Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете

Разликата във възнагражденията продължава да расте
Обновена: 20 фев 2024 14:55 | 20 фев 2024 14:55, Камелия Цветанова
52
Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жените у нас получават средно с 12,6 на сто по-ниско възнаграждение от това на мъжете, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Те са за средното почасово възнаграждение по пол за 2022 година. За сравнение през 2021-а година разликата в заплащането е била 11,8 на сто в полза на мъжете.

През 2022-ра година е най-голяма разликата в почасовото възнаграждение между половете във финансовите и застрахователните дейности – там жените получават с над 30 процента по-малко от мъжете.

Следва икономическата дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените са с 24 процента по-нископлатени, допълва БНР.

Жените са по-високоплатени от мъжете само в три сфери, сочат данните. Това са административни и спомагателни дейности  - с 20 процента превес във възнаграждението, строителство – 16 на сто и операции с недвижими имоти – 10 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мъжеженизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
stoyanov преди 2 месеца
До Анонименабе пич, как да имаме увеличаващо се население? нали искат прираст. Ревете , ревете ама и вас са ви раждали майки и са ви гледали за да станете серсеми
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е някаква изненада, предвид факта, че у нас "патриархалният" велик шкембак (разбирай бачкотещ бачкер без 2лв. в джоба) уж издържал канарчето в клетка, иначе казано жена си, и я държи робиня вкъщи. Логично, цоцоланата не работи цял живот, рине дъното и се сети, че Ленчето от петия етаж я е задминало и вече е мениджър в чужда компания, но на Ленчето мъжът не е бачкотещ бачкер, а хитър програмист. И Ленчето отива да живее в палат в Бояна, а на нашИО жена му си е канарче в клетка. Схванахте ли?
28
5
 
17
 
! Отговори
Енергетик преди 2 месеца
Я някой да излезе днес на -15 градуса с вятър да опъва кабели с тегло няколко тона с автокран и автовишка на стълбовете. Ако пипнеш желязото с голи ръце в тоя студ, половината ти кожа ще остане на него. И после защо кифлите в офиса получавали по-малко??? Ами да излязат те да опънат 5 КИЛОМЕТРА кабел на тоя студ и вятър горе на стълбовете и да ги вземат тия пари. Да сравняваш парите на лекаря и на мед.сестри също не е коректно.
27
3
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 месеца
нормално е да има разлика...от различни планети са...мъжете от Марс, жените от Венера...
26
6
 
13
 
! Отговори
ьааьаь преди 2 месеца
По принцип мъжете са по-умни и това заложено генетично по природа. Жените да не се обиждат. Те просто имат друга функция по природа. И двата пола са важни за еволюцията. Мъжете доставят новата информация, която са събрали от живота и я предоставят на жение за да има нови поколеня. Жениете се грижат за оцеляването на вида. А мъжете за еволюцията на вина. За това един мъж трябва да има много жени. Третия вид (ЛГБТ) в ЕС автоматично се занулява по природа и той не еволюира.
25
1
 
1
 
! Отговори
До комплексар! преди 2 месеца
До 10 G.I. Joe А надниците на копейките 2 пъти по-големи от тези на работещите защо? . . . . . Защото мoгат и са учили повече oт един мозъчно ампутиран G.I. Joe на далечно управление!
24
3
 
4
 
! Отговори
Политкоректен/на/но преди 2 месеца
Стига с този сексизъм! Няма мъже, няма жени -- всички са равни пред закона! НСИ, защо ни няма нас, интерсексуалните? Бъдете европейци, ориенталци такива!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Залатата ми е 1000000000% по-ниска от тази на Мъск и Безос. Дай!
22
4
 
3
 
! Отговори
Гледам ги в канал преди 2 месеца
Планета! Много оскъдно облечени! Не заслужават повече пари, освен за джуки!
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилното заглавие е нещо като например: "Жените у нас работят средно с 15% по-малко от мъжете и получават с 12,6% по-малко"!!!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А жените що живеят средно 5-7 години повече от нас мъжете? Щото много са преработили може би? А като им изравнят заплатите - що ще остане от пенсионния фонд? Една позната баба утре става на 100 години (жива и здрава са е). От половин век пенсия взима жената.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малка е разликата. Мъжете работят 50-100% повече и по-трудна работа. Пак има дискриминация спрямо мъжете!
18
5
 
12
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
В некои части на света жените нямат право дори да шофират, каму ли пък на работа да ходят, а наще ypви с шарещите очички си мислят, че като си купят 3 номера по-малък нацицник и забравят да си обуят гащичките, че ще взимат повече от мъжете ли? Ай всека жаба да си знае гьола. Когато започне да бачка повече от мен - тогава може да получава повече от мен.
17
1
 
8
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 месеца
Стига сте сравнявали средноаритметични стойности, без да отчитате професия, работно време, приходи от клиенти и т.н.
16
1
 
6
 
! Отговори
X-перт преди 2 месеца
И самите жени са такива, с 12% по-ниски.
15
1
 
12
 
! Отговори
ьаьааьаь преди 2 месеца
Това са глупости. Тази над мен взимаше 3 пъти моята заплата, а е куха като лейка. За всичко вика мен да и оправям. Но шефа паскаше нея.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да получават, пак ще има рев. Натура, консуматорите не могат да избягат от себе си.
13
3
 
7
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 2 месеца
Така и ще бъде винаги, аз също в нашата фирма не бих предложил на жена заплата, която е по-висока от мъжете на същата позиция.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми има работно място до мен за колежка, с чукове бухаме по едни камъни.
11
0
 
8
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
И кво стана сега - инфлацията за родните телекоми върви на две скорости - за едните с 4.75%, за другите с 9.5%, ама щели да ми дадат сто пъти повече неограничени минути, към вече неограничените ми минути, за да ме компенсират!!!! Я да одат у клoзету, а я отваам да си купа румънска карта, може и испанска. Не се наядоо тие мизерници!