Глобално затопляне? Няма повод за притеснение, има го и на Марс

Говори инж. Цветан Паров пред Bulgaria ON AIR
21 фев 2024 13:46, Анисия Иванова
66

Ако въздухът в недрата на ледниците на о. Ливингстън стане едва с 0,2 градуса по Целзий по-топъл, голяма част от тях ще се разтопят.

"Проучването е фокусирано върху дренажните системи на ледниците, това означава тези пукнатини, които оформят долната повърхност на всеки ледник, поемат в себе си количество топлина от външната атмосфера и го събират вътре в себе си", каза българският изследовател и физик инж. Цветан Паров в ефира на "България сутрин"

Обобщението е изведено на база едномесечен мониторинг на данни, придобити от сензори, специално разположени за проекта вътре в самия ледник.

"Тази температура, която установихме долу в недрата на този ледник, е само 0,2 градуса под нулата, което означава, че едно затопляне би рефлектирало върху количеството на този лед", поясни инж. Паров пред Bulgaria ON AIR.

Такова проучване до момента не е правено, особено в такива големи времеви диапазони.

"Ние не знаем дали тази температура не е такава от хиляда години и ще бъде още хиляда години. Няма за момента повод за притеснение. Глобално затопляне има и на Марс", заяви българският изследовател.

По негови думи това проучване тепърва ще разкрие нови неща за живота около нас. "Това температурно взаимодействие между външната атмосфера и подледниковата атмосфера тепърва се проучва, тепърва навлизаме по-напред към челния фронт на глациологията. С напредването на технологиите и тези сензори, които използваме, тепърва обгрижваме тези ледници, за да видим какво се случва вътре в тях", разясни инж. Паров.

За момента основният фактор, който влияе върху температурата, е слънчевата активност и антропогенният фактор - човечеството, което произвежда изключително много въглероден диоксид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
5000 преди 2 месеца
Миналата година преминахме 1.5С за цялата планета а това не трябваше да се случва до 2050 година. Този процес със затоплянето не може да бъде спрян но може да бъде намален частично и да няма такъв ефект върху природата. Кой учил физика учил.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как измериха температурата на Марс и каква е за нея статистическата грешка.:))
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво глобално затопляне, май е ледена епоха, САЩ, Китай, Япония, Турция и др ги заледи и огромни преспи тежък мокър сняг и студ, нетипичен. В близкото минало и сняг вероятно не е валяло, лъвчета са разхождали даже по Бг земите. Няма нито едно описание на студ, сняг, лед, кожуси, всички картини от близкото минало са с хора облечени в ефирни дрехи и зеленина и слънце.
50
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
След като човешката дейност не е причината за глобалното затопляне - тогава четирите юдейски банки, в които постъпват парите от налозите, да върнат милионите долари такси за квотите за климата, които държавите всяка година заплащат...
49
0
 
1
 
! Отговори
Ан преди 2 месеца
Е ние да не сме на Марс?
48
4
 
3
 
! Отговори
... преди 2 месеца
проблема не е в глобалното затопляне! проблема не е дори, че "разбиращите" отричат каквото и да било затопляне и когато и да било то! Проблема е, че когато е имало преди такива глобални затопляния на земята е нямало ни един хомо сапиенс! А сега сме на 8.1 милиарда! И ако нещо се случи с климата, както сега се случва с това глобално затопляне, то ние ще се хванем за гърлата и ще се изтрепем! Е това е проблема!
47
1
 
1
 
! Отговори
ЕКОТЕРОРИСТ преди 2 месеца
Как да нема нищо опасно, като човечеството с антиекологичноят си живот увредило и кламата на Марс!
46
3
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Ааа...., кога "зеленатъ идеология" удари по Кесията почнахме да слушаме учените, а не Гретъ Тублеронъ!!!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-малко вятър в ефира, по-малко въглероден двуокис в атмосферата!
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затоплянето не е от човешка дейност,а е от цикличност на вселената, например след време се очаква ледников период.
43
6
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 2 месеца
Стига с това глобално затопляне , че станахте смешни. Нали ви е ясно, че при едно гигантско изригване на вулкан ще настъпи посевместно глобално охлаждане. Тогава какво ще правим ? Ще почнем да пускаме ДВГ отново , а?
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние от Глобялното затопляне не се притесняваме,а от откачалките където даже и статии пускаха как трябвало да се "съкрати" населението,за да се намали ефекта на Глобалното затопляне.Не може ли тези откачалки да ги пратите на Марс там да се борят с Голбалното затопляне колкото искат?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха. Гледайте Марс. Щом марсианците не се притенсняват от глобалното затопляне, защо ние тук на Земята да се притесняваме? Щом на Марс животът процъфтява, значи и тук ще е така.
40
10
 
6
 
! Отговори
SWAN преди 2 месеца
Глобално или не, на Земята или на Марс, важното е че е следствие от човешката дейност :))))))))))))
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 39 - Това предполагам не е написано до мен (моят коментар е 39), така че ще се направя, че не съм го прочел това "зелен сектанте", защото да наречеш мен зелен сектант е все едно аз да нарека някоя червена бабич_ка най-големия демократ в Бг хахаха
38
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
Венера зелен сектанте с трети завършен клас, няма нищо общо със Земята, нито атмосферата, нито геологията са съпоставими. Абсолютно невъзможно е на Земята да се постигнат условията на Венера, няма никаква база за сравнение, същото важи и за Марс.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Копейкаджии жалки какво чакате още? Хващайте първия кораб за Марс и се измитайте от страната ни! Да не забравите да си вземете и фигуранта!" - Добре, че не можеш да осъзнаеш колко абсурдно звучи коментарът ти под подобна статия. Аз, като западноориентиран човек се срамувам от подобни писания. Ако искаш българите да не се отвращават от Запада би било по-добре да си мълчиш.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелените сектанти не могат да възприемат, че леда означава смърт, а течната вода и топлината живот. Няма голямо измиране поради по-топъл климат на Земята, но е добре известно че заледяванията едва не са довели до изчезването на живота. Най-голямата лъжа е че СО2 е вреден - единствено благодарение на него е възможен сложен живот, без него ще съществуват само бактерии.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Шефрет - Защото в днешно време да си зелен е диагноза. Няма лошо да опазваш природата, но определено е смешно да слушаш опорките на зелените. Те горките не осъзнават, че пропагандата, която разпространяват има една единствена цел - да намалим потреблението си, за да не харчим ресурсите на милиардерите, които ресурси са и наши, но последните не смятат така. Зелените докато стигнат до този извод,ще са им необходими още 5-10 живота, но какво да се прави.И те са хора, така че да са живи и здрави.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
facepalm... за това ли харчим парите на данъкоплатците... на Венера глобалното затопляне е доста по- сериозно и никой не е пострадал - извод - няма нужда да се безпокоим от затоплянето...

Спонсорирани публикации