КТ „Подкрепа“: Благосъстоянието на хората у нас не се подобрява

Около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева
27 фев 2024 15:53, Елка Василева
45
КТ „Подкрепа“: Благосъстоянието на хората у нас не се подобрява
Снимка: архив, БГНЕС

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява. Според БНБ към декември 2023 година близо 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „Подкрепа“.

Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата, допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

От КТ „Подкрепа“ обобщават, че двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно.

Справка от данните на БНБ показва още, че 7% от домакинствата имат депозити между 2200 и 5000 лева, около 20 на сто – между 5000 и 100 000 лева и едва 0,8% между 100 000 и 1 000 000 лева. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лева, са едва 0,01 на сто от всички домакинства у нас, сочат данните на централната банка, цитирани от КТ „Подкрепа“.

Затова от синдиката настояват да се гарантира достоен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за определяне на минималната работна заплата, линията на бедност, политиката по социално подпомагане и достъпността до здравеопазване и образование.

Според КТ „Подкрепа“ от статистиката на БНБ, както и от данните за работещите бедни, нивото на пенсиите, безработицата, особено младежката такава, не се забелязва подобряване на благосъстоянието на хората в страната и демографските показатели продължават да се влошават.

Синдикатът настоява задължително да се регламентира законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо който да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства и изключване, чрез програмите за социално подпомагане, гарантиране на достойно минимално заплащане на труда, демографски политики, както и данъчна политика с необлагаем минимум, равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.

В края на януари от КНСБ обявиха, че за издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база  - за декември 2023 спрямо декември 2022.

С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам, добавиха още от синдиката. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До 14: Засегнал си много важна тема - прословутата адаптивност на хората. Спорно е дали ние сме най-адаптивните на планетата, но със сигурност сме един от най-адаптивните видове. Тук проблемът е друг обаче. Що се отнася до икономиката, развитието е прекалено бързо, че да може човек да се адаптира и приспособи към новата технологична реалност. Нашето интелектуално развитие не е експоненциално, а технологиите се развиват по този модел. За последните 2000 години, хората не сме се променили много..
42
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До 12: Тъкмо обратното е! Изборът, който си мислиш, че правиш, вече е направен до голяма степен от генетичната лотария... Ако имаш качествата на "бачкатор", цял живот ще си такъв, без значение какво правиш за да промениш ситуацията. Единствено можеш да избереш на кой предприемач да робуваш. На това избор ли му викаш? Ако имаш умения за програмист, но нямаш други съпътстващи качества, като предприемчивост например, ще достигнеш високо ниво на професионализъм, но не и собствен бизнес в сферата.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като КТ Подкрепа, подкрепя мафията, нормално народа да е зле.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Две основни грешки в тези анализи. Първо в данните на БНБ освен депозитите на домакинствата сецвключват и други депозити - на партии, синдикати, еднолични търговци, читалища, спортни клубове и доста други. Втората грешка е, че едно лице може да има повече от един депозит и това, че 49% от депозитите са средно на сума 170 лева, не означава, че при 49% от хората е така.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие нямате никаква връзка с главния мозък
38
1
 
1
 
! Отговори
43657 преди 2 месеца
Ааааа, лъжете, я вижте България във, Европа е от първите места по купупка на нови автомобили, плаща за две стай 200 000 евро, вдигат тока малчим, вдига се храната мълчим
37
0
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 2 месеца
Хайде сега тези от bloomberg пак да си преосмилят статийка за "нарастващата" средна работна заплата ;)
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36, и доводи нямаш... смешно е наистина. Не ставаш, мой човек! По-добре си пази коментарите за маста с другарчетата на по чашка!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На някаква малка групичка доста нараснаха доходите, но на останалите българи добре се движат надолу, вместо нагоре, доходите. Ама, нали Асен и Денков само повтарят, че сме забогатели, повишили били заплати, пенсии и квот се сетиш, само дето от заплесия не гледат какво повишават, вместо доходите ни - цените в магазините, на тока, на парното, на телефоните. Та, малко спорно е.
34
2
 
2
 
! Отговори
до 34-ти преди 2 месеца
Абе не знам колко ми е на мишка манталитета, но знам със сигурност, че колко и да ми е висока заплата тротоарите, пътищата и т.н. ще са все тъй зле ако нещо не се преобърне в манталитета на управляващите.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Според Ананас Кацарчев" - Наистина ли господинът се казва Ананас? хахахах
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 33, глупости! Манталитета ти е като на мишка, която се страхува да каже, че е добре.. за да не я застигне лошото! Човекът, ако печели добре и е разумен... няма да стигне до там, че да му е зле. Научете се, че "НЕ Е ВЪРТИ колелото" когато човекът е образован, разумен и може! Всички останали седите и чакате някой да ми стане зле.. та и вие радост да усетите!
31
2
 
2
 
! Отговори
до 11-ти преди 2 месеца
Не може 85% от населението да го кара заплата до заплата, това не е признак на здраво общество и държава. Сега може би се чувстваш, че професията ти е сигурна и си избрал правилната посока в живота, но рано или късно ако държим такава траектория, живота ще поскъпне и за теб, впрочем той и сега поскъпва, просто не е толкова осезаемо. Не може всички хора да са високо платени, но според мен всяка заплата трябва да стига за някакъв достоен стандарт. Тези с доход до 10к не могат да си го позволят.
30
3
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Новинарските сайтове услужливо не изнасят информация ,че от 1 юли няма да има нощна пи евтина ел. енергия от 1 януари 25-та година минаваме на цени от световния пазар.Това са непоносими цени , сглобката твърди всичко е за народа. Надеждата ни е в Бойко и Пеевски да ги склатят тези мошеници.Изнасяме ток и внасяме. Какви са тези маневри. Тока си е наш и не трябва цената да се пипа.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сега като вдигнат битовия ток..цените на стоките ще се вдигнат отново
28
3
 
2
 
! Отговори
Дядо Шишарко преди 2 месеца
Я имам БМВ, Бабата кара мержан, и имаме каравана за морете бря, как да не сме по добре. По времето на ония хаймана Тодор имах един трабант на изплащане, и тва ми беше всичкото имане бря.
27
2
 
2
 
! Отговори
Дядо Шишарко преди 2 месеца
СЯ КОМУНЯЦИТЕ КАК ЩЕ РЕАГИРАТ С ТЯХНАТА ПРОПАГАНДА.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чие? Направителствените мишки да. Ное за сметка на нормалните български граждани.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 26, в същият този твой град сигурно всички си дават парите за ракия и цигари. Така че... очаквано е!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората в нашия град масово се носят по анцузи, по съдрани дънки и с всякакви подобни парцали, няма делник, няма празник, все така. Вместо с качествени обувки от естествена кожа, са с гуменки, маратонки и всякакви други найлонови нефтени продукти. Когато се правят сградим не се строи със здрави материали, а с лесно развалящи се,леки, за да нужни редобни капитални ремонти. Огради няма от желязо, полват се меки жици, един шут с топката - и отиде. В повечето магазинчета отопление няма през студените

Спонсорирани публикации