Глобално затопляне? Няма повод за притеснение, има го и на Марс

Говори инж. Цветан Паров пред Bulgaria ON AIR
21 фев 2024 13:46, Анисия Иванова
66

Ако въздухът в недрата на ледниците на о. Ливингстън стане едва с 0,2 градуса по Целзий по-топъл, голяма част от тях ще се разтопят.

"Проучването е фокусирано върху дренажните системи на ледниците, това означава тези пукнатини, които оформят долната повърхност на всеки ледник, поемат в себе си количество топлина от външната атмосфера и го събират вътре в себе си", каза българският изследовател и физик инж. Цветан Паров в ефира на "България сутрин"

Обобщението е изведено на база едномесечен мониторинг на данни, придобити от сензори, специално разположени за проекта вътре в самия ледник.

"Тази температура, която установихме долу в недрата на този ледник, е само 0,2 градуса под нулата, което означава, че едно затопляне би рефлектирало върху количеството на този лед", поясни инж. Паров пред Bulgaria ON AIR.

Такова проучване до момента не е правено, особено в такива големи времеви диапазони.

"Ние не знаем дали тази температура не е такава от хиляда години и ще бъде още хиляда години. Няма за момента повод за притеснение. Глобално затопляне има и на Марс", заяви българският изследовател.

По негови думи това проучване тепърва ще разкрие нови неща за живота около нас. "Това температурно взаимодействие между външната атмосфера и подледниковата атмосфера тепърва се проучва, тепърва навлизаме по-напред към челния фронт на глациологията. С напредването на технологиите и тези сензори, които използваме, тепърва обгрижваме тези ледници, за да видим какво се случва вътре в тях", разясни инж. Паров.

За момента основният фактор, който влияе върху температурата, е слънчевата активност и антропогенният фактор - човечеството, което произвежда изключително много въглероден диоксид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
На марс няма живот бе
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейкаджии жалки какво чакате още? Хващайте първия кораб за Марс и се измитайте от страната ни! Да не забравите да си вземете и фигуранта!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Страшен експерт - Ами именно хахахаха хахахаха Точно това е тънкия момент. Няма хора т.е. няма кой да замърсява, а има затопляне. Според теб тогава запотлянето на Земята заради хората ли е? Нека позная - да... хахахаха хахахахах ... "Акъл с фуния не можеш да налееш" са казали хората. Хайде живи и здрави... :)
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"С какво точно ни спасява това, че ГО има и на Марс, а и на Венера вероятно също???" - С това, че такива като теб е време да замълчат и да си размърдат мозъка (ако могат). Иначе с друго не се сещам да ни помага... :)
29
3
 
11
 
! Отговори
Шефрет преди 2 месеца
Колко милиона тонове газове и материал отделя един вулкан например. Зелените що му не сложат филтър
28
4
 
3
 
! Отговори
Страшен експерт преди 2 месеца
Само дето на Марс няма ни хора ни среда за живот
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е да пратим Грета Тунберг на Марс, за да се скара на марсианците. Как може да замърсяват така Марс. Не ги е срам хахаха
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ледниците не са константа, точно обратното те са по-скоро аномалия, обичайно те не съществуват на Земята - това са научните факти! Най-старите ледници днес са на 14-15 млн. години в Антарктида, преди това е има дълги периоди от десетки милиони години без ледници.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2024/02/21/globalno-zatopliane-niama-povod-za-pritesnenie-ima-go-i-na-mars.599061#comment-newest
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
значи всичко е наред
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия зелените измамници толкова ме нервират , че ще си купя 1 къща в Княжево или некъде другаде в София на тънкана и ще се отоплявам денонощно с въглища.
23
1
 
9
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 месеца
Лично съм проучвал тези процеси у нас. Изпусна ли газ по юрганя първо преминаването на газа от високо към ниско налягане причинява измръзване на отвора. В последствие под моят озонов щит - юрганя се получава парников ефект. Паразитиращи те по мен бълхи и прочие умират. Сигурно тва имат в предвид учените.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До овцата долу: Не ни спасява, просто показва че затоплянето няма нищо общо с човешката дейност, въглеродни емисии и всички други глупости проповядвани от зелените шарлатани.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С какво точно ни спасява това, че ГО има и на Марс, а и на Венера вероятно също???
20
1
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 месеца
Само дето на Марс не е открит живот! Иначе е същото!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Луна президентИ като се повишат нивата на океаните какво ще стане? Всички ще умрем ли?
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая версия не върши работа на кукловодите, които искат да използват естествените природни цикли за налагане на тотален контрол върху живота на всеки един човек.
17
4
 
3
 
! Отговори
Луна президент преди 2 месеца
Да, ама там няма да се повиши нивото на океаните.
16
4
 
16
 
! Отговори
Добре, от това преди 2 месеца
по-ясно здраве му кажи. Глобалното затопляне не е проблем. А сега, тия зелени сделки може ли да ги пратим в кошчето, където им е мястото или ще продължим да затваряме електроцентрали та съвсем да загубим автономност?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече съм малко по-спокоен, ако на Земята съвсем се прецака положението, ще пробвам на Венера.
14
0
 
10
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
Значи пак ще вдигнат със 15процента парното на Софиянци.Поради глобалното затопляне на Марс