КТ „Подкрепа“: Благосъстоянието на хората у нас не се подобрява

Около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева
27 фев 2024 15:53, Елка Василева
45
КТ „Подкрепа“: Благосъстоянието на хората у нас не се подобрява
Снимка: архив, БГНЕС

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява. Според БНБ към декември 2023 година близо 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „Подкрепа“.

Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата, допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

От КТ „Подкрепа“ обобщават, че двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно.

Справка от данните на БНБ показва още, че 7% от домакинствата имат депозити между 2200 и 5000 лева, около 20 на сто – между 5000 и 100 000 лева и едва 0,8% между 100 000 и 1 000 000 лева. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лева, са едва 0,01 на сто от всички домакинства у нас, сочат данните на централната банка, цитирани от КТ „Подкрепа“.

Затова от синдиката настояват да се гарантира достоен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за определяне на минималната работна заплата, линията на бедност, политиката по социално подпомагане и достъпността до здравеопазване и образование.

Според КТ „Подкрепа“ от статистиката на БНБ, както и от данните за работещите бедни, нивото на пенсиите, безработицата, особено младежката такава, не се забелязва подобряване на благосъстоянието на хората в страната и демографските показатели продължават да се влошават.

Синдикатът настоява задължително да се регламентира законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо който да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства и изключване, чрез програмите за социално подпомагане, гарантиране на достойно минимално заплащане на труда, демографски политики, както и данъчна политика с необлагаем минимум, равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.

В края на януари от КНСБ обявиха, че за издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база  - за декември 2023 спрямо декември 2022.

С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам, добавиха още от синдиката. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
До до ТаняНали знаеш, когато ти дават нещо без пари, стоката си ти. Путин показа, че човешките животи нямат значение за имперските им амбиции.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До коментиращите: Не се издавайте, че НАП чете също:)))
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 21, да бе, ама и данъци не плаща ;) после ще врещи и той, че пенсията е ниска :)
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямат никакви депозити. Повечето имат само заеми да връщат и живеят от заплата до заплата. Купуват всичко на изплащане, вземат кредити отвсякъде откъдето им дадат и цял живот плащат лихви. Даже и на децата и на внуците си завещават основно дългове. В най добрия случай някой умирисан апартамент и паянтова къща на село и 20 годишна кола.
19
2
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 2 месеца
Иначе казано печелиш колкото 2ри курс студент в ИТ сектора. Тъжно, честно казано. Ама сам си си избрал, де. 4000лв. взимах преди около 10 години млад и зелен 4ти курс. Сега само плоският ми данък е толкова кажи-речи. Та, отплащат се други неща, а не ЕЛЕМЕНТАРНАТА математика...
18
1
 
6
 
! Отговори
Учител по математика преди 2 месеца
Имам приятели от КТ "Подкрепа", работят за общото благо. Аз преподавам в столична гимназия Математика от 8 години, получавам чисти 1600 лв. + бонуси + пари за дрехи + надбавки и към 2800 лв. връзвам. Отделно давам частни уроци по математика, за 60 минути взимам 50 лв., все пак това е математика, не е физическо. Общият ми доход е много над 4000 лв. за месец с частните уроци. Работя с 18 частни ученици. Но съм учил и трудил. Математиката изисква жертви, но после се отплаща
17
6
 
1
 
! Отговори
до таня преди 2 месеца
Танче, Путин наистина беше готов да ни дава, ама ние се правим на по-европейци от европейците. Човека си го каза - ако ни подкрепяте за вас ще има и петрол и газ и всички суровини БЕЗПЛАТНО! Ама така нашите политици няма как да изкарат рушвет!
16
1
 
5
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
Той Путин щял да дойде и да им даде. Това им е мантрата на повечето. Дъно...
15
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
Напротив! Просто вие пускате тази пропаганда за да оправдавате съществуването си. Фактите говорят съвсем различно :) И това е добрата новина!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само се оплаквате, че сте безработни, взимате малко пари, не знам какво си, ами направете нещо по въпроса да се издигнете нагоре! То не е да вдигнеш ръце към небето и да молиш Бога, той ти е дал ръце, мозък, здраве, крака и ти трябва сам да се бориш! Упоритите, нахалните, безсрамните и безстрашните винаги успяват!
13
4
 
7
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Цял ден мързелува, не иска учи и да специализира, каквото спести го превръща в бира, после управляващите му виновни. Носталгията по онова време ги гони, защото без да работиш държавата даваше по малко но на всички. Пак бяхме най-бедни, но и бяхме затворници. Може да се развиеш само с разрешение на партията. КТ Подкрепа, покаже колко процента са, хора учили и се лишавали от свободно време и с какви спестявания са и какъв им е стандарта на живот. Е точно тези мързеливите.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дайте ми ЕДНО логично обяснение да работиш за 2-3000лв. в днешния дигитален свят и възможности за дистанционна работа във всевъзможно сфери. Аз ще ви дам- мързи ви и сте неадаптивни и функционално неграмотни за този променящ се свят. Днекса се търси това, утре- друго. Адаптираш се, променяш се. Човекът е оцелял, защото е мислещо адаптивно животно с по-висок интелект от останалите животни (не важи за голяма част от българите, не се възгордявайте).
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как бе? Кокорчо рече, че направо сме пращяли от пари откакто той е фаянсов министър.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпрос на избор е дали ще си бачкотещ бачкер или проспериращ кариерист или бизнесмен. А защо не и хитър програмист (да се разбира квалифициран кадър- архитект, лекар, зъболекар, дизайнер) хем с кариера, хем с 10 странични бизнеса?! Всеки сам си избира към коя класа да принадлежи. Не се намираме в КНДР, Китай или Русия.
9
6
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 2 месеца
На "останалите" са им виновни управниците, че не искат да учат и да се квалифицират? Какво точно очакваш да направят управниците, ако ти не искаш да се промениш?
8
4
 
4
 
! Отговори
Повтарям го за преди 2 месеца
пореден път. Банките ни делят на три категории доходи до 10 хиляди лева годишно, доходи до 50 хиляди лева и доходи над 50 хиляди. Подозирам, че средната категория е не повече от 10% от населението, а последната категория 2-3%. Останалото "благоденства" от умните постъпки на управниците.
7
0
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 2 месеца
Кеш почти не държа. Имам в банкови сметки не повече от 400 000лв. Инвестирам всичко.
6
1
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Кой от управляващите го интересува това никой гледат себе си да да облагодетелстват от заплати милионери за нищоправене бързо лесно инфлацията стана 50% доходите никакви цените на стоките и услугите и горивата растат правителството какво прави нищо
5
1
 
6
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Каква България? Сглобарите раборят за:кра вария, ус райна, муд жите, които приютяват ( престъпници и у бийци с по няколко присъди).Каква България? алфи е договорил и жива сила за уср.България не е важна.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Обосновано предположение". Думичката "депозит" се обезсмисля, затова вероятно 49% от хората отбягват да използват тази банкова "услуга", която мислено ги ограничава с накакъв "дата на падеж" чак в някакво бъдеще време. Няма никаква обсоновка предположението на КТ-то.

Спонсорирани публикации