Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете

Разликата във възнагражденията продължава да расте
Обновена: 20 фев 2024 14:55 | 20 фев 2024 14:55, Камелия Цветанова
52
Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жените у нас получават средно с 12,6 на сто по-ниско възнаграждение от това на мъжете, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Те са за средното почасово възнаграждение по пол за 2022 година. За сравнение през 2021-а година разликата в заплащането е била 11,8 на сто в полза на мъжете.

През 2022-ра година е най-голяма разликата в почасовото възнаграждение между половете във финансовите и застрахователните дейности – там жените получават с над 30 процента по-малко от мъжете.

Следва икономическата дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените са с 24 процента по-нископлатени, допълва БНР.

Жените са по-високоплатени от мъжете само в три сфери, сочат данните. Това са административни и спомагателни дейности  - с 20 процента превес във възнаграждението, строителство – 16 на сто и операции с недвижими имоти – 10 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мъжеженизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Турбофеминистка преди 2 месеца
Според мен всеки фронт-офис/особено пък жена/ трябва да взема поне колкото изпълнитения директор на банката, за да няма такива дискриминационни разлики!
9
3
 
2
 
! Отговори
G.I. Joe преди 2 месеца
А надниците на копейките 2 пъти по-големи от тези на работещите защо?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази разлика ще се изравни, когато мъжете започнат да раждат. Най-притеснителното е, че моментът наближава.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И 1 година е майчинство и още 1 година е неплатена и още 4-5 години не можеш да ги пипнеш, щото са майки на малки деца и закона ги пази. Учиш я безплатно, че и заплата и плащаш и ха да започне да работи самостоятелно и изненада - ще се видим след 2-3 години шефе :) и ако се върне случайно се започва с болничните - 2 дни на работа, 3 дни в болничен,щото лапето хванало хрема от градината Как да не им вдигнеш заплатите на жените! Като искаш семейство - гледай си семейството, пък после прави кариера
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплатите са както си ги договориш. Пенсионната възраст и осигурителният стаж са по закон. Средната продължителност на живот е по статистика. Пак се реве за пари, алчна работа.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами като не стават за нищо, защо да им е висока заплатата?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сменете А1 с оператор по-избор, така от 45 лева сметката ми стана 25, не ги жалете, същото е и за банките иначе няма как да ги спрем.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тотална неправда!!! Това е дискриминация!!!
2
2
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
Това за една и съща работа, нали?Или сравняваме някой с висше образование и 10 години опит с чистачка със завършен пети клас?
1
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Еей думи нямам защо не кажете в кои сектори са ниски заплащанията? С колко хора р направена тази статистика? Само се чудите какви глупости да напишете. По жалкото е че не Ви и бива за тази работа..