Сливането на НАП и Митниците: Грешно, хаос и шок за системата

Ще навреди на събирането на приходи, смята Георги Кадиев
21 фев 2024 10:25, Петър Бойчев
12
Сливането на НАП и Митниците: Грешно, хаос и шок за системата
Снимка БГНЕС

Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу през 10 години. От много години се търкалят едни и същи стари аргументи. Няма административна логика зад това.

Това каза пред БНР финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, част от екипа на "Левицата!". Той уточни, че и по времето, когато е бил в Министерството, идеята е била лансирана. По-късно е била проведена и анкета сред служителите на двете администрации дали искат да се сливат, обясни той.

"Никога не са горели от особено желание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази идея стои друг аргумент, а не събиране на повече приходи. Вероятно някакъв опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в личен интерес. Но само мога да гадая."

Нашата система следва френската и е много по-подходяща от обща такава. Страните, в които двете системи са обединени, имат съвсем друга култура, отбеляза Кадиев. Според него събирането на двете администрации само на пръв поглед звучи логично.

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, защото процедурите в двете агенции са съвсем различни, поясни финансистът. Автоматичното обединение е безсмислено и нищо не постига, допълни той.

"Не виждам административната логика зад това нещо." Георги Кадиев даде пример с преместването през 2006 г. на осигуровките от НОИ в НАП и "НАП и до ден днешен почти не прави ревизии по осигуровки, защото нямат капацитет – нито се научиха, нито влязоха в тази материя". "Нещо подобно ще стане и тук", смята финансистът.

Проблем с приходите има в момента, но автоматичното сливане няма да го реши, напротив – ще се задълбочи през един преходен период, който няма да е кратък, докато се напаснат двете системи, изрази мнение бившият заместник-министър на финансите. По думите му, ще има отражение върху работата на двете агенции и върху мотивацията ва работещите в тях.

"Шенген не е никакъв аргумент в случая", коментира Кадиев в предаването "Преди всички". "Това първо е стрес за системата. Много голям стрес. Двете системи общо – около 12 000 души, трябва да бъдат освободени и преназначени в новата агенция. Второ, напасването на двете информационни системи. Трето, кой ще се занимава с наркотрафика, с контрабанда. Всичко това ще отнеме много време. Няма да стане за месеци. Ще отнеме мининум година. И дали причината за това е ротацията и отвличане на вниманието, не знам. Но това е безсмислено, грешно, натоварва системата, вреди на събирането на приходи."

По никакъв начин не е оправдано цялото това хвърляне на системата в пълен шок, обобщи Георги Кадиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
парапети геиове и др какво може да се очаква от тях пак гласуваите без дамислите
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е аргумент? От глагола аргу ли идва какво? Некадърници драскачи нагласени за журналисти. Смях
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е крайно необходимо, но трябва да е придружено със съкращение (по модерному-оптимизация). НАП е 8000 човека, митницата 4000. Сборно новата администрация трябва да е 10000 макс. 2000 човека са само счетоводители, човешки ресурси, логистика, юристи, митничари на гръцка и румънска граница... Тия 2000 човека средно по 2500 да взимат - 60 млн. на година. Отделно пари за дрехи, осигуровки(за сметка на държавата), ДМС и т. н.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като млад работех в хранителен магазин и собственика беше митничар.. Та той викаше.. като те е страх от мечката не влизаш в пещерата.. Аз ще ти покажа "врата" към митниците, ама ти сам трябва да минеш през нея. И те така.. За да си там трябва с двете ръце да ***, иначе не те пускат. Или си един от тях или срещу тях.
8
1
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Единствената логика която виждам аз е тея които до момента са имали "Човек Във НАП" да имат и във митниците и обратното
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта е да се намери работа на нови ститина партийни дейци! ДА, НА СЛИВАНЕТО, АКО ЧИНОВНИЦИТЕ ОСТАНАТ НА ПОЛОВИНА!
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Кодекда на Застраховане застрахователите помежду си могат да налагат законно дължима лихва за просрочени плащания л, а пък НАП може да наложи минимален данък както прави със стикера за ГО?
5
0
 
6
 
! Отговори
Делата преди 1 месец
Тъй явно искат от страните на стратегическите инвеститори - С един рушвет два заека...Типично пазарно мислене.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова чиновници на борсата. Нали си гласувахте за тия, да си запазите работните места. На ви сега шут отзад!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Удобството ще е, че ще даваш пари само на един правилен човек, а не на двама. Спестяват се представителни разходи малко.
2
3
 
7
 
! Отговори
От Германия преди 1 месец
В Германия НАП и Митниците са едно... Какъв е проблема не искат да си делят кокалчетата, тези Лешояди!?
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом така са заповядали от САЩ и/или ЕС - така ще е. Ние сме колония, а не държава.