Жестоката схема „подарък срещу кредит” - как мошеници оплитат в заеми невинните жертви

Сигнали за измамата валят, НАП и КЗП започнаха проверки
Обновена: 21 фев 2024 10:02 | 21 фев 2024 08:22, Петър Бойчев
59
Жестоката схема „подарък срещу кредит” - как мошеници оплитат в заеми невинните жертви
Снимка БГНЕС

Стотици българи са понесли финансови щети, показа разследване на Нова тв. Пред камерата говорят потърпевши, които без да осъзнават, са изтеглили кредити за хиляди левове. Сигналите от пострадали от измамата продължават да валят, а НАП и КЗП започнаха проверки.

Кои са хората, които работят по ясни правила и ръководство, на корицата на което е Леонардо ди Каприо от филма „Вълкът от Уолстрийт”? Филмът разказва за мащабна финансова измама.

Екипът говори с мъж, който е участвал в презентациите, в края на които се подписва договор за кредит за близо 6 хиляди лева. Той определя случващото се като добре разигран цирк. "Всеки един от екипа има добре научена роля. Театър, който се играе всеки ден. По два-три пъти на ден. Това е една школа за измамници", споделя той.

Екипът на телевизията се среща с още пенсионери, които и в момента изплащат кредите си. "Изплащам си безплатния подарък, който стои срещу мен, да си го гледам, за да мога да си спомням, че съм измамена от интелигентни млади мъже, които са „бели якички”, казано по съвременния начин", посочва измамена жена.

Но как изглежда ръководството за сключване на договори и какво ще ви се случи, ако посетите подобно събитие след покана-позвъняване от чатбот по телефона? Стъпките описва бивш служител на компанията, който пожелава анонимност, заради разкритията, които прави. "Те учат, че не трябва да се целим в хора, които са с високи доходи, а напротив. Бедните хора винаги искат да си позволят да си купят това, което могат да си купят богатите. Основната таргет група на компанията са възрастните хора, защото те по-лесно се манипулират", разкри той.

Така още на влизане за презентацията посетителите се изследват. Най-важното нещо за продавачите е да разберат колкото е възможно повече за вас. Особено колко пари имате. Има и детайли, които едва ли ще забележите сами.

"Повечето бяха облечени в синьо, защото цветът продава. Син костюм, бяла риза, синя риза. Не може да си в черно, не може да си в сиво. Сивото и черното не продават", споделя служителят, пожелал анонимност. А след като съберат информацията за вас, следва най-важата втора стъпка - настаняването. Всъщност всеки седи на определено от служителите място след първоначалния сондаж на база доходи. Първият ред е за избрани, става ясно от видеозаписите от среща на служителите. Нещо повече - грешното настаняване може да доведе до провал и липса на подписани договори. Бившият служител на "Скай Лайн Къмпани" разказва защо се селектират хората. "Ако са двойка, не са били на презентация, не са използвали масажно оборудване, задължително трябва да се сложат на първия или втория ред. На тях ще им е най-интересно, те ще са главни участници", обяснява мъжът.

След като са ви настанили, следва важно уточнение - телефоните трябва да са изключени. Това потвърждава и жена, която е купила уредите и е присъствала на презентацията. "Водещият помоли да изключим телефоните, защото можело да повлияе на някой от уредите. Всъщност впоследствие нямаше как да повлияе, но в първия момент не знаехме за какво става дума и ги изключихме. Дори минаваха да погледнат, че телефоните са изключени", споделя тя.

И това има своето обяснение, казва бившият служител. "Първо, по време на презентацията да не ви звънне някой и да прекъсне водещия. Второ, за да не може да проверите думите им, да не можете да проверите стоките колко струват. Тези продукти могат да се намерят в сайтове за пазаруване за около 100 долара", посочи той.

Стъпка номер 4. Трябва да повярвате, че става въпрос за подарък. Специално за вас. По време на презентацията думата „подарък” се повтаря многократно. Целта – да се почувствате специални и избрани. "В живота си, освен от близки, не съм получавала безплатни подаръци. Това беше шок и ужас за мен. В първия момент почувствах една еуфория и олекнах", спомня си свидетелката.

На презентацията канят дори спонсори от друга компания, което засне и нашият екип.

