. Това ме зарежда с оптимизъм.
2
3
 
11
 
! Отговори
Ама може ли така преди 2 месеца
Как ще почитате паметта на Левски без одобрението на Радио Свободна Европа! Според тази медия като нищо ще се окаже, че паметта на Левски е спирачка за интеграцията на малцинствата и на имигрантите които мислят да ни внасят от тук насетне.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поробили сте се на евреите, на Украйна, на Зеленски и плъха Гьобелс Денков и почитате Свободата, все едно сте свободни хора. Такъв народ, който сам се заробва, никой не може да го освободи. Жалко, че руснаците са се опитали.