За 82% от българите домашното насилие е сериозен проблем

Според 11% обаче жертвите на домашно насилие сами са си виновни
22 фев 2024 09:45, Елка Василева
41
За 82% от българите домашното насилие е сериозен проблем
Снимка: "Тренд"

Четирима от десет души в България имат познати, жертви на домашно насилие. 18% от българите твърдят, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено. Според 13% удрянето на шамар не представлява домашно насилие. Това сочи проучване на „Тренд“.

Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

Един от десет души (11%) в България смята, че има форми на домашно насилие, които могат да бъдат оправдани.

Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото. Една пета (20%) от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона/чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и ниско образованите.

Една четвърт (25%) определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., ниско образованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

Близо една пета (18%) смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни.

Според една четвърт (25%) контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие.

13% твърдят, че заплахите, социалната изолация/ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“.

Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това 7% от обществото не го приема като такова.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%).

4 от 10 души признават, че се е случвало на техен близък/близка или познат/позната да бъде обект на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.

Проучването на „Тренд“ за домашното насилие е проведено по поръчка на вестник „24 часа". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Сине, кога ще се ожениш? Остаря вече! - Не мога да си намеря булка, тате! - Тарзан в джунглата си намери, ти във Фейсбук не можеш! - Ми като прочетох тази статия че "За 82% от българите домашното насилие е сериозен проблем", спрях да се ровя във Фейсбук и да търся булка!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един мъж не вярва в астрологията, докато не чуе, че неговата зодия е най - добра в леглото.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците отиват при народа само при голяма нужда!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Сине, ако обичаш една жена, покажи й го! - Показах и го, мамо и тя избяга!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задават въпрос към цингуpелка в селото: - И как живеете Вие тук, в селото, с българите? -Па, добре сме си - нито крадат, нито нищо!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Докторе, не мога да задоволя жена си и ме гони с метлата да ме бие. Тя иска по десет пъти на ден... - Какво? - Пари, докторе, пари....
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Танче, защо се омъжи за неук зидаро мазач? - Защото след грубата работа, продължава да ме шпахлова....
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятай, каква гнилоч живее на тази територия, а тръгнали да оправят световния ред! :)))
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След всичко това , което направи правителството с народа български, че "За 82% от Българите домашното насилие е сериозен проблем", някой смятат, че то - правителството е длъжно да се ожени за него....
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия се пие най-много бира. Във франция - вино, а в България - само когато някой черпи някоя Калинка, за да се напие и да има Кекс!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Две блондинки се возили в лодка, моторът спрял и те се удавили. - Защо? - Слезли да я бутат!....
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Без болка няма ЛЮБОВ! казал заека и скочил на таралежа....
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21, на какво основание правиш това твърдение?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Тодоре, ела на кафе.... - Оф ф, Не .... Става! - Нищо, като дойдеш ще ти стане....
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно преувеличени и измислени данни.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боя в семейството най-често се случва от и на хора, които имат такъв семеен модел или пък в по-про*тите общества. Един човек на място първо не би допуснал да се стигне до физическа саморазправа, камо ли да стои с години в такова съжителство.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както се пееше в една песен: "Сочна. сочна и в тялото точна. Почна, почна да говори тя започна. Грешка, грешка май обърках жената, Руса, руса, но започна да се друса, буса, буса казах и да хваща буса. Буса, буса друса, но пък тя е изрусена, жалко беше супер надарена да се друса в буса. Дърта, дърта но се озърта - тая дърта нещо младо иска да придърпа. Намига - мига, но пак нещо не й достига, и мене-не, мене-не, мене-не, но на мен не ми се вдига!"
15
2
 
4
 
! Отговори
Питане преди 1 месец
Ако заявя на жената, че имам желание за алтернативен секс, т.е.отзаде, а тя ме нарече с вулгарен епитет и прати да вървя на едно друго място и така ми нарани чувствата, кой всъщност е жертвата, хм?
14
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 9 Адаш, аз винаги съм имал какво да ям. И не се налага да гласувам за ЕС да ми дава МРЗ.
13
4
 
2
 
! Отговори
До лори преди 1 месец
То се видя от коя партия са насилниците и убийците.