Насред презентацията се споменават цените и се прави консутация с присъстващите – дали биха си купили нещо. "Най-важният въпрос! Ако е по-евтино от 8099 лева, която е оригиналната цена, дали ще си го купят? Повечето хора казват "Разбира се!", споделя бившият служител. Така след втория сондаж се преминава към стъпка номер 5. Томболата. "Печелившият" предварително си е сложил билетите, които са потенциални победители, в джоба", допълва той.

И така в цялата емоция се стига до финалната стъпка – подписването на договорите. "На лаптопа излезе договорът веднага, започна да ми го размахва пред очите, аз не можах да го прочета. Така се случи, че не ми даде възможност. Това е телефонна измама в по-културен и елегантен вид", смята измамената жена. Повлияни от емоцията, някои от хората не разбират какво всъщност подписват. "От моите наблюдения, могат да разберат след половин час. Могат да разберат след няколко дни, могат и никога да не разберат", уточнява служителят, пожелал анонимност.

В точка 10 от договора пише, че купувачът няма право да върне стоката, защото е имал възможност да я види и да я пробва. "Когато звъннат и кажат, че искат да връщат, има и скрипт за борба с възраженията на хората. И се започва: „ама как така синът ти ще ти каже, или дъщеря ти ще ти каже, че това нещо не е за теб. Ти си го искаш това нещо! Как? Плащай си го сам, ти си имаш пари!”, споделя служителят. А ръководството на компанията имало и други изисквания - на всеки един договор да се заснемат личните карти. "Това е абсолютно противозаконно. Тези хора те карат да правиш престъпления докато си на работа. Лицата, които ръководят тази фирма, са безскрупулни", допълва още той.

Екипът на Нова тв попита Комисията за защита на личните данни – как и защо фирмата притежава телефонните ни номера. И защо ни звъни с чатботове? От там получихме отговор, че през 2023-та година към тях е изпратен един сигнал срещу дружеството „Скай лайн къмпани” с твърдение за незаконосъобразно обработване на лични данни. Заради това, че сигналът е само един, не била направена проверка на място.

Фирмата изпратила само писмено становище до Комисията. В него тя сама заявява, че не използва лична информация. Дружеството твърди, че прозвънява телефонни номера чрез произволно съчетани цифри на случаен принцип. Така според КЗЛД информацията не представлява лични данни.

"Институциите трябва да се самосезират и да прекратят дейността на тази компания. И на всички такива компании. Паразити, които живеят на гърба на обикновения български гражданин. Даже не на обикновения български гражданин, а на възрастните хора в България", смята анонимният бивш служител.

А измамената жена иска да няма повече излъгани хора. "Затова искам, ако има разследване – да се включа. Ако може по някакъв начин да бъдат наказани", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последните пъти когато ми звъннат с предложение за нещо безплатно се уговарям с тях да се обадят в друг ден и час. След което им блокирам номерата :) Просто не се блазня от "безплатни" неща. И второ, докато се занимавам с тъп0тиите им губя пари. И трето: всеки с интелект над 80 може да се усети, че в крайна сметка той е стоката ;) И четвърто: управлявайте алчността си и желанието за далаверка. Мислех, че това са common sense неща....
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо при стотици жаби проверката я прави частна компания, а не органите на реда или КЗС??
53
1
 
17
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
Ходила съм няколко пъти на презентации на фирмите Медико плюс и Релакс.Те предлагат за продажба матраци и помощни медицински пособия.Разбира се,никога нищо не съм подписвала и не съм си давала телефонния номер.В интерес на истината,в края на презентацията всеки присъстващ си тръгва с един безплатен подарък на ниска цена-одеало,възглавница,стелки за обувки,чорапи и т. н.Всичко зависи от това,доколко си адекватен и податлив на манипулации.Когато видят, че разбираш номерата им,те оставят на мира.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 48 Говориш за две различни неща. Това, че разчитат на наивни и неосведомени хора, е факт. Но въздействието на цветовете върху човешкото съзнание е тема, по която са правени много изследвания. И не само това. Проучва се на какъв тип продавачи най-много вярват потенциалните купувачи - пол, възраст, тембър на гласа и т.н. Това не се прави непременно с цел измама. Цяла наука е разработена по темата как най-лесно търговецът да си пласира стоката.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре да ходим на такива презентации и да се бъзикаме с тях! :) Ще се правим на балъци до последния момент и точно преди хората да подписват договорите, ние да започнем наивно да питаме за цената, защо е толкова висока, как ни го подаряват като плащаме, ама първо искаме да сравним оферти, да прочетем договора на висок глас и да задаваме въпроси по него, така че хората да се опомнят! :)) Много забавно ще бъде! Ако ви поканят на такава презентация не пропускайте да се избъзикате с тарикатите! :))
50
1
 
26
 
! Отговори
Запомнете преди 2 месеца
Когато ви предлагат нещо безплатно, знайте, че СТОКАТА СТЕ ВИЕ.
49
6
 
12
 
! Отговори
преди 2 месеца
живот е дар, срещу кредит. Изплаща се до гроб и накрая завършва със старост нерадост и изпълнение на смъртна присъда. И всичко това без да сте подписвали нищо. Раждате се на тази земя за да платите прескъпо и пресолено за нещо което не си струва парите и накрая ще бъдете убити. И всичко ще ви се изплъзне. Пълна измама.
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що винаги пишете глупости.Ако е в син костюм много се продавало ако бил в черен не продавал.Събират болни възрастни хора.Хора с деменция,Алцхаймер,Паркинсон,старческо сслабоумие.Започват да им обясняват че всичко струва 1 лев.Как ако подпишат само сега и веднага ще спечелят 500 лева другият месец.Слагат и актьори които подписват някакви листове с възгласи "ето спечелихме,миналата седмица купихме за 2 лева и сега спечелихме 5000" Син костюм,а? Заради костюма подписва така ли?
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бьлгарска работа.
46
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42, "беззащитни"? По-скоро алчни. Тези презентации започвали с допитване до "беззащитните" кой колко пари има. И се надпреварвали да се хвалят. Никак не са беззащитни. просто са алчни, да ударят кьоравото, авантичката преследват... и после реват, че някой е излязъл по-умен от тях :) Авантичката е скъпа... когато си пр0ст! Сега ще направят проверки... и няма да установят нищо нередно. Тези схеми не се правят от неудачници, но се "продават" на такива доста успешно. И не, не са жертви!
45
8
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Били невинни жертвите - да, ама не. Гледат да ударят кьоравото, а и си спомнете колко от тях хвърлят пари, за да отърват сина си, който бил убил дете? Ами ако убият нейното дете, така ли ще мисли? Стига сте ги съжалявали, това са скъперници, дето стискат инфлационни левчета, до края на живота си, и реват постоянно по телевизиите колко са бедни! Разбира се, не всички са такива, но да съжалявам някакви с малсо акъл и на всичко отгоре с порочно меслене, е, не.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Някой, и що? Дори телевизията и телефоните са на същия принцип. Целият маркетинг се обосновава на алчността на хората. Поздрави на майките на "жертвите". Това е сигурен знак, че са се провалили в отглеждането на умни и здрави индивиди. Липсата на образование струва скъпо. За това и 80% не свързват двата края и подобни майсторки подготвени презентации "хващат дикиш".
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мошеници, никога обратно в блатото!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази схема е от поне 15 години. Пълна измама, хващат се много пенсионери. Беззащитни хорица с наивитет от времето на соца.
41
2
 
11
 
! Отговори
Тъ.панар преди 2 месеца
"А измамената жена иска да няма повече излъгани хора. "Затова искам, ако има разследване да се включа." Това ако не е покана, да и се обадят полицаи, да им хвърли няколко хиляди от балкона за разследването, здраве му кажи
40
4
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Глупостта не е оправдание. Убийте баламите - тарикатите сами ще измрат! За съжаление, интелектуалното ниво на зомбираните от реклами хора е под нулата.
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Електорат на Възраждане, още чакат да слязат партизаните от планината, тъгуват за Людмила Живкова и въобще не знаят на кой свят се намират. Съответно се намират и умно-красивите дето ги мамят, кръговрат на живота.
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безплатното сиренце е само в капана за мишки. Схемата е на принципа: докато има тъ оанари, ще има и тарикати. А държава да защити тези с по- ниско ниво на умност - нямаме. И ги хвърлят на кучетата. В страни с улеснен режим за притежаване на оръжие така ли правят всички на май муни или имат поне малко страх грабитрлите?
37
0
 
16
 
! Отговори
Gangsters Paradise преди 2 месеца
България е рай за измамниците и корумпираните чИнгета и мутрите и ад за народа!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пффф